Stortinget - Møte onsdag den 16. april 1997

Dato: 16.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Øystein Djupedal (SV): Jeg vil gjerne stille kirke-, utdannings- og forskningsministeren følgende spørsmål:

Unikom ved Universitetet i Tromsø har utarbeidet et prosjekt de kaller « den nye skolevegen - på veg mot framtidas skole ». Prosjektet har som målsetting å kunne opprettholde mindre skoler i distriktene, blant annet ved en mer aktiv bruk av informasjonsteknologi. Prosjektet er tenkt prøvd ut ved noen mindre skoler i Troms.

Hvordan stiller statsråden seg til prosjektet, og vil departementet bidra økonomisk for at prosjektet kan realiseres?

Statsråd Reidar Sandal: Unikom ved Universitetet i Tromsø har utarbeidd prosjektskissa « Den nye skoleveien - på vei mot framtidas skole ». Prosjektet vil gå over fem år. Bakgrunnen for prosjektet er lokale diskusjonar om nedlegging av små skular. Målet for prosjektet er å få prøvd ut nye pedagogiske og organisatoriske modellar for undervisning og læring der moderne teknologi får ein sentral plass.

Prosjektet er heller omfattande. Det har ei kostnadsramme på nærare 6 mill. kr over fem år og femner om skulepolitiske spørsmål som sentralisering/desentralisering, skulen sin kontakt med lokalsamfunnet og fjernundervisning.

Prosjektskissa inneheld interessante problemstillingar som harmonerer godt med sentrale sider ved Kyrkje-, utdannings- og forskingsdepartementet sin IT-plan. Skissa gir likevel ikkje godt nok grunnlag for å ta stilling til eit så omfattande prosjekt. Eg har derfor gjennom Statens utdanningskontor i Tromsø oppmoda Unikom om å sende inn ein fornya søknad som er meir konkret og presis. Departementet vil sende Unikom eit brev om dette.

Øystein Djupedal (SV): Jeg takker statsråden for svaret, som var svært positivt.

Jeg regner med at når statsråden har tatt seg bryderiet med å sette seg så grundig inn i prosjektet som han åpenbart har gjort, og også har bedt om at det skal foreligge en fornyet søknad, kan det bety at statsråden også i neste runde vil være positiv til det.

Jeg tror at det i dette prosjektet som Unikom har beskrevet, ligger en modell for hvordan en kan motvirke sentralisering og hvordan en i større grad kan ta vare på grendeskoler som i dag blir lagt ned. Jeg tror også det her ligger muligheter til nye pedagogiske verktøy - hvordan organisere læring, motvirke skoletretthet og ta vare på bygdesamfunn? Jeg har kort sagt tro på prosjektet, og jeg er glad for at statsråden åpner for at en fornyet søknad vil bli sett på med blide øyne i departementet.

Statsråd Reidar Sandal: Eg konstaterer at representanten Djupedal prøver å utøve den endelege saksbehandlinga frå Stortingets talarstol. Det vil eg reservere meg mot. Eg har i hovudsvaret mitt gitt uttrykk for dei synspunkta eg har så langt. Eg skal ta endeleg stilling til søknaden når den har det omfanget og er konkretisert på den måten som er nødvendig for at ein kan ta stilling. Men dei hovudsynspunkta som eg har gitt uttrykk for, held eg fast ved.