Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 1996

Dato: 24.01.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

Det har nå gått veldig lang tid siden departementet begynte å arbeide med ny lov om tomtefeste. Etter gjentatte henvendelser ble det bekreftet at denne saken skulle oversendes Stortinget - jf. liste C, saker som Regjeringen vil oversende i høstsesjonen - i løpet av desember måned 1995. Så har ikke skjedd.

Hva er grunnen til at denne saken ytterligere er blitt forsinket?

Statsråd Grete Faremo: Sivillovbokutvalget la høsten 1993 fram sin utredning om ny lov om tomtefeste. Utredningen var deretter på høring, med høringsfrist 11. mars 1994. Justisdepartementet tok sikte på å legge fram en odelstingsproposisjon i desember i fjor. Lovsaken reiser en rekke vanskelige spørsmål, og arbeidet har derfor tatt noe lengre tid enn Justisdepartementet forutså. Dette beklager jeg selvsagt. Men arbeidet er nå i sin helt avsluttende fase, og jeg tar sikte på å fremme proposisjonen i løpet av de aller nærmeste ukene.

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg takker statsråden for svaret. Det er for så vidt bra at det nå blir sagt at saken vil bli fremmet om ikke så altfor lenge.

Men la oss ta litt historikk: I oktober 1988 fikk Sivillovbokutvalget i oppdrag å gjennomgå tomtefesteloven med sikte på revisjon. Utredningen skulle være klar innen utgangen av første halvår 1991, ble det sagt. Dette ble seinere justert til årsskiftet 1991-92. NOU-en kom altså i november 1993. Da hadde det tatt fem år fra Sivillovbokutvalget fikk oppdraget. Nå er det altså sju år og tre måneder siden. Jeg og andre har purret på denne saken i møter, pr. brev, pr. telefon. Nå får vi endelig høre at saken vil komme om noen uker. Men vi vet at i mellomtida lever pensjonister - det er dem det først og fremst gjelder - i en vanskelig situasjon, med inkassokrav, tvangsauksjoner osv. osv. Jeg håper inderlig vi slipper å purre mer på denne saken, og at den nå virkelig vil komme om ikke så svært lang tid - den bør komme i løpet av noen få uker.

Statsråd Grete Faremo: Jeg er faktisk enig med representanten Sortåsløkken i at denne saken har tatt lang tid, kanskje altfor lang tid. Jeg håper da, ut fra sakens lange forhistorie, å få en viss forståelse fra representanten Sortåsløkken for at vi dessverre har måttet bruke noen uker lengre tid enn vi hadde planlagt. Men nå er altså saken like rundt hjørnet.

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg er selvfølgelig glad for det svaret som ble gitt. Jeg håper da selvfølgelig at dette nå faktisk er til å stole på. For jeg må si at i hvert eneste møte, i hvert eneste brev og i hver eneste telefonsamtale jeg har hatt med departementet, med statssekretæren, har jeg fått til svar: Dette er faktisk like rundt hjørnet. Så har det gått noen uker, noen måneder, et halvt år, og så har jeg etterlyst saken og har fått det samme svaret igjen: Jo, denne saken er like rundt hjørnet. Det bekymrer meg, for vi vet at mens graset gror, dør kua. For det er det som er tilfellet når det gjelder disse tomtefestekontraktene fra før 1976. Jeg håper inderlig at dette vil være siste kapittel i denne saken, og at saken blir fremmet for Stortinget så raskt som mulig.