Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 1995

Dato: 01.02.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Ragnhild Queseth Haarstad (Sp): Jeg tillater meg i spørre miljøministeren om følgende:

Oslo Hovedflyplass AS har søkt om tillatelse til å slippe ut store mengder acetat, glykol og olje/drivstoff i grunnen på Gardermoen. Naturvernforbundet og andre er bekymret over planene.

Vil miljøvernministeren sørge for at det blir utarbeidet en analyse over den totale forurensningen som vil ramme grunnvannsbassenget på Gardermoen etter at hovedflyplassen er ferdig utbygd, og videre arbeide for å begrense utslippene i størst mulig grad?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Søknad om utslippstillatelse etter forurensningsloven for driften av Oslo Hovedflyplass AS er sendt på høring til berørte parter. Statens forurensningstilsyn har satt høringsfristen til 6. februar d.å., dvs. førstkommende mandag.

Søknaden fra Oslo Hovedflyplass AS beskriver de totale utslippene av overvann og spillvann for aktivitetene på flyplassområdet. Konkret søker Oslo Hovedflyplass AS om utslippstillatelse for sin andel av disse utslippene, dvs. om tillatelse til utslipp til grunnen av gjennomsnittlig 26 tonn glykol, 137 tonn acetat og 0,5 tonn olje/drivstoff pr. år.

Grunnvannsmagasinet i dette området påvirkes i dag også av forurensninger fra ulike kilder som blant annet landbruket, veitrafikken, næringsvirksomhet og Forsvaret og av nedfall av luftforurensninger.

Det er viktig at det blir tatt hensyn til den totale belastningen i området når vilkårene for utslippstillatelsen skal fastsettes. SFT vil derfor i den videre behandlingen av utslippssøknaden nettopp legge vekt på å analysere hvordan totalbelastningen av utslipp i området vil påvirke grunnvannsmagasinet.

Jeg kan derfor forsikre om at alle nødvendige undersøkelser vil bli foretatt for å gi miljøvernmyndighetene et best mulig beslutningsgrunnlag for de krav som skal stilles for å beskytte grunnvannsmagasinet på Gardermoen mot forurensningsbelastningen.

Ragnhild Queseth Haarstad (Sp): Jeg vil få takke statsråden for et prisverdig klart og forpliktende svar. Jeg har bare lyst til å ta et par punkter i tillegg.

For det første: Vil det bli stilt krav om at det også legges membran både under og ved siden av rullebanene? Jeg er kjent med at det nå er et krav til den nye rullebanen på Arlanda, ved siden av at man der også installerer dreneringssystem for å samle opp kjemikalier og frakte det vekk. Det ville forundre meg meget om vi ikke kunne gjøre noe lignende i Norge.

Det andre er at det er viktig at vi nå får klarlagt ansvarsforholdet for hele det regulerte flyplassområdet. OHAS skal drive flyplassen fra 1998. Da er det viktig at det allerede nå utarbeides en beredskapsplan som klart viser at det er OHAS som eier og driver av flyplassen som står ansvarlig dersom det skjer uhell eller ulykker utover det som går på inn- og utflyging ved banen. Jeg vil be statsråden bidra til at vi får en slik analyse.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg kan ikke her og nå så å si fastsette de tekniske vilkårene som skal gjelde for å beskytte grunnvannet. I hvilken utstrekning det blir aktuelt med en slik membran som spørsmålsstilleren nevner, må iallfall i første omgang overlates til SFT, men jeg kan si at her vil alle de tiltakene som er nødvendig for å få den best mulige sikringen, bli iverksatt.

Når det gjelder ansvarsforholdene, kan jeg bare si at de må være klare. Jeg kan ikke her og nå foreta noen eksakte avgrensninger av ansvarsforholdene i området, hvor stort og hva slags ansvar Oslo Hovedflyplass har, og hva slags ansvar eventuelt andre har. Det jeg kan si, er at ansvarsforholdene selvfølgelig må være helt klare. At Oslo Hovedflyplass vil ha hovedansvaret i området her, kan det ikke være noen særlig tvil om.

Ragnhild Queseth Haarstad (Sp): Når jeg tar opp det med membran, er det fordi dette var inne i hovedplanene til Luftfartsverket allerede i 1991, men som det nå ser ut til at en vil gå bort fra. Det har bekymret mange. Også fylkesutvalget i Akershus har pekt på dette blant annet Bekymringene øker når en ser at det som lå der fra starten i 1991, begynner en nå å lempe på fordi det vil bli så økonomisk kostbart å følge det opp. Som jeg pekte på: Når vi ser hva som forlanges av den nye rullebanen på Arlanda, skulle det være liten grunn til å tro at ikke vi skulle kunne sette de samme krav til rullebanene på Gardermoen som attpåtil befinner seg over et så viktig grunnvannsreservoar som det de gjør.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg har ikke forutsetninger for her jeg nå står, å foreta noen sammenligning når det gjelder hva som er faglig riktig sett ut fra forurensningsproblematikken på Arlanda i forhold til Gardermoen. Det jeg kan si, er at forurensningsmyndighetene selvsagt ikke vil akseptere noe opplegg som ikke er godt nok med hensyn til å sikre disse grunnvannsforekomstene. Så får man bruke de tekniske virkemidlene som er nødvendig for å få til en løsning som er god nok, og som folk kan føle seg trygg på.