Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 1996

Dato: 14.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Lars Sponheim (V): Jeg skal få stille følgende spørsmål til finansministeren:

Statssekretær Guttelvik i Finansdepartementet gir i et intervju med avisa Demokraten den 27. desember 1995 uttrykk for at departementet planlegger innføring av en ny avgift på fritidsbåter.

Kan statsråden bekrefte disse planene, og hva slags avgift er det eventuelt snakk om?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Som representanten Sponheim er kjent med, vedtok Stortinget i 1994 en lov om registrering om fritids- og småbåter. Det framgår av lovens formålsbestemmelse i § 2 at registeret kan nyttes til innkreving av skatt, avgifter og toll.

For tiden pågår det i regi av Toll- og avgiftsdirektoratet et arbeid med sikte på å etablere et register. Etter planen skal registeret være etablert i løpet av 1997. Det viktige nå er å få etablert et godt, sentralt båtregister. Et godt fungerende båtregister vil kunne gjøre det lettere å etablere en avgift på fritidsbåter dersom det senere skulle bli aktuelt å fremme et slikt forslag - og om Stortinget i sin tur slutter seg til det. Departementet arbeider imidlertid ikke med forslag til en slik ny avgift.

Lars Sponheim (V): Jeg takker i og for seg for svaret, som i alle fall var noe betryggende i forhold til den artikkelen som stod i avisen Demokraten.

Vi kjenner utgangspunktet for denne saken, både finansministeren og jeg, og hvordan den er kommet fram. I den opprinnelige odelstingsproposisjonen, Ot.prp.nr.35 (1993-1994), ble det klart sagt at en viktig bakgrunn for forslaget om et slikt register var mulighet til å innkreve avgift på båt på et eller annet tidspunkt. Men vi kjenner også til at ved behandlingen av denne saken, ikke minst her i salen, ble det klart understreket at det var helt andre hensyn som lå til grunn for dette registeret. Og så ser vi det som skjer nå. For øvrig vet vi at flertallet varslet at om det skulle komme en slik avgift, skal det i så fall komme som egen sak. Spørsmålet mitt til finansministeren er om han i det minste kan si med sikkerhet at dette er noe som vil komme etter 1997, etter at registeret er vel etablert?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Det lå for så vidt i mitt svar, og særlig i siste setningen, at det er ingen planer om å foreslå en slik avgift eksempelvis for budsjettåret 1997. Det viktige nå er å få etablert et skikkelig velfungerende båtregister ut fra mange av de andre grunnene som var inntatt i den nevnte proposisjonen. Vi har ingen planer for 1997, og selvsagt, dersom en slik plan skulle dukke opp på et senere tidspunkt, vil det være naturlig å forelegge det for Stortinget, for det er Stortinget som vedtar avgifter.

Lars Sponheim (V): Det vil alltid være slik fra en talerstol som denne at mye av politikken kan bli gjemt bak disse formelle rundene.

Jeg vil prøve meg på følgende innfallsvinkel: Jeg hadde et spørretimespørsmål for kort tid siden til fiskeriministeren om avgift på det å bruke sjøareal. Vi gikk også en formell runde først, men så tillot jeg meg å foreta en refleksjon overfor fiskeriministeren omkring dette. Det er jo slik at vi lever i et veldig gjennomregulert samfunn, og slik skal det være; vi ønsker at vi skal ha et betydelig skatte- og avgiftstrykk i dette landet til å drive velferdssamfunnet.

Men så trenger vi som folk noen liberale hvileskjær oppi dette gjennomregulerte samfunnet. Slik fungerer sjøen for veldig mange. Der har man et større frispill enn det vi kanskje ellers har i det øvrige samfunnet. Derfor er det mange av oss som er veldig redd for at dette på mange måter liberale rom for det norske folk nå etter hvert skal bli et gjennomregulert område.

Nå er finansministeren hedmarking og sikkert mer glad i Mjøsa enn i sjøen, men jeg tillater meg likevel å stille spørsmålet til finansministeren om han deler en slik verdioppfatning, at vi må prøve å verne om sjøen som et slikt rom som gir større grad av frihet til menneskene enn ellers.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Dette blir jo en litt mer filosofisk betraktning, ettersom vi har lagt en eventuell avgift på båter for budsjettåret 1997 bak oss med det forrige svaret.

Generelt er jeg opptatt av at det for folk flest, enten de sverger til å seile på sjøen eller å gå på ski i Guds frie natur eller gjøre andre ting på fritiden, selvsagt skal være et pustehull i en ellers strevsom og krevende hverdag. Samtidig tror jeg vi må være klar over - også sett i et miljømessig perspektiv - at bruk av natur, i videste forstand, også kan bli omfattet av f.eks. avgifter. Men det er jo spørsmål som vi får diskutere ved en senere anledning. Jeg tror det er viktig at en legger til rette for at folk også har positive opplevelser på fritiden sin.