Stortinget - Møte onsdag den 28. februar 1996

Dato: 28.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Hans J Røsjorde (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

En nedleggelse av tollstedene i Odda og på Stord vil ha en svært negativ effekt for næringslivet og andre brukere. I St.prp.nr.1 (1995-1996) fremgår det at departementet eventuelt vil komme tilbake til Stortinget med forslag om gjennomføring av strukturendringer.

Når vil statsråden legge fram slike forslag for Stortinget?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Jeg viser til et tilsvarende spørsmål som jeg svarte på i spørretimen den 14. februar. Da dreide det seg om Skien og Grenlandsområdet. Jeg har ennå ikke mottatt konkrete forslag fra Toll- og avgiftsdirektoratet, men de vil etter planen bli oversendt i løpet av mars. Vi vil da vurdere dette materialet nøye. Og som jeg sa sist, vil vi også i den sammenhengen legge vekt på de synspunkter som berørte lokalsamfunn har.

Arbeidet med strukturendringer i Toll- og avgiftsdirektoratet vil bli omtalt i forbindelse med statsbudsjettet for 1997, fordi vi vil behandle den slags spørsmål i forbindelse med det ordinære budsjettet for Toll- og avgiftsdirektoratet.

Hans J Røsjorde (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Når spørsmålet er reist, er det fordi man på bakgrunn av de signaler som i hvert fall er kommet ut til lokalsamfunnet etter høringer, har fått forståelsen av at Tollvesenet nå har bestemt seg for hva de vil. Og med den formuleringen som lå i statsbudsjettet for 1995-96, var det ikke selvsagt at man ville komme tilbake til Stortinget med beslutningene. Jeg tar det da for gitt at før man eventuelt går til endringer i strukturen, skal Stortinget ha et ord med i dette. Jeg vil gjerne at statsråden bekrefter at så er tilfelle.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Når det gjelder selve den praktiske og politiske framgangsmåten her, er det slik at disse forslag fra Toll- og avgiftsdirektoratet blir undergitt en politisk behandling i Finans- og tolldepartementet. Og det som ligger i mitt tidligere svar, er at dersom en eventuell omstrukturering også får budsjettmessige konsekvenser, betyr det for så vidt at Stortinget kan ha et ord med i laget, men uten at det dermed er sagt at en vil forelegge for Stortinget de bestemte lokaliseringsvalg.

Presidenten: Hans J Røsjorde til en kort tilleggsmerknad.

Hans J Røsjorde (Frp): Den skal bli rimelig kort.

Nå begynner saken å bli interessant. Så vidt jeg kan tolke statsråden, sier han at dersom det får budsjettmessige konsekvenser, skal han legge saken fram for Stortinget. Det tolker jeg dit hen at det meget lett kan skje at man innenfor det samlede budsjett finner å kunne rokere på tollsteder og foreta geografiske disposisjoner uten å legge saken fram for Stortinget. Jeg spør da statsråden for sikkerhets skyld: Dersom man velger å legge ned tollsteder og eventuelt opprette andre, vil statsråden da sørge for at dette legges fram for Stortinget, slik at det blir anledning til å debattere lokaliseringsforslag og eventuelle nedleggelser før beslutning fattes?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Det er jo alltid slik at lokaliseringsspørsmål er vanskelige. Det som ligger i mitt svar, er at en vil komme tilbake til dette spørsmålet i forbindelse med budsjettet for 1997. Som jeg sa i mitt tidligere svar, var det ikke min intensjon å legge fram en spesifisert gjennomgang av strukturen innenfor tolletaten hvor en tar stilling til lokaliseringen av de enkelte tollsteder. Men som jeg sa: Stortinget vil uansett ha det siste ordet i forbindelse med det endelige vedtaket av budsjettet for Toll- og avgiftsdirektoratet for 1997.