Stortinget - Møte onsdag den 16. april 1997

Dato: 16.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Gudmund Restad (Sp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

Snurperne « Midøy Viking », « Mai Karoline » og « Miland jr », som angivelig hadde ulovlig eierstruktur og derfor 20. mars 1997 ble beordret til fiskestans, er ifølge media solgt av Midøy Havfiske AS v/ DNHS Fishing Company i Bærum til partsrederiet Harvest i Austevoll for mye over båtenes verdi. Overprisen må antas å være betaling for konsesjonene overdratt sammen med båtene.

Mener statsråden at en slik overdragelse av båter med konsesjoner er i samsvar med deltakerloven og viktige prinsipper for norsk fiskeripolitikk?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Fiskeridirektoratet er delegert fullmakt til å gi ervervstillatelse og konsesjon i medhold av lov om regulering av deltakelsen i fisket. Det er således Fiskeridirektoratet som på dette grunnlag har truffet de vedtak og beslutninger som foreligger i den sak som representanten Restad viser til i sitt spørsmål.

Fiskerimyndighetene vurderer saken kun i forhold til fiskerilovgivningen og ikke i forhold til de privatrettslige sidene ved saken, slik som eiendomsretten til fartøyene som sådan. Ervervstillatelse i deltakerlovens forstand er retten til å erverve eiendomsretten til et fartøy som fiskefartøy og å få det registrert i merkeregisteret for å nytte det til ervervsmessig fiske.

Utgangspunktet i saken var at Midøy Havfiske AS som rederiselskap var eier av fartøyene med en eiersammensetning som var godkjent av fiskerimyndighetene. Ved en avtale eierne imellom ble eiersammensetningen i selskapet etter Fiskeridirektoratets vurdering reelt sett endret på en slik måte at selskapet ikke lenger oppfylte deltakerlovens vilkår for erverv og konsesjon. Selskapet kunne således ikke drive ervervsmessig fiske med fartøyene.

Fiskeridirektoratet gav på denne bakgrunn melding til Midøy Havfiske AS om at all fiskeriaktivitet med fartøyene måtte opphøre inntil forholdet var brakt i samsvar med lovens forutsetninger. Dette kunne i prinsippet skje enten ved at eiersammensetningen i Midøy Havfiske AS ble endret i samsvar med tidligere vedtak eller at fartøyene ble tillatt solgt til andre som oppfyller vilkårene for å få ringnotkonsesjon. Fiskeridirektoratet har akseptert at det lovstridige forholdet ble brakt til opphør ved at fartøyene ble solgt.

Fiskeridirektoratet har anmeldt Midøy Havfiske AS for den ulovlige driften med fartøyene og har overfor politiet også fremsatt begjæring om inndragning i henhold til straffelovens regler.

Fiskeridirektoratet har mottatt to søknader - begge fra Vestlandet - om ervervstillatelse og konsesjon for fartøyene. Begge søkergrupperingene tilfredsstiller vilkårene for ervervstillatelse og konsesjon, og begge har fått melding om at de kan påregne ervervstillatelse. Midøy Havfiske AS har overdratt fartøyene til en av søkerne.

Det er en helt ordinær situasjon at flere søker om ervervstillatelse for samme fartøy. I noen tilfeller velger fiskerimyndighetene, f.eks. ut fra regionalpolitiske målsettinger, å prioritere mellom flere søkere som oppfyller vilkårene i deltakerloven. Det har ikke vært normalt å legge regionalpolitiske vurderinger til grunn for å regulere eieroverdragelser for konsesjonspliktige ringnotfartøy mellom Møre og Romsdal og Hordaland.

Prisfastsettelsen ved salg av fiskefartøy skjer ut fra kjøpers og selgers vurdering, bl.a. av hvilke muligheter for fremtidig fortjeneste selve driften av fartøyet forventes å kunne gi. Det er bl.a. fartøyets antatte deltakelsesmuligheter og kvotestørrelse i tiden fremover som vil bidra til å gjenspeile fartøyets verdi.

Det er grunn til å understreke at fartøy formelt sett ikke selges med konsesjon. En konsesjon er en tillatelse som er gitt til en bestemt person eller selskap for et bestemt fartøy. Den tidligere eiers tillatelse faller bort når vedkommende taper eiendomsretten til fartøyet, f.eks. ved salg. Det er således ikke den samme konsesjonen som overføres når ny eier gis konsesjon for fartøyet. Det er en ny konsesjon som tildeles.

Dette innebærer at Midøy Havfiske AS ikke har solgt fartøyene med konsesjon til ny eier, slik det er antydet i spørsmålet fra representanten Restad. Det selskapet som fartøyene er solgt til, har fått ervervstillatelse og tilsagn om konsesjon i medhold av deltakerloven og gjeldende praksis. Dette er således etter min oppfatning både i samsvar med deltakerloven og i tråd med prinsippene i norsk fiskeripolitikk.

Jeg ser imidlertid meget alvorlig på at det i realiteten skjedde en ulovlig endring av eiersammensetningen i selskapet Midøy Havfiske AS og således en ulovlig drift med fartøyene. Jeg vil nå gå igjennom regelverk og reaksjonsformer for å søke å hindre denne type saker.

Gudmund Restad (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. I en så prinsipielt viktig sak som den vi nå snakker om, er det av avgjørende betydning ikke å fortape seg i formaliteter, men å holde fast på prinsippene og ikke minst intensjonene i deltakerloven. At det formelt sett er Fiskeridirektoratet som tildeler konsesjon, har liten betydning så lenge dette skjer mer eller mindre automatisk og så lenge kjøperen fyller vilkårene i deltakerloven. Dette medfører at båter kan selges som om konsesjon fulgte med. I dagens situasjon er konsesjonene ofte mye mer verd enn selve båten. I den aktuelle saken var båtenes verdi antakelig bare knapt 20 % av salgssummen.

At en aktiv fisker selger sin båt, og i realiteten med konsesjon, er så sin sak - han selger i alle fall noe han selv har. Men når eieren selv ikke fyller vilkårene for konsesjon, er det meningsløst om han likevel kan selge den og innkassere store summer i gevinst. Her må det etter min vurdering ryddes opp. Mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden blir derfor: Vil han ta initiativ til en slik opprydding?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Jeg vil gjerne gjenta hva jeg sa i mitt hovedsvar, at jeg ser meget alvorlig på at det i realiteten har skjedd en ulovlig endring av eiersammensetningen i selskapet og således en ulovlig drift. Jeg vil nå gå gjennom regelverk og reaksjonsformer for å søke å hindre denne typen saker. Så på representanten Restads spørsmål om jeg vil ta initiativ til en slik gjennomgang, er svaret et klart ja.