Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 1996

Dato: 10.01.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Terje Sandkjær (Sp): Jeg har stilt følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Ifølge Dagsnytt 18. desember 1995 vurderer oljeselskapene å la tankbiler frakte flydrivstoff til den nye hovedflyplassen på Gardermoen. Stortingsvedtaket om utbygging av hovedflyplassen forutsatte at drivstoff til flyplassen skal transporteres med jernbane.

Vil statsråden konstatere at denne forutsetningen står ved lag?

Statsråd Kjell Opseth: I St.prp.nr.90 (1991-1992) heiter det m.a.:

Drivstoff til flyplassen forutsettes transportert med jernbane, hovedsaklig om natten. Tankbiltransport er forutsatt som reservesystem.

Det er i proposisjonen også opplyst:

Det er gjennomført risikoanalyse som viser at transport med jernbane så vel som med tankbil gir en fullt ut akseptabel risiko.

NSB Gods har sidan 1993 hatt eit samarbeid med dei aktuelle oljeselskapa for å leggje desse transportane til rette for jernbanen. Under denne perioden er det tinga fram eit konsept, basert på transport frå Ekeberganlegget med heiltog til Gardermoen.

Oljeselskapa har enno ikkje fatta vedtak om drivstofftransport til Gardermoen, og tingingane med NSB pågår framleis. Det vil difor ikkje vere rett av meg å uttale meg nærare om dette no, og eg viser berre til det som står i stortingsproposisjonen om dette.

Terje Sandkjær (Sp): Jeg takker for svaret, som på mange måter er interessant. Man har lagt til grunn en miljøprofil ved satsingen på den nye hovedflyplassen, og i hovedsak er Gardermobanen et element i denne miljøprofilen. Det er flott bl.a. miljømessig at man har som mål at 50 % av de reisende fra flyplassen skal ta toget ut dit. Dette er en bevisst prioritering. Man setter seg mål, og man handler deretter.

Det er også flott, synes jeg, det som står i St.prp.nr.90 (1991-1992), og som statsråden siterte. Nå vet vi at det foregår forhandlinger. Oljeselskapene forhandler om transport av flydrivstoff, og det har kommet signaler om at de muligens kan tenke seg å la denne gå med tankbil hvis de finner ut at det alt i alt sannsynligvis vil være det mest lønnsomme.

Den passusen som statsråden nå siterte fra stortingsproposisjonen, er etter mine begreper rimelig klar, men det er et spørsmål om kommunikasjon hva man legger i begrepet. Mitt naturlige oppfølgingsspørsmål blir derfor: Synes statsråden at denne formuleringen om at « drivstoff til flyplassen forutsettes transportert med jernbane », er en rimelig forpliktende formulering?

Statsråd Kjell Opseth: Det som er tatt inn i ein stortingsproposisjon og har fått si tilslutning i Stortinget, er som representanten Sandkjær uttrykte det, « rimelig forpliktende ».

Det er enno ikkje kome så langt, men om det skulle vise seg at sterke grunnar talar for at dette må ein sjå på på nytt, så er det også lang praksis for korleis det skal gjennomførast. Det vil altså seie at saka i tilfelle må drøftast på nytt her i huset. Vi får no sjå korleis desse forhandlingane går, og kva resultatet av dei blir.

Terje Sandkjær (Sp): Det svaret vil jeg igjen gjerne takke for . Det syntes jeg var et steg i riktig lei.

Så vil jeg gjerne følge opp litt i forbindelse med miljø. Jeg tror at vi alle er enige om at en hovedutfordring er å få mer av godstrafikken over fra bil til bane, og at det her kreves vilje til prioritering. Det er ikke slik at markedet alltid kan styre dette, bl.a. fordi det kommer an på hvilke rammebetingelser man gir de ulike aktørene i markedet. En del forhold tyder på at det kan hende at det er for billig å kjøre bil i Norge i forhold til de reelle kostnadene. Disse spørsmålene er derfor rimelig kompliserte.

Når det gjelder f.eks. transport av drivstoff til Gardermoen, er det snakk om ca 25 tankbiltransporter i døgnet, altså en tankbil i timen. La mitt siste spørsmål til statsråden være: Hva mener statsråden er mest miljøvennlig: å transportere drivstoffet til Gardermoen med tankbil eller med tog?

Statsråd Kjell Opseth: Eg reknar med at representanten Sandkjær er klar over at eg ikkje ønskjer å uttale meg slik at eg legg sterke føringar for tingingar som pågår. Eg vil heller ta stilling til desse tingingane når dei er gjennomførte. Difor blir svaret mitt på dette tilleggsspørsmålet at isolert sett er det heilt opplagt at det er meir miljøvenleg å frakte drivstoffet med jernbane enn med bil.