Stortinget - Møte onsdag den 16. april 1997

Dato: 16.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Arne Haukvik (Uavh): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål:

Havnedirektøren i Oslo slår til lyd for ei samordning av havnetrafikken i Oslofjorden, og er positiv til å flytte delar av trafikken ut av Oslo havn.

Er det ikkje snart på tide at statsråden også tar eit initiativ?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Det har lenge vært klart at kapasiteten ved Oslo havn er et problem. Godsmengdene over Oslo havn øker stadig, og det er ikke realistisk å forvente at framtidens trafikkøkning skal kunne håndteres innenfor det som i dag utgjør Oslo havns område. Det må finnes ytterligere kapasitet andre steder. Ved vurderingen av dette må det legges vekt på at landarealene skal være hensiktsmessige og tilstrekkelige, og at sjøarealene byr på gode innseilingsforhold. Spørsmålet har også vesentlige økonomiske og miljømessige sider. Det må dessuten legges avgjørende vekt på at de løsninger man vurderer, er tilfredsstillende ut fra brukernes behov. Jeg er kjent med at både Oslo havnevesen og Oslo kommune i lengre tid har arbeidet med disse spørsmålene.

Fiskeridepartementet tok tidlig et initiativ til en dialog med havnene rundt Oslofjorden med sikte på et samarbeid som kunne bidra til å løse disse problemene. Departementet har dessuten god kontakt med både Oslo kommune og Oslo havn med sikte på en løsning av Oslo havns kapasitetsproblemer, og jeg vil komme tilbake til denne saken i den meldingen om havnepolitikken som om kort tid skal legges fram for Stortinget.

Arne Haukvik (Uavh): Eg takkar for svaret. Det er hyggeleg at statsråden vil jobbe med dette, for det er viktige saker.

« Oslo må alvorlig vurdere en annen plassering av havnen », seier Pamela Le Carrec, som er leiar av Organisasjonen for europeiske havner. Ho er invitert til å vere med på hamnemøtet i Oslo, og ho seier at Oslo må finne ein meir effektiv måte å utnytte eksisterande areal på, men at det einaste som vil monne, er å skaffe nye areal utanfor Oslo. 45 % av Noregs totale transport går sjøvegen, mens 90 % av utanrikshandelen blir frakta på kjøl.

Det er før ymta om at trafikken burde kunne flyttast til Sjøflyhamna på Fornebu. Derfrå er det kort veg til jernbanenettet, som lett kan forlengjast ut dit. Det same gjeld riksvegnettet. Er det ikkje på tide at me samordnar det? Samtidig er det ti hamner i oslofjordområdet som burde samordnast betre.

For meg og andre er det nokså underordna kven som eig hamnene. Det viktigaste er, som statsråden seier, at vi òg tar omsyn til miljøet. Men det gjer vi ikkje om vi beheld trafikken i Oslo.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Etter min vurdering er det sterke grunner til å se Oslos havnebehov i sammenheng med havnesituasjonen i Indre Oslofjord. Jeg vil som sagt komme tilbake til disse spørsmålene i stortingsmeldingen om havnepolitikken, men viser til at Fiskeridepartementet har bidratt til å stille spørsmålet om samarbeid mellom havnene i Indre Oslofjord på dagsordenen.