Stortinget - Møte onsdag den 25. januar 1995

Dato: 25.01.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Erik Solheim (SV): Jeg skal få stille utenriksministeren følgende spørsmål:

Jeg vil vise til mitt spørsmål av 13. april 1994 om menneskerettighetssituasjonen i Colombia. I sitt svar sa da utenriksministeren blant annet: « Forslag om etablering av en stilling som spesialrapportør for Colombia under FNs menneskerettighetskommisjon er vi fra norsk side rede til å drøfte. »

Vil Regjeringen nå arbeide aktivt for at det opprettes en spesialrapportør for Colombia?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Norske og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har dokumentert grove menneskerettighetsbrudd mot sivilpersoner og flyktninger i Colombia. Norge har derfor gjentatte ganger protestert overfor colombianske myndigheter mot krenkelsene av grunnleggende rettigheter, som for eksempel da den colombianske presidents menneskerettighetsrådgiver hadde samtaler i UD med statssekretær Egeland i juni i fjor.

På FNs Menneskerettighetskommisjons sesjon som begynner i neste uke, vil vi igjen gi uttrykk for vår bekymring over menneskerettighetssituasjonen i Colombia. Det gjorde vi også i hovedinnlegget om menneskerettigheter under FNs generalforsamling sist høst. Norge er for tida ikke medlem av Menneskerettighetskommisjonen, men vi vil likevel som observatør ta opp spørsmålet om framsettelse av et forslag om å opprette en spesialrapportørstilling for Colombia med aktuelle medlemsland. Vi vil gjøre vårt til at et eventuelt forslag samler den nødvendige oppslutning.

Jorunn Ringstad: hadde her overtatt presidentplassen.

Erik Solheim (SV): Her er det ikke behov for noe tilleggsspørsmål, bare å uttrykke at det er sjelden man får et så klart, presist og godt svar på spørsmål i Stortinget, så takk for det!