Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 1997

Dato: 14.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Arne Haukvik (Uavh): « I valet av trasé for Rv 35 Gardermoen-Grua går lokalinteressene inn for ein lang og flat tunnel, medan vegkontoret og fylkesmannen går inn for eit brattare og billegare alternativ. Det er viktig at Rv 35 avlastar E6-E18 i og med at lufta i Oslo er ureina over grenseverdiane.

Vil samferdsleministeren bidra til at den beste traséen for Rv 35 vert vald, slik at han kan tene til avlasting av Oslo-området for gjennomgangstrafikk? »

Statsråd Sissel Rønbeck: Valg av trasé for Rv 35 mellom Grualia og Akershus grense er for tiden til behandling hos lokale myndigheter som en reguleringsplansak. Lunner kommunestyre traff i møte den 7. mai vedtak om lang tunnel, med 19 mot 12 stemmer. På grunn av merkostnadene sammenlignet med en kortere løsning har både Statens vegvesen Oppland og Statens vegvesen Akershus fremmet innsigelse. Nannestad kommune har også fremmet innsigelse, fordi det ikke er lagt inn utfartsparkering i planen.

Saken har vært hos fylkesmannen til mekling. I går ble det imidlertid klart at forhandlingene der ikke førte fram, og den vil derfor bli sendt Miljøverndepartementet for videre behandling i samråd med Samferdselsdepartementet. På dette stadiet i planprosessen er det derfor for tidlig for Samferdselsdepartementet å ta stilling til realitetene i saken.

Arne Haukvik (Uavh): Eg takkar for svaret.

Eg skjønner at det er litt tidleg for samferdsleministeren å ta stilling til dette. Ein har rekna ut at ekstrakostnadene vil føre til at bomavgift må takast inn eitt år ekstra for å finansiere desse kostnadane. Dersom me tenker på miljøet, er det klart at det må vere mykje betre å bygge den skikkelege tunnelen med ein gong. No er det diskusjon om me har bruk for eit ekstra spor i tunnelen, som er bratt om ein vel den korte. Det vil føre til at det blir opphoping av trafikk og mykje ugreie for dei som bur i strøket der.

Om ein ser litt egoistisk på dette frå Oslo-gryta, er me òg interesserte i at trafikken vestfrå til Gardermoen, når ein fyrst har valt å bygge der, må gå til venstre, opp Lier og over Ringerike og ta den vegen til Gardermoen, slik at ikkje alle blir pressa til å ta vegen gjennom Oslo. Her er jo forureininga veldig mykje større enn mange andre stader. Indre Oslo, Skøyen og Gardermoen må bli spart for denne ekstra belastinga. Eg håper statsråden vil følge opp denne saka, slik at me kan få ei god løysing.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg kan bekrefte at jeg er klar over at det er sider ved dette prosjektet som også er av interesse for det som her blir kalt Oslo-gryta. Det jeg tror er viktig nå, er at vi fra statlige myndigheters side gjør det vi kan for at en skal få en rimelig rask avklaring av denne plansaken. Men jeg vil understreke at det til syvende og sist er Miljøverndepartementet og ikke Samferdselsdepartementet som forvalter planloven, og som trekker de endelige konklusjonene.

Arne Haukvik (Uavh): Eg takkar for svaret.

Eg er klar over at det er Miljøverndepartementet som skal behandle saka i fyrste omgang. Men dette gjeld trass i alt midlar til vegformål, og eg vil berre tillate meg å oppmode statsråden til å sørgje for at vegfolka i Oppland òg får nødvendige midlar til å finansiere den lange tunnelen. På sikt vil det bli mykje billegare for samfunnet, både for oss som bur i Oslo-gryta, og ikkje minst for dei som bur i lokalmiljøet. Eg håper at statsråden er positiv til det.

Statsråd Sissel Rønbeck: Det er kanskje behov for å presisere at det er Miljøverndepartementet som treffer beslutningene i denne saken, ikke i første, men faktisk i siste omgang. Så må Samferdselsdepartementet forholde seg til - også når det gjelder økonomi - de beslutningene som da blir tatt av den planmyndigheten.