Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 1996

Dato: 10.01.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet (SMFØ) er tilbudt en bevaringsverdig artillerioffisersmesse fra ca 1890. Messen kan flyttes og deretter brukes til forlegning og oppholdsrom for flyentusiaster og Forsvarsmuseets samarbeidspartnere ved flysamlingen på Gardermoen, i henhold til SMFØs prosjekt. Beslutningen haster for å sikre verdifulle gjenstander.

Hva vil forsvarsministeren gjøre for omsider å få en løsning på saken?

Statsråd Jørgen Kosmo: I Forsvarsdepartementet arbeider vi ut fra den forutsetningen at de gjenværende flyene på Gardermoen kan bli værende der de er i dag, inntil 1998 når den såkalte Hangar D skal bort.

Som eier av de museale flyene har vi et ansvar for å bevare disse best mulig. Vi bruker den tid vi nå har, for å finne en god løsning hvor også hensynet til økonomi har en selvsagt plass. Forsvarets Overkommando har fått i oppdrag å utarbeide en samlet plan for bevaring og utstilling av Forsvarets museale fly, inkludert de som ikke får plass i Luftforsvarsmuseet i Bodø.

Prosjektet til Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet er oversendt til Forsvarsdepartementet for en tid tilbake og representerer ett av de løsningsforslag som vurderes. I departementet tar vi sikte på å ta et møte med stiftelsen i februar måned for å drøfte nærmere det prosjekt som er lagt fram.

Når det gjelder den gamle artillerioffisersmesse som spørsmålsstilleren viser til, vil denne ifølge de opplysninger jeg har fra Gardermoen flystasjon, være i Forsvarets bruk fram til ca 1. november 1996. I henhold til tidsplanen for overlevering Forsvaret - Oslo Hovedflyplass AS skal området forvaltningsoverføres i desember 1996. Det synes derfor ennå å være tid til å gjennomføre den framdriftsplanen som departementet har lagt opp.

Spørsmålet om slik overtakelse kan ikke fra Forsvarsdepartementets side være avgjørende for valg av løsningsmodell for den gjenværende flysamlingen. Jeg går imidlertid ut fra at stiftelsen vil redegjøre nærmere for sine planer og intensjoner i de samtaler med departementet som snart vil finne sted.

Jeg regner med at vi i løpet av første halvår vil ha kommet langt i retning av en avklaring med hensyn til den framtidige oppbevaring av flysamlingen på Gardermoen.

Bjørn Hernæs (H): Jeg merket meg at statsråden knyttet svaret på spørsmålet direkte til en avgjørelse om flysamlingen, og det er bra.

Nå er det slik at i tillegg til det tidspress Stortinget har lagt på dette utredningsarbeidet, mottar vi løpende alarmerende meldinger om forfallet og skadene på flysamlingen på Gardermoen som følge av de elendige oppbevaringsforholdene - jf. f.eks. Romerikes Blad den 7. denne måneden. Jeg vil da gjerne spørre statsråden om han kan bekrefte at han også har disse faktorene i mente når han vurderer behovet for å få fortgang med utredningen. Hvis saken blir utsatt særlig mye lenger, blir det snart slik - etter de meldingene vi har fått - at det ikke lenger er noen fly å ta vare på, så jeg ville sette pris på om statsråden kunne være noe mer presis med hensyn til når vi kan vente en avklaring, og også innholdet i avklaringen.

Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg synes jeg er ganske presis når jeg sier at vi vil ha en avklaring i løpet av første halvår 1996. Det er umulig for meg å datofeste dette eller gå noe nærmere inn på dette. Forslaget fra stiftelsen går ut på at man med en årlig støtte fra Forsvaret på 3,75 mill. kr skal ta et slikt ansvar. Dette er et betydelig beløp, og det er helt åpenbart at vi må vurdere alle løsninger for å kunne ivareta vårt ansvar for at disse flyene - og også en del av de historiske bygningene i dette området - får sin rettmessige plass og blir tatt vare på for ettertiden. Når det gjelder risikoen for at disse skal bli ødelagt eller få forverret tilstand i løpet av den tiden som går før man får en løsning på saken, tror jeg denne er ganske minimal. Forsvarsmuseet har løpende oppsyn med flysamlingen.

Bjørn Hernæs (H): Svaret fra statsråden inneholdt mange positive elementer, og så var det i hvert fall ett punkt der man vel ikke kunne vente noe annet enn at han måtte ta visse forbehold. Han understreket sterkt prisen, og det er klart at mer enn 3 mill. kr er mange penger. Men jeg har også lyst til å påpeke at i forhold til hva museumsdrift ellers koster - uten å presisere nærmere hvilke museer man kan tenke seg å sammenlikne med - må det beløp det her er snakk om for å ta vare på denne uhyre verdifulle flysamlingen, kunne anses som oversiktlig - for å si det litt forsiktig. Derfor blir min sluttkommentar - jeg vil heller kalle det det enn et spørsmål, for vi kommer neppe særlig lenger med dette nå - at vi ser med interesse frem mot den meldingen som nå skal komme, og som vi har fått bekreftet at vi skal få i løpet av første halvår. Og da håper jeg at det ikke blir nødvendig å komme tilbake til saken nok en gang.