Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 1997

Dato: 26.02.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Are Næss (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

På grunn av et beordringssystem som medfører hyppig flytting, har Forsvarets befal en ordning med mulighet for to besøksreiser i året. Nå ønsker tydeligvis skattemyndighetene å skattlegge disse reisene.

Er forsvarsministeren enig i at slik beskatning vil virke uheldig med tanke på befalets familieliv og Forsvarets økende personellmangel, og vil han gjøre noe for å hindre denne skattleggingen?

Statsråd Jørgen Kosmo: Skattemyndighetene har gitt pålegg om at besøksreiser for Forsvarets personell og dets familier skal skattlegges. Jeg har tatt dette opp med finansministeren fordi jeg fant skattleggingen urimelig, dette sett i lys av både den vekt vi legger på en familievennlig politikk i et forsvar i omstilling, og ut fra de politiske forutsetninger som lå til grunn ved samordningen mellom militære og sivile flyruter for noen år siden. Det ble her forutsatt at Forsvarets personell ikke skulle komme dårligere ut enn før samordningen. Ordningen med besøksreiser har vært gjeldene i over 20 år uten av det hittil har vært tale om skattlegging av disse.

Jeg konstaterer med tilfredshet at finansministeren er innstilt på at det bør gis forskrift ved kgl. resolusjon om skattefritak for inntil to besøksreiser pr. år for befal og enkelte andre grupper av ansatte i Forsvaret samt deres nærmeste familie. Finansdepartementet vil i samarbeid med Forsvarsdepartementet arbeide med en slik forskriftsendring med virkning fra 1996. Skattefriheten for ordinære pendlerreiser videreføres uendret.

Are Næss (KrF): Jeg vil takke statsråden for svaret. Med et så positivt svar er det ikke noen videre grunn til tilleggsspørsmål.

Det er gledelig at denne saken skal komme i orden. Det er igjen snakk om en kompensasjon for familieuvennlige karrierebetingelser, og det er snakk om, som statsråden refererte til, en ordning som har vært gjeldene, og der en ikke ønsker å innføre forverringer i gjeldende betingelser.

Så jeg takker statsråden for svaret, som gledet meg meget.

Presidenten: Då går me tilbake til spørsmål 1.