Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 1996

Dato: 14.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Ola T Lånke (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

I bygda Talvik i Alta kommune er det avdekket betydelige områder med kvikkleire i et boligområde med flere hundre innbyggere. Det er kjent at myndighetene er koblet inn for å bidra til sikring av stedet.

Hvor står denne saken?

Statsråd Gunnar Berge: I forbindelse med prosjektering av et idrettsanlegg i bygda Talvik ble det avdekket usikre grunnforhold. Firmaet Noteby ble engasjert av kommunen for å foreta en nærmere undersøkelse av grunnforholdene. Det ble her avdekket områder med kvikkleire med fare for utglidning. Kommunen har derfor nedlagt bygge- og deleforbud i området.

Alta kommune henvendte seg til Statens naturskadefond som følge av den oppståtte situasjon. Fondsstyret behandlet saken i november 1995 og har i brev til kommunen gitt uttrykk for at fondet er innstilt på å medvirke til finansiering. Som vanlig i slike saker vil det imidlertid være kommunen som har ansvaret for å planlegge, forberede og gjennomføre nødvendige sikringstiltak.

Den 20. desember 1995 ble det avholdt et møte mellom Kommunaldepartementet, Landbruksdepartementet og Alta kommune. Kommunens ønske om statlig medfinansiering av sikringstiltak ble her tatt opp på nytt. Fra Kommunaldepartementets og Landbruksdepartementets side ble det vist til Naturskadefondets behandling av saken i november 1995. Videre behandling av saken på statlig hold vil skje i regi av Statens naturskadefond i samråd med berørte departementer. Fondet vil ta endelig stilling i saken på grunnlag av en nærmere prosjektplan med tilhørende kostnadsoverslag. Alta kommune er nå i gang med å utarbeide slike planer.

Ola T Lånke (KrF): Jeg takker statsråden for en ryddig orientering.

Det heter som kjent: Det man ikke vet, har man ikke vondt av. I det øyeblikk et lokalsamfunn får beskjed om at de lever på en tikkende bombe, skjer det noe med dette samfunnet. I Talvik har de fått en slik beskjed. Anslagsvis 100 - 200 mennesker lever i et område som er direkte truet. Folk sover urolig om natten, og uroen forplanter seg til slekt og venner som bor andre steder i landet. Noen tenker på å flytte fra området.

Det er som nevnt innført bygge- og graveforbud i grenda, og en gjennomgangsvei trafikkeres av tunge kjøretøy. Å foreta sikring av dette området er en oppgave for stor for de lokale myndigheter alene. Denne saken berører flere samfunnsområder som sorterer under forskjellige departementer. Mitt oppfølgingsspørsmål er: Med hvilket alvor ser statsråden på denne situasjonen i Talvik?

Statsråd Gunnar Berge: Det er klart at departementet ser med veldig stort alvor på denne type saker. Det er lett å forstå den uro og bekymring som dette er kilde til blant befolkningen i området. Derfor er saken også for sentrale myndigheters vedkommende gitt høy prioritet. Som jeg nevnte, har vi hatt flere møter like før årsskiftet. Men det er Naturskadefondet som er en viktig medspiller her nå, og dessuten har vi da oppfølgingsarbeid i kommunen. Det er klart at en må gjøre seg opp en oppfatning av og ha en plan for hvordan en vil angripe dette problemet før en kan sette i verk konkrete tiltak. Det er også klart at det gjennom Naturskadefondet blir aktuelt med en direkte statlig medvirkning, også økonomisk.

Ola T Lånke (KrF): Jeg takker igjen statsråden for et positivt svar. Jeg er glad for at han ser alvorlig på denne situasjonen, og for at han også ser muligheten for at staten kan gå inn og være med på en sikring av stedet. Jeg har allikevel et spørsmål i tillegg til det jeg har spurt om: Går det an å se for seg noen tidsramme for gjennomføringen av sikringsarbeidene?

Statsråd Gunnar Berge: Det er veldig vanskelig for meg ut fra det informasjonsunderlaget jeg nå har, å operere med bestemte datoer eller tidsfrister. Men jeg viser til det jeg sa i mitt første svar, at Alta kommune nå er i ferd med å utarbeide de planene som det har vært anmodet om at kommunen skal utarbeide, og at det er løpende kontakt om denne saken. I alle fall vil den bli gitt veldig høy prioritet fra vår side og fra andre berørte departementers side når det nødvendige underlagsmaterialet, som blant annet vil komme fram gjennom den planen som Alta kommune nå utarbeider, er lagt på bordet.