Stortinget - Møte onsdag den 20. april 1994

Dato: 20.04.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Syver Berge (Sp): Eg skal stille fylgjande spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

Distriktenes utbyggingsfond, no Statens distrikts- og utviklingsfond (SND), sette i 1990 i gong eit regionsatsingsprogram for lokal næringsutvikling. Prosjektet skulle gå over 3-4 år. Med dei positive erfaringane prosjekta har gjeve, bør ein sikre at arbeidet vert ført vidare.

Vil nærings- og energiministeren hjelpe til slik at ein frå det offentlege, gjennom SND, vidarefører ei slik regional satsing?

Statsråd Gunnar Berge: Distriktenes utbyggingsfond, nå slått sammen i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, SND, startet i 1991 opp Program for regional satsing. Til grunn for oppstartingen lå behovet for å se næringsutvikling i større geografisk perspektiv, med henblikk på bedre samordning av ulike tiltak og virkemidler i regionene. Kommunal- og arbeidsdepartementet har i perioden fra 1991 til og med 1994 brukt om lag 50 millioner kr til programmet, som dekker åtte regioner med til sammen 48 kommuner.

Programmet er tidsavgrenset. Det består av en oppbyggingsfase, en arbeidsfase og en utfasingsperiode. Program for regional satsing er inne i sitt siste år, og det legges nå stor vekt på utfasingen. Det arbeides nå særlig med videreføring av prosjekter etter programmets avslutning og med formidling av erfaringer til ulike aktører. I SNDs rapportering til Kommunal- og arbeidsdepartementet pekes det på at samarbeidsprosessene som nå er satt i gang, ser ut til å fortsette i samtlige åtte regioner etter at programmet er faset ut og ekstraordinære midler bortfaller. På bakgrunn av slike opplysninger er det ikke grunnlag for å videreføre programmet i sin nåværende form, i henhold til Kommunal- og arbeidsdepartementets alminnelige praksis med å avslutte programmer når programtiden utløper.

Også av hensyn til kommuner som ikke omfattes av programmet, vil det være galt å strekke programmet ut i tid og omfang.

Representanten Syver Berge peker på at prosjektene i programmet har gitt positive erfaringer. Jeg er langt på vei enig i denne vurdering. Jeg må likevel for ordens skyld minne om at programmet ikke er ferdig evaluert. Av den grunn er det ikke riktig å trekke endelige konklusjoner. Den evalueringen som er gjennomført underveis, peker imidlertid på at samarbeidet fungerer best i de regionene som allerede hadde samarbeidstradisjoner å bygge på. Mye tyder på at resultatene fra programmet må nyanseres. Når evalueringen er sluttført og konklusjonene klare, vil det bli vurdert hvilke eventuelle konsekvenser forsøksprogrammet skal få.

Syver Berge (Sp): Eg takkar statsråden for eit positivt svar. Eg tolkar det slik at han er konstruktiv og vil vere med og sjå om ein kan vidareføre dette programmet. Eg tenkjer meg det òg slik at ein ikkje skal vidareføre det i dei regionane det er sett i gang, men at ein kan ta ut nye regionar som har vanskeleg for å halde oppe folketal og busetnad - at ein vidarefører det utover landet der ein ser det er nødvendig for at vi kan bruke heile landet vårt. Kan kommunal- og arbeidsministeren tenkje seg, når ein no får ei evaluering av programmet, at ein kan halde fram med nokolunde same programmet som vi har hatt?

Statsråd Gunnar Berge: Ja, det er helt på det rene at hvis resultatet av de evalueringer som nå er i gang, blir positivt, kan det være aktuelt å vurdere tilsvarende programmer i andre regioner, hvor en blant annet trekker på de erfaringer en har høstet gjennom dette programmet. Men en må først ha den endelige evalueringsrapport på bordet før en trekker konklusjoner om det, og også se hvilke andre regioner som i så fall kunne være aktuelle. Men i prinsippet og i utgangspunktet er jeg positiv.

Syver Berge (Sp): Eg takkar for svaret. Eg tykkjer dette med å ha styring på distriktsutbygginga er viktig. Med den vide ramma og føremålsparagrafen som SND har, er det klart at det er viktig at vi politikarar seier klårt frå korleis vi ynskjer utviklinga. Føler statsråden at SND legg stor nok vekt på å ta i vare dei distriktspolitiske interessene?

Statsråd Gunnar Berge: Mitt inntrykk er at SND opererer innenfor de rammer og retningslinjer som politiske myndigheter har trukket opp, og da bør vel i og for seg alle være fornøyd. Hvis det ikke er tilstrekkelig, må det være noe galt med de politiske retningslinjene, og i så fall kommer vi tilbake til det spørsmålet.