Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 1997

Dato: 14.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Svein Ludvigsen (H): Jeg har følgende spørsmål til skipsfartsministeren:

Dagbladet offentliggjorde søndag 4. mai 1997 bilder som viser at passasjerferja « Queen of Scandinavia » forlot Oslo havn med åpen baugport. Dette er et alvorlig brudd på de sikkerhetsregler Norge som havnestat har vedtatt.

Hvordan har norske skipsfartsmyndigheter reagert, og hva er gjort for at slike episoder ikke skal gjenta seg?

Statsråd Grete Knudsen: Lørdag 3. mai 1997 kl. 19.30 ble Skipskontrollen informert om at den danskregistrerte passasjerfergen « Crown of Scandinavia », ikke « Queen of Scandinavia », hadde seilt med åpen baugport fra Oslo ved avgang kl. 17 samme dag.

Ved nærmere undersøkelser viste det seg at fergen ved avgang hadde hatt visse problemer med noen grensebrytere i styringsrommet for baugvisiret. Visiret er en ytre barriere som skal ta imot belastninger fra bølger mot den vanntette porten innenfor, som i dette tilfellet var lukket. Visiret har lysåpning rundt kantene og er derfor ikke konstruert for å være vanntett. Kapteinen hadde derfor besluttet å gå fra kai med visiret åpent for å foreta nødvendig justering i forbindelse med avgang. Feilen ble rettet, og visiret var lukket i god tid innen fergen nådde åpent farvann.

Sjøfartsdirektoratet er av den oppfatning at selv om det i lukket farvann ikke berører sikkerheten at visiret ikke er forskriftsmessig lukket, er det utvist et dårlig skjønn fra skipsledelsen ved å forlate havnen med visiret åpent. Skipsledelsen burde ha forutsett hvor lett en slik sak kan bli misforstått i lys av all fokusering som har vært på baugporter etter « Estonia »-ulykken. Jeg er enig i denne vurderingen fra direktoratet.

Underretning om forholdet er derfor oversendt danske sjøfartsmyndigheter til oppfølging, og Sjøfartsdirektoratet vil også i brev til rederiet gi uttrykk for norske sjøfartsmyndigheters syn. Slikt skal ikke forekomme.

Svein Ludvigsen (H): Jeg takker statsråden for svaret og er tilfreds med måten man har reagert på. For jeg er enig med statsråden i at uansett hvordan risikoen måtte være de facto, er det uakseptabelt at passasjerferjer forlater norsk havn med åpent visir eller åpen baugport. Vi så at « Herald of Free Enterprise » gjorde det, med de tragiske følger det fikk, og « Scandinavian Star » og « Estonia » er eksempler på tragiske ulykker som gjør at slike episoder som den på Oslo havn vekker følelser og holdninger. Og jeg synes det på mange måter vitner om en nonchalant holdning overfor det banebrytende arbeid som norske skipsfartsmyndigheter, Stortinget, Regjeringen, Sjøfartsdirektoratet, gjør nettopp for å sikre passasjerer, mannskap og last på skip i norske havner og skip som forlater norske havner. Så jeg er fornøyd med at statsråden og Sjøfartsdirektoratet har reagert som de har gjort, og så får vi håpe at slikt ikke gjentar seg.