Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997

Dato: 05.02.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Braathens SAFE A.S står i fare for å måtte nedlegge sin motordivisjon på Sola. En av årsakene er at luftfartsavgiftene i Norge er langt høyere enn i Sverige og andre EU-land. Det gjør det vanskelig å konkurrere om motorvedlikehold på fremmede fly.

Vil statsråden ta et initiativ for å få vurdert om luftfartsavgiftene er for høye i forhold til nivået i EU, og eventuelt foreslå en reduksjon av avgiftene og dermed bidra til å opprettholde norske arbeidsplasser?

Statsråd Sissel Rønbeck: Norge er som kjent et langstrakt og relativt tynt befolket land med vanskelig topografi. Landet er derfor avhengig av et godt utbygd luftfartssystem med mange og små lufthavner forå binde landsdelene sammen. Dette innebærer, sammen med kravet til selvfinansiering for Luftfartsverket, at det må et visst avgiftsnivå til for at lufthavnsystemet skal kunne bære seg.

Det er imidlertid ikke riktig at luftfartsavgiftene i Norge er « langt høyere » enn i Sverige og andre EU-land. Det er utført internasjonale undersøkelser av avgiftsnivået ved 19 større lufthavner i Europa, deriblant Fornebu. Sola har de samme avgiftene som Fornebu, og sammenlikningene er derfor relevante også for denne lufthavnen.

De siste undersøkelsene fra 1996 viser at avgiftsnivået på Fornebu ligger omtrent på gjennomsnittet i Europa og noe over Stockholm og København. I 1997 er de norske luftfartsavgiftene økt med 1 %, noe som sammen med gjennomførte strukturendringer i avgiftsregulativet trolig vil bidra til å øke de norske lufthavnenes konkurranseevne i forhold til andre europeiske lufthavner.

Jeg kan vanskelig se at det generelle nivået på luftfartsavgifter i Norge skal gjøre det vanskelig å konkurrere om motorvedlikehold på fremmede fly.

Jan Simonsen (Frp): Jeg tror nok at samferdselsministeren tar litt for lett på denne problemstillingen. Braathens SAFE betaler 23 % av selskapets totale kostnader til luftfartsavgift. Med svensk avgiftsstruktur ville Braathens SAFE ha betalt 16 % av sine totale kostnader i luftfartsavgifter. Det er en såpass vesentlig forskjell at det klart er enklere for utenlandske fly å få disse reparert i andre land, i Sverige, istedenfor i Norge.

Jeg hadde ikke ventet at det nå kom noe signal om avgiftsreduksjon, men jeg hadde håpet at man i alle fall kunne se litt nærmere på de problemstillingene som Braathens SAFE er opptatt av og selv bruker som begrunnelse for en eventuell nedleggelse av en motordivisjon på Sola, som vil føre til tap av arbeidsplasser i Norge, og som vil gjøre det vanskelig for den videregående skolen som bruker denne motordivisjonen i sin undervisning, og dessuten vil føre til tap av viktig kompetanse for distriktet.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg ville sette lite pris på at motorvedlikeholdet på Sola eventuelt skulle opphøre, men som sagt, jeg kan altså vanskelig se at en slik beslutning skulle ha noe med det generelle avgiftsnivået på luftfarten i Norge å gjøre. La meg også nevne at dersom en skulle gå inn generelt å gjøre noe med dette i Norge, vil det også, med det systemet vi har, ha en motpris i forhold til hva slags nett vi da kan operere med i dette landet.