Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997

Dato: 05.02.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Tore A Liltved (H): Jeg tillater meg å spørre samferdselsministeren om følgende:

Vil samferdselsministeren sette fortgang i arbeidet med utviklingen av Nordic Link slik at denne for Sørlandet livsviktige transportkorridoren blir realitet?

Statsråd Sissel Rønbeck: Nordic Link - slik jeg har oppfattet prosjektet - omfatter vei-, jernbane- og båtforbindelser.

I jernbanesammenheng er det Sørlandsbanen som matesystem til havner langs Sørlandskysten som her er av interesse. Gode terminalløsninger er av stor betydning for at jernbanen skal spille en viktig rolle.

På veisiden er det hovedveinettet ut fra Kristiansand som er særlig sentralt. Dette gjelder bl.a. E18 mot vest og mot nordøst.

Planene for hva som skal bygges ut i de nærmeste årene på E18 og Sørlandsbanen i det aktuelle området, vil bli nærmere vurdert og gjort rede for i stortingsmeldingene om Norsk veg- og vegtrafikkplan og Norsk jernbaneplan som legges fram i løpet av våren.

For øvrig vil jeg nevne at jeg ble orientert om Nordic Link og dens betydning for Sørlandet på et besøk i Kristiansand i desember i fjor.

Tore A Liltved (A): Nordic Link er den kortest mulige veien til vårt hovedmarked med minst mulig utslipp. Jeg viser da til den miljøfaktoren som denne representerer, og som jeg har forstått at ministeren er svært opptatt av, som avlastning for en transportkorridor som alt er fylt til trengsel, og som har store miljøulemper. Området i Sørvest-Norge er en meget stor eksportør og trenger hurtig veiforbindelse, eller kombilastforbindelse, til markeder i Europa. Og den kombinerte vei/jernbane/båt for kombitransport er meget gunstig. Nordic Link er også en næringsutvikler og etablerer på Sørvestlandet. Jeg håpet samferdselsministeren kunne gi noen positive signaler om hvordan hun ser på denne korridoren, både som en viktig næringsutvikler for landsdelen og som miljøfaktor.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg har ingen problemer med å se betydningen av Nordic Link. Mulighetene for å følge opp dette på vei- og jernbanesiden vil som jeg sa nødvendigvis måtte bli avklart i forbindelse med behandlingen av jernbaneplanen og veg- og vegtrafikkplanen i vår, så vi får rikelig anledning til å komme tilbake til det. Jeg syns det ville være galt av meg her og nå å prøve å antyde hva innholdet i disse planene kommer til å være.