Stortinget - Møte onsdag den 16. april 1997

Dato: 16.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Mitt spørsmål til helseministeren lyder slik:

Ifylgje NRK Dagsrevyen 10. april 1997 er mange røntgenapparat ved sjukehusa våre for gamle. Dette inneber auka strålefare, dårlegare kvalitet på bilete og diagnostikk samt fare for driftsstans og redusert kapasitet.

Vil helseministeren føreta seg noko for å betra tilhøva?

Statsråd Gudmund Hernes: Spørsmålet fra representanten Kleppa forutsetter at innslaget i NRK Dagsrevyen gir en dekkende eller fullgod beskrivelse av tilstanden for røntgenapparaturen i sykehusene. Departementet vil i sin satsing på medisinsk teknologivurdering gjøre røntgenområdet til gjenstand for systematiske vurderinger. I den forbindelse vil grunnlaget for eventuelle tiltak måtte baseres på en grundig oversikt og gjennomgang av utstyrsparkens tilstand og eventuelle mangler. Departementet har nylig vedtatt at SINTEF-Unimed i Oslo vil få ansvaret for dette arbeidet.

Når det gjelder anskaffelser og det løpende vedlikehold av medisinsk-teknisk utstyr, er dette et fylkeskommunalt ansvar. Jeg er innforstått med at fylkeskommunene kan ha vanskelige prioriteringsoppgaver i valget mellom på den ene side utskifting av gammelt, slitt utstyr/kjøp av ny røntgenteknologi og på den annen side bruk av ressursene til sykehusenes øvrige oppgaver.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Statens Strålevern sine utsegner gjev all grunn til uro. Dei har ikkje kapasitet til målingar og nødvendige tiltak for å redusera strålinga. Sjukehusa har på langt nær midlar til tilstrekkeleg fornying av utstyret, og pasientane kan risikera dårleg biletkvalitet, feil diagnose og auka strålefare.

Godt røntgenutstyr er grunnleggjande for ei trygg behandling og òg ein føresetnad for eit likeverdig helsetilbod i dei ulike regionar. Dei ulike sjukehusa har planar for eiga fornying. Senterpartiet meiner det trengst eit løft i form av statlege investeringsmidlar til utstyr. Fyrste høvet errevidert nasjonalbudsjett. Eg vil be helseministeren fylgja opp der og òg leggja fram ein plan som sikrar vidare oppfylging. Eg er overraska over at helseministeren sår tvil om innslaget i Dagsrevyen. Eg trudde det var ei kjend sak at her er manglar.

Statsråd Gudmund Hernes: Det jeg forsøker å gi uttrykk for, er at før man kan treffe en solid beslutning på dette området, må vi ha en systematisk gjennomgang av hvordan tilstanden er, og da kan vi ikke prioritere etter hvilket sykehus eller hvilke grupper som slipper til i mediene. Det er derfor vi må ha en nasjonal gjennomgang. Det var en slik gjennomgang jeg sa vi skal gjennomføre.

Jeg er ellers enig i at det er nødvendig med gode muligheter for å foreta røntgenundersøkelser, at det er en avgjørende, viktig teknikk for å stille diagnoser. Området hvor diagnoser kan stilles på grunnlag av ulike former for røntgen, er også utvidet.

Når det gjelder spørsmålet om et løft, må jeg legge til at jeg har ikke sett noe område hvor Senterpartiet ikke kan tenke seg eller understreker at det er viktig med et løft. Det problematiske er bare å få det til å gå sammen med en samlet prioritering i budsjettene.