Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 1995

Dato: 15.03.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 38

Karin Lian (A): Jeg har følgende spørsmål til administrasjonsministeren:

I Vestfold har vi særlig mange små og mellomstore bedrifter. Disse gjør oss stadig oppmerksom på hvor arbeidskrevende det er med alle skjemaer som skal fylles ut.

Hvor langt er Regjeringen kommet i oppfølgingen av arbeidet med forenklingen av skjemaveldet som ble behandlet i Stortinget den 16. juni 1994?

Statsråd Nils Olav Totland: Forenkling og effektivisering av innrapporteringen fra næringslivet er et prioritert område for Regjeringen. Men det finnes ikke noen snarvei til vesentlig forenkling. Arbeidet med forenkling må være systematisk og langsiktig. De enkelte sektorer må kontinuerlig arbeide med å forbedre oppgaveløsningen og bli mer brukerrettet. Hvert enkelt fagdepartement har det fulle ansvar for forenkling av egne regelverk. Men det er også satt i gang felles tiltak, som vi har vist til i orienteringen om Regjeringens tiltak for å redusere det offentlige skjemaveldet overfor små bedrifter, og jeg viser til St.meld.nr.49 (1993-1994).

Næringslovutvalget er et regjeringsoppnevnt utvalg som har samordning og forenkling av regelverk som oppgave. På bakgrunn av utvalgets rapport i 1993 om bedriftenes oppgaveplikt til det offentlige, er vi bl.a. i gang med det såkalte oppgavepliktprosjektet. Prosjektet har nå fullført kartleggingen av all innrapportering fra næringslivet til statlige organer, med unntak av Tilsynsdata, som vil bli kartlagt i løpet av året. Arbeidet med å utvikle en permanent database, Oppgavepliktregisteret, er igangsatt. Dette registeret vil utgjøre et viktig grunnlag for å kunne sanere og forenkle oppgaveinnhentingen.

Enhetsregisteret er nå i drift. Alle bedrifter/juridiske personer i Norge får et entydig identifikasjonsnummer i dette registeret. Dette vil i sin tur legge grunnlaget for bedre samordning av den informasjon som allerede finnes om bedrifter i ulike offentlige registre. Det gir også en bedre mulighet enn før til å formidle informasjon til næringslivet.

Strategi for offentlig innrapportering: Statskonsult arbeider nå med et prosjekt som skal munne ut i en felles strategi for offentlig innrapportering for seks etater, og de utgjør til sammen over 90 % av all offentlig innrapportering. En slik felles strategi vil legge grunnlaget for en enhetlig opptreden når det gjelder innhenting og bruk av informasjon fra næringslivet. I tillegg igangsettes det prøveprosjekter, bl.a. knyttet til elektronisk innrapportering av data fra næringslivet som allerede forefinnes i bedriftenes egne edb-systemer.

Jeg er overbevist om at skjemaveldet slik kan reduseres ved bruk av ny teknologi og bedre felles utnyttelse av informasjonsressursene. Dette vil gi mer rasjonell innhenting og forvaltning av informasjonsressursene i statsforvaltningen. Samarbeid mellom en del sektorer, departementer og kommunesektoren ved Kommunenes Sentralforbund skal utvikle mer sammenhengende infrastruktur for datakommunikasjon og informasjonsutveksling mellom sektorer og forvaltningsnivåer. Dette arbeidet vil ha store positive konsekvenser for næringslivet så vel som for forvaltningen når det gjelder mulighetene for enklere innrapportering.

Karin Lian (A): Jeg takker statsråden for svaret, som viser at vi er på god vei mot en forenkling av skjemaveldet.

Men det er riktig som statsråden sier at det er ingen snarvei til forenkling - i hvert fall ikke når Regjeringen tar ansvar for en målrettet politikk som også skal være langsiktig. På den ene siden skal Regjeringen ta ansvar for det offentliges behov for at riktige opplysninger kommer inn til registrering, og på den annen side skal Regjeringen legge forholdene til rette slik at den enkelte sektor også skal bli bevisst det mangfold vi har av bedrifter. Det er unødvendig belastning når de ulike instanser ber om opplysninger på vidt forskjellige skjemaer. Dette skal bort. Jeg har tro på et fortsatt positivt arbeid til fordel særlig for de små og mellomstore bedriftene, og for dem som ønsker å etablere egen bedrift.