Stortinget - Møte onsdag den 14. desember 1994

Dato: 14.12.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

I spørretimen 23. februar 1994 svarte samferdselsministeren at prøvedrift med naturgass i ferjer ikke ville bli satt i gang før spørsmålet om risiko var klarlagt. Dette og andre forhold knyttet til et forsøksprosjekt med bruk av gass i ferjer er nå utredet og positivt vurdert av Vegdirektoratet. Dette gjelder også Boknafjord-alternativet.

Når vil samferdselsministeren gi sitt klarsignal?

Statsråd Kjell Opseth: Sluttrapport frå fase 2 i Trollutvalet sitt forprosjekt om bruk av naturgass i ferjer vart levert Samferdselsdepartementet 28. september i år. Rapporten konkluderer med at gassdrift av ferjer er like sikkert som dieseldrift dersom naudsynte alarm-, overvakings- og sikringstiltak blir iverksette.

Naturgass er tilgjengeleg i Karmøy-området i dag i form av CNG og vil vere tilgjengeleg på Kollsnes og Tjeldbergodden i 1996. Naturgass i form av LNG kan òg vere tilgjengeleg på Tjeldbergodden i 1997 dersom ei avgjerd om bygging av luftgassfabrikk blir teken ganske snart.

Rapporten frå Trollutvalet strekar under at naturgass, så vel CNG som LNG, i dag kan leverast til same pris som marin diesel i dei ferjesambanda som er vurderte. Spesielt sambanda Rennesøy - Bokn og Skjersholmane - Valevåg i fylka Rogaland og Hordaland er vurderte høvelege for bruk av CNG-gass. Det same gjeld sambanda Randaberg - Skudeneshavn og Haljem - Sandvikvåg. Sambanda Molde - Vestnes, Halsa - Kanestraum og Flakk - Rørvik i Møre og Romsdal og Trøndelag er òg veleigna, men er spesielt interessante dersom bruk av LNG blir aktuelt.

Regjeringa vil ta stilling til igangsetjing av forsøk med naturgass i ferjedrifta på bakgrunn av gassmeldinga og Finn Kristensen-utvalet si innstilling om bruk av naturgass i transportsektoren i Noreg. Båe vil venteleg liggje føre våren 1995.

Samferdselsdepartementet har bede Vegdirektoratet om å greie ut kostnader og praktiske løysingar for ombygging av aktuelt ferjemateriell til naturgassdrift og kva tiltak som er naudsynte på ferjekaiene.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.

Etter min vurdering har Regjeringen tilstrekkelig støtte i Stortinget for allerede nå å gå videre i arbeidet med gass i ferjer, blant annet ifølge Innst.S.nr.149 (1992-1993) til St.prp.nr.51 (1992-1993).

Til dette som går på vurdering av de ulike ferjesambandene, vil jeg tilføye at i Vegdirektoratets vurdering sier man helt konkret at et prøveprosjekt med naturgass i Rogaland vil oppfylle alle motivene som er bakgrunnen for ønsket om naturgassdrift. Til de andre alternativene som samferdselsministeren nevnte, er det helt klart at det er knyttet en mer omstendelig prosess, blant annet når det gjelder avstand og igangsetting av LNG-produksjon. Realiseringen av disse ligger derfor et stykke lenger frem i tid. Hvis myndighetene ønsker å ta i bruk gass i ferjer nå, er faktisk Boknafjord-sambandet det eneste alternativet. Alt er lagt til rette for at en av de to motorene på M/F « Rennesøy » kan gå på gass, og da vil jeg gjerne spørre statsråden om han vil bidra til at prosjektet nå kan bli realisert.

Statsråd Kjell Opseth: Det er interessant å merke seg at Stortinget no er blitt meir oppteke av at ein skal ta i bruk gass i samferdselssektoren. Det var Regjeringa som sette dette spørsmålet på dagsordenen, og vi har jobba med denne saka i eit tempo som er forsvarleg. Det er lett å setje i gang forsøksordningar, men ein skal helst gjere det på ein måte som ein er sikker på kan bli noko anna enn eit forsøk. Difor vil vi vere sikre på både tryggleiken og kva kostnader ein totalt sett får med seg i eit slikt arbeid. Men eg kan forsikre representanten Frafjord Johnson at vi er innstilte på at vi skal kome i gang med dette på haustparten i 1995.