Stortinget - Møte onsdag den 4. mai 1994

Dato: 04.05.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til justisministeren:

Lensmannen ved Sande lensmannskontor ble på grunn av manglende penger til overtid nektet av Nord-Jarlsberg politikammer å rykke ut i forbindelse med et innbrudd i et matvaresenter vegg i vegg med lensmannskontoret.

Mener justisministeren at dette er en akseptabel situasjon?

Statsråd Grete Faremo: Departementet har innhentet informasjon om denne saken fra politimesteren i Nord-Jarlsberg og lensmannen i Sande og har fått opplyst at da lensmannen kontaktet politikammeret med forespørsel om å rykke ut, hadde innbruddstyvene allerede forlatt åstedet. Etter politikammerets vurdering var det da ikke nødvendig å la lensmannskontoret rykke ut på overtid. Oppdraget ble ivaretatt av en bilpatrulje fra politikammeret.

Det vil alltid være slik at politi og lensmannsetat må prioritere oppgavene de får. Det skal alltid - uavhengig av ressurssituasjonen - rykkes ut dersom liv og helse er i fare. For øvrig skal den ansvarlige tjenestemann i hvert enkelt tilfelle - det må også gjøres i arbeidstiden - vurdere om det skal rykkes ut, og hvor raskt oppdraget skal løses.

I lensmannsetaten skjer utrykning utenfor arbeidstiden på overtid. Jeg har intet å bemerke til at den ansvarlige embetsmann ved politikammeret ut fra en totalvurdering av politiressursene i distriktet valgte å løse det aktuelle oppdraget ved å sende en politipatrulje som var i vanlig tjeneste.

Uavhengig av spørrerens innspill i dag er situasjonen i Nord-Jarlsberg politidistrikt også tatt opp av representanten Rui fra Arbeiderpartiet. Departementet har innhentet rapport fra politimesteren, og denne rapporten er nå til behandling i departementet.

Ny tjenesteordning er innført i politidistriktet, og uten å forskuttere de endelige konklusjoner ser jeg allerede nå at det også er nødvendig å tilføre ytterligere midler til lensmannsetaten i Nord-Jarlsberg. Men det beløpet vil jeg måtte komme tilbake til.

Jan Simonsen (Frp): Jeg er glad for den siste setningen i justisministerens svar. Jeg har ikke ønsket å kritisere verken lensmann eller politimester, men å rette søkelyset mot det problem som jo også gjelder andre steder i landet, at lensmannsetaten er i den situasjon at de enten vil få kritikk for å bruke overtidsmidler som ikke finnes, eller så får de kritikk fordi de ikke følger opp i forhold til publikum. Det er en situasjon som politikerne har satt lensmanns- og politietaten i, og som politikerne har ansvaret for.

Det må være åpenbart at det har foregått en underbudsjettering til politi- og lensmannsetaten i forhold til de behovene som finnes. Derfor er jeg glad for at justisministeren nå ønsker å tilføre flere midler til dette politikammeret. Jeg håper også at justisministeren forstår at dette er et problem også andre steder i landet, og at det generelt trengs en påplussing til denne etaten.

Statsråd Grete Faremo: Jeg har bare lyst til å si at lensmannsetaten, i tillegg til politiet, er betydelig styrket økonomisk. Vi har siden 1986 styrket etaten med mellom 80 og 90 prosent. Men ulike geografiske forhold, og også den pågående reformen i politi og lensmannsetat, har gjort det nødvendig for meg å følge nøye med i situasjonen i de ulike politidistrikter, og det er som et resultat av dette at det for meg ser riktig ut å tilføre lensmannsetaten i Nord-Jarlsberg ytterligere midler.