Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 1996

Dato: 08.05.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:

I forbindelse med statsbudsjettet for 1996 vedtok Stortinget at blant annet Modum Bads Nervesanatorium og Granheim Lungesenter skulle finansieres med 90 % fra staten og 10 % fra fylkeskommunene. Disse institusjonene har ennå ikke fått skikkelige finansieringsavtaler med staten. Foreløpig kurdøgnpris er sågar blitt redusert fra 1995 til 1996.

Hva vil helseministeren gjøre for å rydde opp i disse sakene?

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg viser til mitt svar under spørsmål 12 i dag om Glittre-klinikken. Det er stort sett samme problemstilling som tas opp for Modum Bads Nervesanatorium og Granheim Lungesenter som for Glittre.

For Modum har utgifter til avdrag og renter økt kraftig fra 1995. På grunn av avsluttede ombyggingsarbeider har Modum nå en noe større kapasitet enn i ombyggingsperioden. Modum Bad eies av en stiftelse som ikke disponerer egne midler til dekning av kapitalutgifter. Utgifter til avdrag og renter utgjør ca 4,3 mill. kr i 1996.

Granheim Lungesenter eies av Oppland fylkeskommune. Kapitalutgifter for Granheim er av et mindre omfang. Med henvisning til mitt prinsipielle svar på spørretimespørsmål nr. 12 fra representanten Annelise Høegh vil jeg i samarbeid med institusjonene sørge for en rask avklaring av denne saken.

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg takker statsråden for svaret og er fornøyd med at han nå sier at han i samarbeid med institusjonene vil sørge for en rask avklaring av denne saken. Jeg kan ikke si at det har gått raskt fra departementet så langt når vi nå snart er halvveis i 1996, og det ennå ikke er klarlagt hvilket økonomisk fundament disse institusjonene skal ha for driften. Jeg håper imidlertid at det nå ligger inne forslag om ekstrabevilgninger i revidert nasjonalbudsjett, som vel kommer på fredag, hvis det er slik at det står om penger for å dekke opp det som bør være grunnlaget.

Jeg har også en liten kommentar til det som helseministeren her sier når det gjelder Modum Bad og kapitalutgiftene. Jeg har brakt i erfaring at for en del andre sammenlignbare institusjoner dekker staten i hvert fall 50 % av kapitalutgiftene, og jeg regner med at det også burde skje for disse to institusjonene. Jeg synes det er en veldig vanskelig drifts- og likviditetssituasjon de har kommet opp i når de også har fått kurdøgnprisen redusert med henholdsvis 500 kr og 200 kr i forhold til hva de hadde forutsatt som kurdøgnpris pr. pasient for 1996.