Stortinget - Møte onsdag den 29. oktober 1997

Dato: 29.10.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til samferdselsminister Odd Einar Dørum:

Arendal-Nelaug-banen, som forbinder Arendal med Sørlandsbanen, ble i perioden 1992 til 1996 påkostet 75 mill. kroner til banearbeid og elektrifisering. Tog og vognmateriell som benyttes, er fra 1960-tallet og må betraktes som utrangert, og svekker av den grunn konkurransedyktigheten vesentlig.

Hva skal gjøres for å modernisere vognmateriellet på Arendal-Nelaug-banen?

Statsråd Odd Einar Dørum: I dag trafikkeres Arendalsbanen, Arendal-Nelaug, med et modernisert motorvognsett av typen BM68. I likhet med tilsvarende materiell på en rekke andre banestrekninger har dette materiellet en relativt kort gjenstående levetid.

Det er ikke lagt opp til en investering eller modernisering av materiellet på Arendalsbanen i 1998. Samferdselsdepartementet vil i samarbeid med NSB BA i løpet av kommende jernbaneplanperiode vurdere om det skal investeres i nytt materiell på de banestrekninger hvor BM68-materiellet etter hvert når sin teknisk/økonomiske levealder. Disse vurderingene vil bli gjort bl.a med bakgrunn i erfaringene fra innsetting av lettogmateriell på Røros- og Raumabanen, som etter planen skal settes i drift ved årsskiftet 1999/2000.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker for svaret. Jeg hadde ventet og håpet på en noe mer offensiv holdning i svaret fra den nye samferdselsministeren, spesielt på bakgrunn av at han representerer miljøpartiet Venstre.

Så vidt jeg kan tolke dette, betyr det at vi fortsatt vil måtte bruke gammelt togmateriell en tid framover - kanskje i lang tid framover - på banestrekningen Arendal-Nelaug. Det vil medføre at den banen kan komme i fare for å bli nedlagt, slik jeg vurderer det. Men Arendal-regionen har nærmere 80.000 innbyggere i det området hvor sidesporet beveger seg i, så det skulle være et godt befolkningsgrunnlag. Jeg mener at de miljømessige aspekter som ligger i en god jernbane, bør ivaretas og ses på. Jeg vil spørre om det i en periode eventuelt lar seg gjøre å leie inn nyere vognmateriell for å kunne registrere om det eventuelt blir økt konkurransedyktighet for Arendalsbanen.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg er vel kjent med Arendal-Nelaug-banen, jeg bruker den ofte, men jeg må konstatere at selv om det er noe eldre materiell, går det atskillig fortere enn det gjorde før elektrifiseringen. Jeg er også kjent med betydningen av banen for distriktet.

Når det gjelder det spørsmålet replikanten nå tok opp, vil jeg ikke kommentere det nå, men vil ta det med meg videre i mitt arbeid.