Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 1996

Dato: 05.06.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Jørgen Holte (Sp): Eg skal få lov å stille følgjande spørsmål til landbruksministeren:

Fra hele Distrikts-Norge meldes det om at lokale tillitsvalgte for Arbeiderpartiet er i opprør over Regjeringens landbrukspolitikk. Eksempler på dette er arbeiderpartiordførerne i Karasjok og Balsfjord.

Har disse ordførerne misforstått distriktsprofilen i Arbeiderpartiets landbrukspolitikk?

Statsråd Gunhild Øyangen: Omleggingen av landbrukspolitikken er gjennomført etter retningslinjene i St.prp.nr.8 (1992-1993), som ble vedtatt i 1993. Det innebærer bl.a. at kostnadsreduksjoner er nødvendig i alle deler av landbruket, og at hele verdikjeden må bidra til å få ned priser og overføringer. Samtidig er det Regjeringens klare politikk at distriktsproduksjonene skal prioriteres ved fordeling av overføringene.

Dette er også gjennomført i alle oppgjør etter de nye retningslinjene. De grasbaserte distriktsproduksjonene har ved fordelingen kommet ut bedre enn gjennomsnittet, eller som gjennomsnittet. Blant annet har reduksjonen i kraftfôrprisene og økningen i arealtilleggene til grovfôr redusert kostnadene i husdyrholdet og økt verdien av grasarealer. Dette har vært en nødvendig omfordeling til fordel for distriktsproduksjonene.

Resultatkontrollen viser også at distriktenes andeler av produksjonen er stabil eller økende. Det er ikke tegn til at jordbruksproduksjonen i distriktene svekkes i forhold til i sentrale strøk.

Det forslag om jordbruksoppgjøret som nå ligger til behandling i næringskomiteen, innebærer en varig inntektsøkning på 300 mill. kr i forhold til gjeldende avtale. Og det er de grasbaserte distriktsproduksjonene som er kommet best ut.

Jørgen Holte (Sp): Eg takkar statsråden for svaret.

Ho seier i Aftenposten den 23. mai om Senterpartiet:

Partier må ha en politikk med reelt innhold, og ikke bare drive med besvergelser.

Dette er grove ord. Fleire av Arbeidarpartiet sine ordførarar og folk lokalt er samde i Senterpartiet sitt syn også når det gjeld landbrukspolitikken.

I « Her og nå! » 22. mai uttaler Kjell Sæther, som er ordførar i Karasjok:

Jeg må si jeg er meget skuffet over Regjeringen, mitt eget parti og Stortingsflertallet.

Ordførar i Balsfjord, Eva Johnsen, seier i Kveldsnytt 22. mai:

Landbrukspolitikken er slett, og slett ikke til å leve med eller av.

Høyanger-ordførar Kjartan Longva frå Arbeidarpartiet meiner at « Arbeidarpartiet no fører ein politikk der det seier farvel til distrikts-Norge ».

Er dette også berre sverjingar, eller er det uttrykk for ein faktisk politikk?

Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg er sterkt i tvil om ulike synspunkter i Arbeiderpartiet er egnet til å diskutere på Stortingets talerstol. Vi har faktisk andre fora å diskutere dem i. Det kan gjøre seg gjeldende ulike syn i Arbeiderpartiet, men noe « opprør », som representanten Holte insinuerer, har ikke jeg lagt merke til.

Ellers vil jeg legge til at det er betydelig ulikhet i synet på landbrukspolitikken også internt i Senterpartiet. Som eksempel kan jeg nevne at jeg har møtt flere senterpartimedlemmer som har vært veldig for den omfordeling av melkekvoter som Regjeringen nå fremmer forslag om.

Jørgen Holte (Sp): Eg takkar for svaret. Arbeidarpartiet lokalt har andre forventningar og deler faktisk Senterpartiet sitt syn i kritikken av den politikken statsråden står for, og det bør ho merke seg. Mellom anna seier leiaren i Møre og Romsdal Arbeidarparti at han har forventningar til at

bøndene skal ha ei inntektsutvikling på line med gjennomsnittet elles i samfunnet

Så til det opprøret ein ikkje registrerer. Eg ser å lese i Sunnmørsposten 8. mai:

Leiinga i Arbeidarpartiet sin politikk fører til avfolking i distrikta.

Overskrifta er « Opprør mot Ap-leiinga », og utsegna kjem frå styremedlem Otto-Magne Strømmegjerde i Møre og Romsdal Arbeidarparti.

Og det er fleire som er uroa. Eg er kjend med eit brev som blei sendt frå Vågå Arbeidarparti 14. august 1995, der det står:

Vågå AP meiner landbruket i Vågå ikkje tålar serleg vidare rasjonalisering og effektivisering

Dette er underskrive av Haakon Blankenborg, ein person som denne forsamlinga kjenner godt.

Kva er statsråden sin kommentar?

Statsråd Gunhild Øyangen: Diskusjonen om landbrukspolitikken internt i Arbeiderpartiet skal jeg ta meg av, så den skal representanten Jørgen Holte slippe å blande seg inn i.