Stortinget - Møte onsdag den 7. februar 1996

Dato: 07.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Ola D Gløtvold (Sp): Jeg vil stille forsvarsministeren følgende spørsmål:

Flere steder i landet er det i vinter store problemer med issvelling. Denne svellingen vil gi store problemer når vårløsningen kommer, og kan føre til meget store skader på natur og privat og offentlig eiendom.

Vil forsvarsministeren bidra til at Forsvaret med sin ekspertise kan åpne disse igjenfrosne vassdragene før slik skade skjer?

Statsråd Jørgen Kosmo: Frosten denne vinteren har åpenbart skapt problemer for mange, og det kan være grunn til å frykte at problemene øker når våren kommer og det tiner.

Når det gjelder det konkrete spørsmålet representanten tar opp, ligger det til andre sivile myndigheter å vurdere den saken spørsmålet gjelder. Gjelder det inngrep i vassdragene, tilligger det vassdragsmyndighetene å avgjøre hvilke tiltak som må iverksettes. Er det en beredskapssituasjon, er det beredskapsmyndighetene som foretar denne vurderingen. Får Forsvaret en henvendelse fra rette sivile myndighet om bistand, vil denne bli behandlet på vanlig måte. Tilsier situasjonen det, strekker Forsvaret seg langt for å hjelpe til, det er innsatsen under siste års flom på Østlandet et eksempel på.

Jeg kan ikke her og nå love bistand før Forsvaret har fått en henvendelse fra rette myndighet om saken. Er det spørsmål om bistand i en akuttsituasjon der liv og samfunnsverdier står på spill, vil vi strekke oss langt for å kunne bidra. Er det derimot tale om bistand for å forebygge mulige skader, er min holdning at dette i første rekke bør løses av sivile myndigheter ved hjelp av entreprenører og andre fagfolk, hvis det da ikke er tale om særlig kompetanse som bare Forsvaret har.

På dette generelle grunnlag kan jeg ikke svare mer konkret, men vil med de forbehold jeg har nevnt tidligere, likevel signalisere at Forsvaret selvsagt støtter det sivile samfunn når dette er påkrevd.

Ola D Gløtvold (Sp): Jeg takker statsråden for svaret og syns for så vidt det var positivt.

Jeg deler statsrådens syn på at Forsvaret har strukket seg langt og vist en veldig positiv holdning under flomkatastrofen sist vår. Men det er litt problemer her med å få klarhet i hvem som skal utløse en innsats. Jeg syns det er greit å få avklart det på dette tidspunkt. En bør ikke vente til det oppstår en akuttsituasjon, som forsvarsministeren var inne på, for da kan det være for sent å begynne å operere i disse vassdragene.

Jeg er for så vidt enig i at forebygging av mulige skader skal skje i andres regi der det er mulig. Og jeg tror maskinentreprenører nå er opptatt med å fjerne is i en del vassdrag som et foreløpig hjelpeopplegg for at vannet ikke skal ta helt ville veier, men også for å forebygge skader til våren. Men jeg tror at den sprengningen det først og fremst vil være snakk om fra Forsvarets side, må tilrettelegges og lokaliseres - en må planlegge hvordan en skal gjøre det. Her må muligens andre myndigheter også inn, men jeg tror det er viktig at Forsvaret er inne og klar over dette nå, slik at det kan lokaliseres.

Statsråd Jørgen Kosmo: Får vi henvendelser fra fylkesmennenes beredskapsavdelinger, vil vi selvsagt gjøre hva vi kan for både å forberede en eventuell innsats og også konkret gjennomføre innsatsen dersom det måtte være behov for det. Det som imidlertid er viktig her, er at Forsvarets ressurser på mange områder ikke misbrukes, og at innsatsen ikke utøves i konkurranse med det lokale næringsliv. Vi vil da kunne komme i en meget uheldig situasjon, ikke bare med hensyn til hvordan Forsvarets ressurser skal brukes i fredstid, men også når det gjelder balansegangen overfor det private næringsliv.

Ola D Gløtvold (Sp): Den avklaringen forsvarsministeren var inne på nå sist, er jeg enig i at vi må få. Men mye av issvellingen har skjedd i bratt og ulendt terreng. Derfor tror jeg sprengning er den eneste mulige løsningen, og her er det Forsvaret som har spesialkompetanse. Jeg håper da at fylkesmennene der det er behov for hjelp, merker seg det forsvarsministeren nå har sagt, og at det blir tatt kontakt med Forsvarsdepartementet og de deler av Forsvaret som det kan være aktuelt å få hjelp fra - det er vel ikke minst Ingeniørvåpenet som kan være aktuelt - og at det også blir et samspill med de myndigheter som har med vassdragene å gjøre.