Stortinget - Møte onsdag den 7. februar 1996

Dato: 07.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Erling Folkvord (RV): Eg skal få stille eit spørsmål til statsråden som gjeld den aller siste frontkollisjonen mellom Rjukan-samfunnet og utanlandsk storkapital:

Fredag 26. januar 1996 ble det kunngjort at de britiske eierne - J Bibby & Sons PLC - hadde besluttet å legge ned A/S Heger og flytte produksjonsutstyret til Wales. Dette er rein bedriftsslakting, forberedt bak ryggen på ansatte og tillitsvalgte. De ansatte har siden holdt vakt ved bedrifta og har brei støtte fra fagbevegelsen og Rjukan-samfunnet.

Vil statsråden sørge for at produksjonsutstyret ikke blir fjerna, og at de 20 arbeidsplassene på A/S Heger blir sikra?

Statsråd Gunnar Berge: Heger Plast A/S gikk konkurs i oktober 1989, og virksomheten ble overtatt av Tinn Kommunes Næringsfond, som stiftet A/S Heger. Overtakelsen av A/S Heger var ment å være midlertidig inntil en ny og varig eierstruktur kunne finnes. 1. januar 1990 ble A/S Heger solgt til J Bibby & Sons PLC, et britisk selskap som er en av Europas ledende produsenter av laboratorieartikler. Departementet gav konsesjon for ervervet den 5. september 1990.

Nærings- og energidepartementet har nylig hatt et møte med representanter for eieren av A/S Heger for å få en nærmere redegjørelse for nedleggelsen og den framgangsmåten som ble benyttet. Departementet undersøker ut fra dette om konsesjonsvilkårene for A/S Heger er overholdt.

Sjøl om departementet ikke har noe rettslig grunnlag for å nedlegge et forbud mot at produksjonsmidlene flyttes fra bedriftens lokaler på Rjukan, har departementet i møte med bedriftens eier henstilt om ikke å sette i verk tiltak for å flytte produksjonsutstyr før resultatet av undersøkelsen foreligger.

Når det gjelder spørsmålet om hva departementet kan gjøre for å sikre driften ved A/S Heger, må det konstateres at årsregnskapene viser at A/S Heger de siste tre årene har gått med tap, og at eieren ikke har ansett det for lønnsomt å foreta ytterligere investeringer i bedriften. Departementet kan ikke pålegge eieren å drive videre en virksomhet som går med tap, og som ikke er bedriftsøkonomisk lønnsom.

Tinn kommune og eieren av A/S Heger er nå i forhandlinger om salg av bedriften til kommunens næringsfond. Dersom forhandlingene fører fram, kan dette forhåpentligvis bidra til at bedriften og arbeidsplassene opprettholdes.

Erling Folkvord (RV): Eg takkar nå for svaret.

Rjukan sine erfaringar med dette utanlandske konsernet stadfestar for så vidt det som er mange si erfaring både i Noreg og elles, nemleg at kapitalen er som kreft: Den tar berre ansvaret for sin eigen vekst. Men i dette tilfellet handlar det om å ta vare på Rjukan-samfunnet. Det er ein del land i Europa som har regjeringar som faktisk gjer sitt yttarste for å forsvare arbeidsplassar og produksjon i eige land.

I går fekk eg eit oppsiktsvekkande brev frå statsråd Stoltenberg, der han fortel at han ikkje har utnytta moglegheita til å kontrollere om dei utanlandske eigarane av Heger har ført kontroll med at punkt 5 og 6 i konsesjonsvilkåra er oppfylte. Punkt 5 gjeld forbod mot å selje til underpris Heger sine produkt til dei utanlandske eigarane sine selskap. Kva er årsaka til at det ikkje er kontrollert?

Statsråd Gunnar Berge: Som det framgår av det brevet som representanten Folkvord refererte til, som jeg går ut fra er det brevet som jeg også har en kopi av, er det ikke departementets praksis å foreta rutinekontroll av bedrifter for å undersøke om konsesjonsvilkårene overholdes. Det må foreligge klare holdepunkter for at konsesjonsvilkårene er overtrådt for at departementet finner det påkrevd å gripe inn med kontrolltiltak. Det er altså praksis, og det er vel også den praksisen som har vært fulgt her.

Men nå, i forbindelse med at den situasjonen er oppstått at eieren vil avvikle virksomheten, har altså Nærings- og energidepartementet gått inn og er i ferd med å undersøke om konsesjonsvilkårene som ble gitt i sin tid, er brutt. Foreløpig foreligger ikke resultatet av undersøkelsen. Man har også, kombinert med det, henstilt til eieren om ikke å foreta seg noe med hensyn til flytting før undersøkelsen er gjennomført.

Erling Folkvord (RV): Det er bra at departementet reagerer sjølv om det ikkje skjedde før etter at produksjonsutstyret var prøvt flytta ut av landet. Det er også bra at det er gitt ei oppmoding til dei utanlandske eigarane om nå å kvile litt på årene.

Frå tilsette på Heger har vi i RV fått opplyst at det er tilsette som har sett at produkta frå bedrifta er sende til utanlandske selskap som er ein del av eigarkonsernet, og levert ut til underpris. Eg vil da spørje: Vil dei undersøkingane som nå skal gjerast, både omfatte samtalar med tilsette som har slike opplysningar, og dessutan omfatte profesjonell rekneskapsgjennomgang frå alle aktuelle år, inkludert revisorgjennomgang, for å sjå om det er spor av desse forholda i rekneskapen til selskapet?

Statsråd Gunnar Berge: Jeg vil for min del ikke gå inn på hvilke ulike elementer disse undersøkelsene som nå settes i gang, vil inneholde. Men jeg forutsetter jo at det blir en undersøkelse som er i alle deler tilstrekkelig grundig til at man har grunnlag, basis, for å kunne fastslå om konsesjonsvilkårene er brutt eller ikke. Det ser jeg som det sentrale her.

Presidenten: Da går vi tilbake til spørsmål 7.