Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 1995

Dato: 01.02.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Bjørg Hope Galtung (Sp): « I Bergens Tidende den 21. januar 1995 vart lesarane informerte om eit nytt dataspel som vart introdusert på ei rekkje norske databasar dagen før. Berra, som spelet heiter, er sannsynlegvis det mest perverse spel som har sirkulert på norske databasar nokon gong. Målet med spelet er heilt enkelt at brukaren skal drepa med dei verst tenkjelege metodar.

Kva kan justisministeren - i dette tilfellet kulturministeren som rette vedkomande - gjera for å regulera drift og bruk av databasar? »

Statsråd Åse Kleveland: Det er åpenbart at vi ikke kan forholde oss passive til stadig flere og grovere innslag av vold i billedmediene, inkludert dataspill. Både myndighetene, organisasjoner, næringsdrivende og den enkelte må føle et ansvar for å motvirke denne utviklingen.

Noen typer dataspill omfattes av film- og videogramloven, som forvaltes av Kulturdepartementet. Det gjelder dataspill der det blir brukt levende fotografiske bilder. Forholdet er noe mer uklart når det gjelder andre typer spill. Kulturdepartementet foretar derfor nå en nærmere vurdering av lovens rekkevidde.

For de spill som omfattes av film- og videogramloven, gjelder det fra og med i dag en strengere norm for voldsinnslag enn tidligere. Fra nå av kan slike spill ikke ha sterkere voldsinnslag enn kinofilm. Den samme norm vil også bli lagt til grunn for filmer som vises på fjernsyn.

Vold i dataspill omfattes av Regjeringens handlingsplan mot vold i billedmediene. Planen offentliggjøres om et par uker og iverksettes pr. 1. mars 1995. Den omfatter også en rekke informasjons- og holdningsskapende tiltak, blant annet for at barn og unge lettere skal lære seg å bruke de nye mediene på en kritisk måte, og en rekke tiltak for de involverte institusjoner.

Ulike tiltak fra politiets og tollvesenets side inngår i planen. Ved et samarbeid mellom disse kontrolletatene effektiviserer vi kampen mot ulovlige voldsskildringer. I år vil det også startes opp undervisning ved Politihøgskolen for politi- og tolltjenestemenn i hva som er ulovlige voldsskildringer.

Formidling av bilder fra elektroniske oppslagstavler kan rammes av enkelte bestemmelser i straffeloven, for eksempel om ærekrenkelser eller pornografi. Men det er usikkert om straffeloven § 382, som omhandler utilbørlig bruk av grove voldsskildringer, rammer dataspill og formidling av bilder fra elektroniske oppslagstavler. Det vil derfor bli vurdert å utvide bestemmelsen til å ramme voldsskildringer, uavhengig av formidlingsform.

Lovregulering er ikke tilstrekkelig for å møte problemet med vold i databaser. Databransjen og ikke minst formidlingsleddene må ta sin del av ansvaret for å begrense omsetningen av voldelige spill. Jeg har med tilfredshet merket meg at enkelte selskaper i databransjen allerede i dag merker sine spill med aldersgrenser.

Foreldre har et særlig ansvar. Dersom vi skal kunne gjøre oss håp om å komme dette økende problemet til livs, er det av helt avgjørende betydning hvilke holdninger barn får fra foreldre og andre foresatte, og hvilke muligheter de gis til å bruke spill og databaser som de fleste av oss sterkt tar avstand fra. Det er nødvendig at voksne bryr seg og viser interesse for barns - i utgangspunktet sunne og utviklende - interesse for data.

Representanten Hope Galtung har reist spørsmål om en sak med sterke internasjonale forgreninger. Den grenseoverskridende informasjonsteknologien utvikler seg eksplosjonsartet. Databaserte oppslagstavler i utlandet formidler via telenettet blant annet spill med ekstreme voldsinnslag. Norske myndigheter har derfor tatt opp denne voldsproblematikken i internasjonale sammenhenger, for det er der en stor del av disse problemene må møtes.

Bjørg Hope Galtung (Sp): Eg er glad for dei signala som statsråden her gav.

Dette spelet - eventuelt andre spel òg - som i sitt innhald og si målsetjing er både grotesk og forkasteleg, og som ungdom og barn heilt ned til åtte-niårsalderen driv med - og foreldra har sannsynlegvis ikkje så mykje greie på kva dei driv med - kan ein få tilgang til utan at nokon har kontroll med det. Spelet som eg har nemnt her, er førebels ikkje til sals i butikkane, men med ein PC og eit modem kan dei fleste skaffa seg tilgang til dei basane der ein no finn dette. Det må etter mitt syn vera heilt nødvendig å få kontroll med bruk og drift av databasar, når ein veit kva slags program som kan dukka opp der.

Statsråden nemnde den handlingsplanen mot medievold som er utarbeidd. Kan vi i samband med den gå ut frå at vi gjennom lovverket gjev systemoperatørane redaktøransvar for det dei distribuerer, og at styresmaktene får høve til å koma inn og kontrollera at det dei serverer, ikkje er illegalt?

Statsråd Åse Kleveland: Spørsmålet om redaktøransvar for systemoperatører vil være et av de sentrale spørsmålene som drøftes fremover, og som også tas opp i handlingsplanen. Det er et veldig viktig spørsmål. Men jeg vil samtidig understreke at vi innenfor rammen av norsk lov bare vil komme et stykke på vei, fordi vi nettopp her har en helt grenseoverskridende teknologi, og fordi noe av det mest groteske og verste av det som i dag formidles, ikke bare til ungdommer, men nordmenn i alle aldre, som sagt, kommer fra utenlandske databaser. Derfor er vi parallelt også nødt til å forsøke å bidra til internasjonal regulering av dette feltet.

Bjørg Hope Galtung (Sp): Eg forstår på statsråden at ho vil gjera kva som er mogleg innanfor lovverket vårt for å få bukt med dette problemet, og at ein samarbeider internasjonalt for å få bukt med det som kjem frå utlandet. Dette aktuelle spelet var så vidt eg veit, av svensk opphav. Så eg ser fram til at vi får ei skjerping innanfor dette området.

Statsråd Åse Kleveland: Jeg kan igjen forsikre at dette er et spørsmål som Regjeringen ser på med stort alvor, noe som ligger i at det er fire departementer som står bak den handlingsplanen vi nå legger fram. Det er Justisdepartementet og Kulturdepartementet, som har tatt initiativet, i nært samarbeid med Barne- og familiedepartementet og Kirkedepartementet. På det første møtet som var mellom de nordiske kulturministrene her i Oslo for noen uker siden, ble det vedtatt at på det neste kulturministermøtet nå til våren vil nettopp den norske handlingsplanen og spørsmålet om vold i billedmediene være det det blir fokusert på, for å forsøke å få en nordisk linje i denne saken.