Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 1997

Dato: 14.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne få lov til å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

I forbindelse med ny hovedflyplass er det et sterkt ønske fra passasjerene å kunne ha innbooking på Oslo S, og helst også på toget og på andre stasjoner. Systemet kjenner vi fra internasjonale hoteller. Det burde derfor være uproblematisk fra et sikkerhetssynspunkt, men ville spare tid for passasjerene og utvilsomt bidra til å gjøre togetattraktivt. Planene for en slik praktisk og passasjervennlig løsning synes allikevel å stå i stampe.

Vil statsråden sørge for at dette er på plass i forbindelse med åpningen?

Statsråd Sissel Rønbeck: I Norge er innsjekking til flyreiser en tjeneste som primært blir tilbudt av flyselskapene. Jeg har forstått det slik at selskapene bl.a. på grunn av kostnader og sikkerhet ønsker å utøve denne tjenesten nærmest mulig flyet og flyavgangen.

NSB Gardermobanen AS mener at det er ønskelig å få etablert et høyt servicenivå i flytogterminalen på Oslo S. Selskapet har derfor innledet et samarbeid med de flyselskapene som skal etablere seg med salgs- og servicetjenester på Oslo S. Når det gjelder innsjekking her, utreder flyselskapene nå mulighetene for en forenklet innsjekking, der passasjerene får utlevert ombordstigningskort og bagasjetag. Kunden må imidlertid selv bringe bagasjen sin videre med på reisen. Hovedhensikten med en slik forenklet innsjekking er at passasjeren kan få bekreftet billetten og få tildelt seteplass så tidlig som mulig, og at bagasjen kan avleveres raskt og enkelt på flyplassen, slik at man slipper å stille seg opp i ny kø der.

På noen hoteller og større jernbanestasjoner ute i verden tilbyr enkelte flyselskaper full innsjekking, stort sett til fullprisbetalende passasjerer, på såkalt business class. Bygningsmessig har også NSB Gardermobanen AS lagt til rette for en slik service på terminalen på Oslo S, dersom flyselskapene skulle ønske å tilby en slik tjeneste.

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne takke for svaret, som jeg langt på vei er svært fornøyd med. Jeg synes allikevel det var litt passivt i forhold til flyselskapene. Jeg respekterer selvfølgelig at de må ha atskillig å si her, men jeg synes nok også konsesjonsgiver må kunne ha litt mer påtrykkende myndighet og innflytelse i denne saken.

La meg si det slik: Foreløpig virker det bra det som jeg hører fra statsråden, men jeg håper hun kan bekrefte at hun er enig i intensjonen i mitt spørsmål og vil øve det påtrykk som hun anser riktig overfor flyselskapene. Og som en siste ting, at i hvert fall de passasjerene som kun reiser med håndbagasje, må kunne foreta full innbooking helst på toget, men minimum på en eller flere jernbanestasjoner.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg er helt enig i at det er svært viktig at servicen blir best mulig og - kan jeg uttrykke det slik - enklest mulig. Det er mitt inntrykk at det også er et synspunkt som deles av selskapene. Det burde være i deres egen interesse også. Det er vel derfor vi står der vi gjør i dag, at vi får nokså gode løsninger slik det nå ser ut på terminalen på Oslo S.

Bjørn Hernæs (H): Bare to kommentarer i forhold til det som statsråden nå sa, at det burde være i flyselskapenes interesse. Det er jeg enig i at det burde være. Men jeg vil gjerne ha bekreftet en gang til at Samferdselsdepartementet vil rette de henvendelser til flyselskapene som det anser som relevant for å få dette til. For det er jo av og til - og dette er ett eksempel - kryssende interesser. Her er det også hensynet til passasjerene, som ikke nødvendigvis alltid er helt identisk med selskapenes.

Det som kanskje ligger meg mest på hjertet, er hensynet til lønnsomhet på den nye NSB Gardermobanen, hvor vi vel kan bli enig om at den fort kan betraktes som marginal, og at det er viktig fra første dag å ha et opplegg som gjør at flest mulig bruker toget. Det er ikke nødvendigvis en premiss, men det er i hvert fall svært viktig i forhold til å få Gardermoen så funksjonsdyktig som det statsråden og jeg nokså sikkert ønsker begge to.

Statsråd Sissel Rønbeck: Det er ikke minst fordi det er sterkt ønskelig å få flest mulig av passasjerene til å bruke Gardermobanen at NSB Gardermobanen A/S har lagt så stor vekt på å få et høyt servicenivå også på terminalen på Oslo S. Det er derfor jeg nå har innledet det samarbeidet jeg nevnte i mitt første svar, med selskapene. Så her tror jeg ikke det er noen uenighet verken mellom meg og den ærede representant eller NSB Gardermobanen A/S.