Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 1996

Dato: 06.03.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

Statens helsetilsyn ønsker å endre sin anbefaling om bruken av fluortabletter til barn. Tilsynet har gått ut og varslet om nye retningslinjer uten at alle tannleger som jobber seriøst med fluorprofylakse og følger råd fra faglige autoriteter, er orientert på forhånd. Dette skaper forvirring og frustrasjon hos småbarnsforeldre og tannleger.

Mener statsråden dette er en riktig fremgangsmåte fra Statens helsetilsyn?

Statsråd Gudmund Hernes: Gjeldende anbefalinger om bruk av fluor i det kariesforebyggende arbeid ble gitt av Helsedirektoratet i 1987. Det er disse anbefalingene helsesøstre, kommuneleger, tannhelsepersonell og apotekene hittil har fulgt. Anbefalingene inngår også i undervisningen i helsefremmende og sykdomsforebyggende tannhelsearbeid i de aktuelle helsefagutdanninger.

Statens helsetilsyn startet for over ett år siden et arbeid med å gjennomgå anbefalingene fra 1987. En arbeidsgruppe oppnevnt av Helsetilsynet har utarbeidet et forslag til nye anbefalinger. Det er denne arbeidsgruppens forslag som er omtalt i mediene de siste ukene. I tråd med vanlig forvaltningspraksis har fageksperter innen fluor i Norge hatt forslaget til høring, med frist i januar 1996. Helsetilsynet vil nå utarbeide retningslinjer basert på arbeidsgruppens forslag og på kommentarene fra fagekspertene og fra andre. Helsetilsynet har ikke tatt endelig stilling til forslaget. Før anbefalingen fastsettes, vil Helsetilsynet være i dialog med fagekspertisen.

Det norske tannlegemiljøet er vel kjent med nødvendigheten av å gjøre en gjennomgang av anbefalingene fra 1987. Ellingsæter-utredningen om Tannhelsetjenesten i Norge i 1992 anbefalte at dette arbeidet ble gitt høy prioritet. Fagekspertisen i Norge ble for snart et år siden trukket inn i Helsetilsynets arbeid. Den fylkeskommunale tannhelsetjenesten, tannlegenes og andre yrkesgruppers organisasjoner ble høsten 1995 trukket inn i arbeidet. Representanter for disse organisasjoner har deltatt på møte i Helsetilsynet og er blitt oppfordret til å uttale seg skriftlig til arbeidsgruppens forslag. Helsetilsynet har med andre ord involvert alle relevante fagmiljøer i gjennomgangen av anbefalingene.

Offentliggjøring av en arbeidsgruppes forslag anses for å være i tråd med statsforvaltningens oppgaver overfor offentligheten. Fagekspertisen er blitt hørt, og vil bli invitert til dialog før retningslinjene fastsettes. Helsetilsynet lytter til fagekspertisen, men har samtidige en rett og en plikt til å foreta selvstendig vurdering før anbefalingene fastsettes.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Statens helsetilsyn og flertallet innen norske fagmiljøer på tannhelsesektoren har røket i tottene på hverandre angående anbefaling av fluortabletter til barn. Tilsynet ønsker ikke lenger å gi alle barn fluortabletter, og vil ha inn anbefalinger om dette i en ny veileder om forebyggende tannhelsearbeid. På den annen side står flertallet av norske eksperter, anført av professorene Frithjof R von der Fehr og Gunnar Rølla, som fortsatt vil anbefale tabletter.

Helsetilsynet har ikke selv kompetanse og faglig ekspertise på alle områder og må derfor søke råd eksternt, og det er forståelig. Men når mye tyder på at det vil gis anbefalinger som ikke støttes av de odontologiske fagmiljøene uten at dette er skikkelig diskutert i en så viktig sak, da er det noe som er galt. Selv om statsråden nå sier at det skal føres en dialog for å høre argumentene en gang til, er ikke det nok. Mener ikke statsråden det ville være en fordel å få en del ting på plass som gjelder fakta og rutinene ved forebyggende tannhelsearbeid, før man tar den endelige avgjørelsen i denne saken?

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg er for det første enig med representanten i at man bør få alle relevante fakta på bordet. Det må som en allmenn regel gjelde ved alle offentlige avgjørelser at man bør være så informert som mulig når det gjelder også det vitenskapelige grunnlaget for de beslutninger som skal treffes. Jeg forutsetter at det odontologiske miljøet her blir trukket inn i den dialogen som nå skal føres. Jeg forutsetter også at det kan legge den nødvendige dokumentasjon på bordet som gjør at det på en kraftfull måte kan argumentere for sitt syn. I det hele tatt regner jeg med at odontologene også i denne sak vil kunne bite fra seg.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret, og jeg regner med at samtlige odontologer har tenner til å bite fra seg med.

Jeg er veldig glad for dette svaret, av den grunn at jeg føler nå at det vil bringes mer trygghet og visshet inn i fagmiljøene når man kan få fram relevante undersøkelser som kan bidra til at vi får de beste løsninger i denne saken.

Statsråd Gudmund Hernes: Bare en kort replikk: Det som gjelder på dette feltet, vil jeg tro er det samme som gjelder på alle akademiske områder, at det vi utenfor tror er evige sannheter, er ting det er de største tumulter om. Det er en normal del av all akademisk virksomhet, også innen det medisinske området, at de lærde strides.