Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 1995

Dato: 10.05.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Peter Angelsen (Sp): Jeg har da følgende spørsmål til landbruksministeren:

Fiskeridepartementet har redusert antall dyr som kan fanges under årets vågehvalfangst, som følge av opprettingen av en regnefeil i bestandsberegningen.

Er det ikke slik at den opprinnelige kvoten også ligger innenfor rammen av en bærekraftig forvaltning, slik forskere og også Regjeringen har definert dette, selv med det reduserte bestandsanslaget, og ut fra det kunne vært opprettholdt?

Statsråd Gunhild Øyangen: Det er riktig at norske myndigheter ut fra føre-var-prinsippet har vært svært forsiktige ved fastsettelse av kvoter for vågehvalfangsten. Norsk faktisk fangst de senere år ligger trygt innenfor alle rammer for forsvarlig forvaltning av vågehvalbestanden.

Den nye kvoten på 232 dyr er basert på de samme beregningsmetoder som ble benyttet da kvoten på 301 dyr ble fastsatt, ut fra det høyere bestandsestimatet.

Fiskeriministeren har funnet det riktig å legge den samme forsiktighet til grunn ved beregningen av kvoter som vi tidligere har gjort, også når det vitenskapelige grunnlagsmaterialet gir lavere kvoter. Dette er i tråd med et sentralt prinsipp for vår forvaltning av vågehvalbestanden, nemlig at denne er basert på de beste vitenskapelige data som til enhver tid er tilgjengelig. Det vitenskapelige grunnlaget er også vårt beste argument for videre vågehvalfangst.

Peter Angelsen (Sp): Forvaltningen av vågehvalen har vært en vanskelig politisk sak på grunn av hetsen fra enkelte internasjonale miljøorganisasjoner rettet mot den. Kvotefastsettelsen har derfor vært mer et politisk spørsmål enn en vitenskapelig tilråding.

Det er vel helt klart at vitenskapskomiteen i IWC over en 20-årsperiode, fram til først på 1980-tallet, faktisk har akseptert den norske fangsten på knapt 1800 dyr som biologisk forsvarlig. Strengere forvaltningsprosedyrer har ført til at vitenskapskomiteen har ansett 800 dyr som et forsvarlig uttak.

Så har da Regjeringen valgt å legge til grunn enda strengere kriterier, som gav en kvote på 301 dyr for årets fangst. Statsministeren hadde sine ord i behold da hun i Washington sa at den norske forvaltningen lå klart innenfor en bærekraftig forvaltning, og jeg vil hevde at man således kunne ha opprettholdt fangsten som opprinnelig fastsatt. Jeg vil be statsråden om å overbringe det til fiskeriministeren.

Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg vil overbringe de synspunkter som representanten Angelsen framførte, til fiskeriministeren.

Peter Angelsen (Sp): Jeg takker for svaret, men må dessverre utnytte den korte taletid for å få klarlagt saken enda litt bedre.

I den engelske versjonen av pressemeldingen som Regjeringen sendte ut om saken, går det helt klart fram at den reduksjonen som nå er foretatt, faktisk ikke er nødvendig ut fra biologiske betraktninger, fordi den fangsten Norge har hatt i perioden fra 1989 til 1995, så langt har ligget klart under det som er vitenskapelig tilrådelig innenfor en bærekraftig forvaltning. Jeg tror dette er viktig å få med i momentene i denne saken, slik at hvalfangerne kan få den opprinnelige kvoten som de har planlagt driften etter.