Stortinget - Møte onsdag den 15. mai 1996

Dato: 15.05.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Odd Holten (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

Hva vil statsråden gjøre for at 24-timersregelen for taxfree alkoholhandel på fly og nå hurtigbåter blir overholdt?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Den såkalte 24-timersregelen gjelder reisendes innførsel av taxfreevarer til Norge. Regelen fastsetter at slik innførsel bare er tillatt dersom den reisende har vært utenlands sammenhengende i mer enn 24 timer forut for innreisen. Ved kortere reisefravær kan den reisende én gang innenfor et tidsrom av 24 timer bringe med seg reisekvoten av eksempelvis tobakk og alkohol avgiftsfritt, dersom varene er kjøpt i beskattet stand i Danmark, Finland eller Sverige.

Det er tollvesenet som fører kontroll med at 24-timersregelen overholdes. Den reisende må kunne dokumentere at han fyller vilkårene, eksempelvis ved fremleggelse av billett, kvittering for varekjøpene, hotellregning eller lignende. Plikten til å overholde regelverket påhviler den reisende selv.

I tråd med en særlig overenskomst med våre naboland, er ferge- og flyselskapene pålagt visse kontrolloppgaver i forbindelse med salg av taxfreevarer. Selskapene skal utstyre billett eller boarding pass med de nødvendige opplysninger om reisetidspunkt og reisevei, og salg av taxfreevarer skal bare skje mot at billetten fremlegges og stemples.

I tillegg til denne pålagte kontrollen på salgsleddet foretar tollvesenet kontroll med 24-timersregelen basert på stikkprøver. I første rekke rettes kontrollen mot anløpssteder og transportmidler der man vet at reisefraværet kan være mindre enn ett døgn, og der de reisende har hatt anledning til å kjøpe alkohol og tobakk avgiftsfritt. Jeg har tiltro til at tollvesenet følger situasjonen nøye i forbindelse med etableringen av ruter med hurtigbåter, og at det iverksettes ytterligere kontrolltiltak dersom det skulle vise seg nødvendig. Dersom det avdekkes omgåelser eller overtredelser, og at selskapet - dvs. eksempelvis rederiet - ikke gjør det som er nødvendig for at regelverket blir fulgt, kan vedkommende selskap fratas retten til å få levert varer avgiftsfritt.

Odd Holten (KrF): Jeg takker for statsrådens klare svar.

Det er jo ingen hemmelighet at bakgrunnen for at jeg reiste dette spørsmålet er Dagbladets oppslag 2. mai om de nye hurtigbåtene som er satt i rute. Der fremgår det klart at her forsøker en å trikse med denne 24-timersregelen.

Det er klart vi har ulike virkemidler å sette inn i alkoholistbehandlingen og i forhold til misbruk og bruk av alkohol, men vi er jo alle opptatt av at vi skal prøve å få redusert alkoholkonsumet med 25 % innen år 2000. Det som jeg tror er viktig, er at det blir satt i gang en bedre kontroll, ikke minst på disse såkalte kortturene eller svippturene mellom Norge og våre naboland, både når det gjelder fly og når det gjelder hurtigbåter. Jeg håper at statsråden vil iverksette en god og effektiv kontroll.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Jeg er enig i representanten Holtens vurderinger her, og jeg er enig i at en her bør ha en effektiv kontroll, som jeg òg sa i mitt svar. Det er ingen grunn til å underslå at den type oppslag vi ser i avisene, er en spore til at en intensiverer kontrollen med at denne handelen skjer i lovlige og riktige former. Og som jeg sa, dersom det blir avdekket at rutinene ikke blir fulgt, og at et selskap ikke følger opp de kontrolloppgaver det er pålagt, kan vedkommende selskap miste retten til å føre taxfree varer. Jeg tror det er et godt ris bak speilet, for det har jo vist seg at retten til å få selge taxfritt på den type ruter som det her refereres til, er et viktig virkemiddel for å få lønnsomhet. Så det er et sterkt ris bak speilet, og det er klart at i så måte må òg kontrollen være effektiv, slik at den avdekker eventuelle uregelmessigheter.