Stortinget - Møte onsdag den 30. april 1997

Dato: 30.04.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Reidar Johansen (SV): Jeg vil få stille statsråden følgende spørsmål:

North Cape Hotels AS øker i år prisen for adgangen til Nordkapp til kr 175,-. Nordkapp er utmark i friluftslovens forstand.

Vil statsråden gripe inn for å hindre North Cape Hotels AS' avgift for alminnelig adgang til utmark på Nordkapp med hjemmel i friluftsloven?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Miljøverndepartementet er overordnet myndighet i forhold til friluftsloven, og vi er opptatt av at det ikke legges unødige hindringer i veien for vanlige folks muligheter forå bruke naturen.

Friluftsloven gir muligheter for å ta avgift for adgangen til opparbeidede friluftsområder. Det er derfor ikke i strid med friluftsloven å ta betalt for atkomsten til Nordkapplatået. Den enorme tilstrømmingen av turister til Nordkapp har gjort det nødvendig med en viss grad av tilrettelegging, bl.a. når det gjelder parkeringsmuligheter, inngjerding osv. Nordkapp er også etter den siste utbyggingen av Nordkapphallen å anse som utmark. I samsvar med en uttalelse fra Stortingets ombudsmann for forvaltningen har Miljøverndepartementet lagt til grunn at det er nødvendig å operere med en todelt avgiftsordning på Nordkapp; det må skilles mellom anlegg som tjener folks utendørsbehov, og selve Nordkapphallen. Selve hallen er ikke å anse som en tilrettelegging som er gjort til fordel for friluftslivet, men som et kommersielt anlegg som faller utenfor friluftslovens virkeområde.

Etter de siste opplysninger jeg har, blir det en delt avgiftsordning på Nordkapp kommende sesong. Personer som ønsker å besøke hele anlegget, må betale 175 kr mens personer som bare vil besøke platået, må betale 140 kr. Hva som tas av betaling for atkomst til hallen, er for så vidt ikke mitt bord. Det er avgiften til platået jeg er opptatt av. Spørsmålet nå er om den avgiften som kreves for å komme til platået på Nordkapp, er rimelig sett i forhold til de tiltak som er gjort på området.

Miljøverndepartementet har tidligere ikke funnet grunn til å gå nærmere inn på den konkrete beregningen/fordelingen av avgiften. Direktoratet for naturforvaltning har imidlertid fulgt denne saken det siste året, og har etter befaring i høst i brev seinest av 17. april til North Cape Hotels bedt om nærmere opplysninger om betalingen for å komme ut på platået.

Jeg er opptatt av at vi i Norge ikke får en utvikling i retning av at folk skal måtte betale i dyre dommer for å besøke attraktive naturseverdigheter. Jeg finner det likevel riktig å vente på den nærmere vurderingen fra Direktoratet for naturforvaltning før jeg eventuelt gir uttrykk for en nærmere oppfatning om avgiften på Nordkapp.

Reidar Johansen (SV): Bare for å ta en liten presisering. Begrepet North Cape Hotels AS er vel ikke helt korrekt, fordi det i disse dager pågår et mulig eierskifte i hele systemet. Men det prinsipielle står fast. Nettopp ved dette eierskiftet bør det fra statens side og fra lokale myndigheters side være av stor interesse å få tatt opp nettopp denne etter mitt syn lovstridige avgiften som eierne av anlegget på Nordkapp har praktisert gjennom mange år, faktisk helt fra 1993 og før det, uten noen differensiering. Jeg er helt enig med statsråden i at vi ikke må bidra til en utvikling som gjør at folk må betale i dyre dommer for å besøke attraktive naturseverdigheter, og Nordkapp er i aller høyeste grad en slik severdighet. Jeg vil be statsråden være litt presis i sitt svar på følgende spørsmål: Dersom fylkeskommunen ber staten gripe inn, gjerne via det rettslige system, vil da departementet gjøre det?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Vi vil i alle tilfelle seriøst vurdere en slik henvendelse fra fylkeskommunen, men jeg kan jo ikke forskuttere noe svar på en henvendelse før den har kommet. Jeg vil generelt si at vi følger veldig nøye med i dette, fordi dette har smitteeffekt. Vi ser nå ved flere anledninger tilløp til å ta betalt for ting som tidligere har vært ansett som rene selvfølgeligheter. Vi er fra miljøvernmyndighetenes side redd for at dette skal gripe om seg, og vi vil sørge for å sette ned foten før dette nærmest glir ut av styring.

Vi vil selvfølgelig reflektere på en slik henvendelse fra fylkeskommunen. Men hvis det i dag følges en praksis med delt avgift, er den ikke i strid med friluftsloven. Man må se på fordelingen mellom disse to avgiftene.

Reidar Johansen (SV): Jeg merket meg at dagens differensiering av avgiften på Nordkapp etter statsrådens oppfatning ikke er i strid med loven. Denne differensieringa er jo av en meget merkelig karakter, fordi det relativt sett koster nærmest like mye bare å besøke platået som å besøke hallen. Skillet er ubetydelig i forhold til totalprisen.

Når det gjelder den prinsipielle utglidinga som man her kan se er i ferd med å skje i forhold til allmennhetens tilgang til utmark, er det for så vidt en betryggende holdning statsråden legger til grunn. Men for Nordkapps vedkommende vil jeg hevde at dette er en helt spesiell sak. Det er et nasjonalt punkt som er utmark etter friluftslovens forstand, og som bør være tilgjengelig for alle som ønsker det, uten at det skal koste noe mer enn det kommunen eventuelt finner riktig for å legge til rette for besøkende oppe på platået. Jeg vil be statsråden gi en kommentar til det.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg sa jo også at vi vil se på differensieringen mellom avgiftene, for jeg må nok si generelt sett at det er mye å betale 140 kr for å komme inn på et område som er definert som utmark. Nå har jeg fått inntrykk av at kommunen der oppe i og for seg ikke har så veldig sterke følelser i saken fordi kommunens egne innbyggere jo kommer gratis inn. Det er også en litt merkelig sak i forhold til allmennhetens rettigheter, som jo ikke bare dreier seg om folk bosatt i den kommunen hvor denne rekreasjonsmuligheten er, men som dreier seg om allmennheten så å si i sin alminnelighet.

Så vi følger med i denne saken, det er helt klart. Men å komme inn på Nordkapp-platået, som har fått en viss tilrettelegging, og måtte betale bortimot 600 kr for to voksne og to barn - for å komme inn på noe som kalles for « utmark » - det er ikke så verst!