Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 1996

Dato: 08.05.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Annelise Høegh (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til helseministeren:

Stortinget har vedtatt at bl.a. lungesykehuset Glittre-klinikken, som eies av Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke, skal finansieres med 90 % fra folketrygden og 10 % fra fylkeskommunene. Klinikken er på det nærmeste konkurs fordi Helsedepartementet ikke godkjenner en anstendig kurpris.

Hva er statsrådens begrunnelse for ikke å godta en kurpris på Glittre som tilsvarer kurprisen på lungeavdelinger på offentlige sykehus?

Statsråd Gudmund Hernes: Ved Stortingets behandling av statsbudsjettet for 1996 ble det bestemt at med virkning fra l. januar 1996 skulle helseinstitusjonene Glittre-klinikken, Granheim Lungesenter og Modum Bads Nervesanatorium finansieres over trygdebudsjettet.

Kapittel 2711 post 74 Tilskudd til spesielle helseinstitusjoner ble i den sammenheng økt med ca 79 mill. kr. Beløpet ble tatt av rammen til fylkeskommunene, som ligger i inntektssystemet. Før 1996 var Glittre-klinikken et privat sykehus utenfor fylkeskommunal helseplan. De to andre institusjonene var med i helseplanene for henholdsvis Oppland og Buskerud fylkeskommuner. Som grunnlag for beregningene av de nevnte 79 mill. kronene ble institusjonenes virksomhet i 1993 og 1994 lagt til grunn.

Når det gjelder Glittre-klinikken, vil jeg påpeke følgende:

Det fastsettes ikke sentralt egne priser for lungeavdelinger ved offentlige sykehus. Videre vil jeg bemerke at det lett blir misvisende å sidestille Glittre-klinikken med en sykehusavdeling som har andre funksjoner, deriblant akuttberedskap.

Departementet gjennomgår klinikkens budsjettforslag for 1996 og er i dialog med klinikken om dette. Departementet har i den sammenheng merket seg at driften av Glittre er organisert som et aksjeselskap. Fra 1996 har moderorganisasjonen, Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke, krevd husleie av aksjeselskapet. Husleien utgjør en vesentlig del av driftsutgiftene.

Ved klinikken er det foretatt ombygginger, slik at det fra høsten 1996 planlegges å ta i bruk 20 nye senger. Det er ikke sendt planer til Helsetilsynet og Sosial- og helsedepartementet om slik utvidelse. Departementet vil i samarbeid med institusjonen foreta en kritisk gjennomgang av driftsbudsjettet for 1996. Spesielt må konsekvensene og berettigelsen av å beregne en husleie til aksjeselskapet vurderes nøye. Det er også viktig at eierne ikke initierer en utvidelse av behandlingskapasiteten som det ikke er budsjettmessig dekning for innenfor realistiske rammer. Jeg vil sørge for en rask avklaring av denne saken, men det fordrer også konstruktive løsningsforslag fra eierne.

Annelise Høegh (H): Jeg takker statsråden for svaret, og ser på hans siste setning, hvor han ønsker en rask avklaring, som en forhåpentligvis positiv holdning til klinikken. Det var jo stortingsflertallets ønske at vi skulle sikre en bedre behandling for lungesyke enn det vi har vært i stand til å gi i dag. Og det er ikke bare Glittre-klinikken som har problemer med å akseptere departementets påbudte kurpriser, noe også senere spørsmål i dagens spørretime vil vise.

Jeg er litt forbauset over at statsråden mener at departementet ikke har fått planer om utvidelsene ved Glittre, idet Glittre-klinikken iallfall selv påstår at de har hatt møte med ledelsen i helseavdelingen 7. juni 1994, der det ble orientert om utbyggingen helt konkret. Det har også vært oversendt årsrapporter både fra 1992 og 1993 hvor det tydelig går frem at klinikken er under renovasjon, noe som også var forutsetningen da Landsforeningen overtok Glittre-klinikken fra departementet. Det har vært forutsatt, og det er enighet mellom departement og klinikk om, at det skulle renoveres og klinikken brukes i alle fire etasjer. Og da er disse 20 sengene som man nå tar i bruk fra høsten av, en del av dette.

Statsråd Gudmund Hernes: Det var vel egentlig ikke noe spørsmål denne kommentaren munnet ut i, men allikevel: Jeg er selvsagt klar over det ønsket fra Stortingets side som kom til uttrykk i det vedtak som her ble truffet. Jeg vil også understreke at vi er interessert i både en dialog med institusjonen og å komme frem til en rask avklaring.

Jeg må forholde meg til de opplysninger vi har fått når det gjelder spørsmålet om utvidelse av kapasiteten ved institusjonen. Jeg var verken til stede den 7. juni 1994 eller for den saks skyld i 1995, men så vidt jeg vet, har ikke planer med de krav som helsetilsyn og departement stiller til en slik utvidelse, vært forelagt disse to enhetene. Men som sagt, vi er i en dialog med institusjonen, og jeg håper at det skal gi en snarlig avklaring.

Annelise Høegh (H): Jeg takker igjen for svaret, og håper at denne saken, som jeg tror må bygge på en misforståelse, blir oppklart. Det har hele tiden vært forutsatt at alle de fire etasjene skal tas i bruk, og med det sengetall som da fremgår, fra høsten av.

Så håper jeg og går ut fra at det dersom statsråden mener det er for lite penger på statsbudsjettet, vil fremkomme et ønske om en tilleggsbevilgning til Stortinget i revidert nasjonalbudsjett, som jo legges frem i overmorgen, så vidt jeg vet.

Så til slutt også følgende forhold: Når statsråden sier at det ikke vedtas sentralt fastsatte priser for lungeavdelinger ved sykehusene, lurer jeg på hva det betyr når det i begynnelsen av dette året er sendt ut rundskriv fra departementet hvor det fremgår at kurprisen - eller gjestepasientprisen, heter det kanskje - i gruppe 1 innenfor regionsykehusene er 2 655 kr bl.a. for lungeavdelingene. Det må da være sentralt fastsatte priser.

Statsråd Gudmund Hernes: Det måtte kreve en rask lesing dersom jeg skulle kunne gjennomgå det notatet som jeg fikk stukket i hånden av representanten på vei opp til talerstolen. Men så vidt jeg kan se her, er det gjestepasientpriser som fastsettes på denne måten. Det jeg sa i mitt svar, er altså at det ikke er sentralt fastsatt egne priser for lungeavdelinger, og at det da kan variere med hvilke funksjoner de har, at det kan være større utgifter dersom en sykehusavdeling f.eks. har akuttberedskap, og at det derfor stiller seg på en annen måte enn hvis man har en gjestepasientpris. Jeg er heller ikke sikker på om denne kommer til anvendelse ved en institusjon som Glittre, men det er ting som jeg kan undersøke.