Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 1997

Dato: 28.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til sosialministeren:

Kommune-Norge har dårlig erfaring med statlig finansiering når det gjelder store reformer som kommunene skal ha ansvaret for, som Reform 97 og HVPU-reformen. Fylkeskommunen har dårlig erfaring med finansieringen av de fylkeskommunale sykehusene i forhold til løfter gitt av staten.

Hvorfor skal kommunene tro på og basere seg på Regjeringens løfter om statlig finansiering av renter og avdrag i 30 år på lån til sykehjemsutbygging, når det ikke innføres noen juridiske garantier for dette?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg vil først si at jeg ikke kjenner meg helt igjen i representanten Simonsens beskrivelse av virkeligheten. Både når det gjelder ansvarsreformen for mennesker med psykisk utviklingshemming, Reform 97 og sykehusene, er det fra statens side satt inn betydelige ressurser for å styrke kommunesektorens innsats nettopp der.

Når det gjelder gjennomføringen av handlingsplanen for eldreomsorgen, slik det er lagt opp til i St.meld.nr.50, understrekes det at kommunene fortsatt skal ha ansvaret for utformingen og utbyggingen av pleie- og omsorgstjenestene. Kommunene vil imidlertid gjennom budsjettopplegget for 1998 og kommende budsjettframlegg bli satt økonomisk i stand til å gjennomføre handlingsplanen. Dette gjelder både i forhold til drift og investeringer. Når det gjelder måten tilskuddsmidlene skal tilføres kommunene på, vil dette i hovedsak skje gjennom øremerkede tilskudd. Regjeringen legger vekt på å kunne følge utviklingen i eldreomsorgen nøye gjennom aktiv bruk av plansystemer og økt bruk av juridiske virkemidler. Jeg vil også vise til at Regjeringen nøye følger den økonomiske situasjonen i kommunene, og at renteutgiftene er ett blant flere forhold som tas med i betraktning under arbeidet med de årlige økonomiske oppleggene for kommunesektoren.

Jan Simonsen (Frp): Det forbauser meg svært at sosialministeren ikke har fulgt med i den politiske debatten i Norge i de siste årene rundt HVPU-reformen, og ikke minst debatten rundt skolereformene. Det har vært debatt i Stortinget, og det er reist spørsmål fra kommunene, og det har vært hevdet fra mange kommuner at det ikke har vært lagt inn tilstrekkelig med midler. Det er mulig det blir rettet opp etter hvert, men debatten og utgangspunktet for den burde sosialministeren ha fulgt med i.

Spørsmålet nå er jo om man kan stole på at beregningsgrunnlagene er riktige, om man kan stole på at fremtidige politikere vil følge opp med tilstrekkelig med penger til kommunesektoren om 20 og 30 år - siden dette er et langsiktig foretak - og om ikke det som egentlig trengs, er automatiske ordninger som er lovhjemlet, og som sikrer en tilstrekkelig sykehjemsutbygging.

Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg kan forsikre representanten Simonsen om at jeg har fulgt med i debatten. Jeg har fulgt den fra to sider, og jeg har faktisk også de senere år vært med og sett på hvordan vi etter hvert har foretatt justeringer, f.eks. når det gjelder ansvarsreformen for psykisk utviklingshemmede, i tråd med at også kommunene er oppdatert både i forhold til hvor mange personer som faktisk trenger hjelp, og hvor mange som trengte hjelp tidligere, men som ikke befant seg innenfor f.eks. HVPU. Så her er det helt naturlig og en selvfølge at de nasjonale myndigheter må følge opp utviklingen. Slik vil det også være når det gjelder innsatsen for eldre.

Dette er politiske prioriteringer. Det vil selvfølgelig være slik i årene som kommer, at representantene i denne salen vil ha innflytelse på hvor mye penger som årlig avsettes gjennom de vanlige prosedyrene for budsjettbehandling. Men det har vel aldri før vært lagt fram en så forpliktende og detaljert plan for utbygging av en sektor som det nettopp nå er gjort for eldresektoren.