Stortinget - Møte onsdag den 18. januar 1995

Dato: 18.01.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Hallgrim Berg (H): Eg vil gjerne få stilla følgjande spørsmål til den vyrde kulturministeren:

Både Bergen og Trondheim har levert sterke søknader om å bli nominert som « europeisk kulturhovedstad » i 2001.

Kva er det som gjer at statsråden ikkje får bestemt seg?

Statsråd Åse Kleveland: Bergen kommune fremmet i 1993 søknad til Kulturdepartementet om å bli nominert som europeisk kulturby. Ytterligere presiseringer i søknaden ble foretatt våren/sommeren 1994. I november 1994 søkte også Trondheim kommune om å bli nominert som kulturby. For departementet var det ikke naturlig å starte arbeidet med å vurdere et eventuelt norsk kandidatur før begge søknadene forelå og kunne behandles under ett.

Dette arbeidet ble satt i gang umiddelbart etter at Trondheims søknad var mottatt.

I søknadene er det lagt til grunn at staten skal bidra finansielt til forskjellige typer investeringsformål i aktuelle kommuner. Dette involverer flere departementer, og søknadsbehandlingen er derfor relativt komplisert. Søknadsfristen til Den europeiske union om å bli europeisk kulturby er den 30. juni i år. Jeg tar sikte på at Regjeringens standpunkt i saken skal foreligge i løpet av neste måned og således i god tid før søknadsfristens utløp.

Bjørg Hope Galtung: hadde her teke over presidentplassen.

Hallgrim Berg (H): Både Bergen og Trondheim har levert gode, profilerte søknader med lokal og nasjonal eigenart som begge viser historiske liner til Europa, og dei står ikkje tilbake for kvaliteten i dei opplegga som til dømes Glasgow og Lisboa har hatt og gjennomført. Eg synest det er viktig at Regjeringa gjer eit vedtak i saka jo før jo heller. Eg synest det byrjar å dryga ut, for me veit at så lenge søkjarane i andre land er i full sving med å marknadsføra sitt kandidatur, kan dette bli eit handikap i tevlinga sett frå norsk side. Korleis har Regjeringa tenkt å støtta opp om marknadsføringa og kampanjen for å få eit godt resultat, når me no veit at andre lands byar for lengst er i gong med marknadsføringa, slik at me kan vinna inn att den tida som har gått på grunn av den langdryge behandlinga i Regjeringa?

Statsråd Åse Kleveland: Jeg vil understreke at staten i denne sammenheng ikke har noen ren postkassefunksjon for søkerbyene, men at det er Regjeringen som søker, og at det er Regjeringen som derved påtar seg ansvaret for at de forpliktelser som ligger i søknaden, blir oppfylt. Det er derfor helt nødvendig at vi har en oversikt også over den økonomiske siden før vi tar stilling til søknaden. Det er i dag ikke tatt stilling til om det i det hele tatt skal søkes for noen av byene. Vi vurderer søknadene hver for seg og ser på det spørsmålet i den sammenheng. Jeg ber derfor om forståelse for at vi på det tidspunkt vi nå befinner oss, ikke har begynt å planlegge en eventuell markedsføring av søknaden, dersom den går igjennom.

Hallgrim Berg (H): Det var eigentleg eit litt oppsiktsvekkjande tilleggssvar frå statsråden når ho seier at Regjeringa slett ikkje har bestemt seg for om dei vil fremja nokon norsk kandidat i det heile! Dersom det er riktig oppfatta frå mi side, ber eg om å få stadfesta det. Og i tilfelle det er slik, vil eg sterkt gå mot ei slik oppfatning, fordi - som eg nemnde - dei søknadene som ligg føre, er svært sterke, profilerte, gode og står ikkje tilbake for det som er blitt gjort frå tidlegare europeiske kulturbyar. Me må difor ikkje mista den sjansen som dette er til å gje vedkomande søkjarby eit allment kulturløft, samtidig som dette er svært god reklame både for byen og landet vårt.

Eg vil be om at statsråden stadfestar at Noreg verkeleg vil gå inn for å vera med i søknaden og kappløpet om å få tildelt dette.

Statsråd Åse Kleveland: Disse søknadene innebærer begge vesentlige uttellinger for staten rent økonomisk sett. Og jeg må si at jeg ville synes det var oppsiktsvekkende om jeg, når saken ikke er ferdigbehandlet i Regjeringen, skulle stå her og love at vi skal søke. Det ville være helt spesielt i så tilfelle. Jeg forstår at det er stor utålmodighet når det gjelder å få en avgjørelse. Jeg forstår at dette betyr mye for byene, og har ikke noe problem med å se at det også kan ha stor verdi for Norge. Men jeg ber om litt tålmodighet, slik at vi kan få gjennomført en seriøs saksbehandling, og jeg har som sagt lovet at saken skal bli avgjort i løpet av neste måned.