Stortinget - Møte onsdag den 5. november 1997

Dato: 05.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Morten Lund (Sp): Jeg vil få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Ved at Røros lufthavn nå overtas av staten, vil landingsavgiften for Braathens SAFEs rutetilbud øke fra dagens 320.000 kr til over 4 mill. kr hvis statens avgiftsregler skal gjelde fullt ut.

Hvordan vil statsråden bidra til at den statlige overtagelse ikke blir en fare for å opprettholde et rutetilbud med meget stor samfunnsverdi?

Statsråd Odd Einar Dørum: Som oppfølging av Stortingets behandling av St.meld.nr.15 (1994-1995) om statens engasjement i regional luftfart overtar staten ved Luftfartsverket de regionale lufthavnene der staten om nødvendig vil ta ansvar for å sikre et tilfredsstillende flyrutetilbud. Blant de 26 berørte lufthavnene er Røros, som staten etter planen skal overta 1. januar 1998.

Som følge av en avtale mellom dagens lufthavneier, Røros kommune, og Braathens SAFE, har rutebetjeningen av Røros lufthavn hittil foregått til langt lavere avgifter enn det som gjelder ved tilsvarende lufthavner, det være seg statlige eller kommunale. I og med statens overtakelse av Røros lufthavn vil denne avtalen måtte opphøre. Avgiftssatsene for Røros vil bli fastsatt senere i høst.

Jeg vil legge vekt på å tilstrebe løsninger som best mulig kan hensynta det reisende publikums interesser og flyselskapenes behov for forutsigbare og akseptable vilkår for rutedriften. Samtidig skal også Luftfartsverket gjennom avgiftsinntektene fra brukerne sikres en solid nok økonomi til å ivareta samfunnsmessige forpliktelser i form av drift av og investeringer på bedriftsøkonomisk ulønnsomme lufthavner.

Uten å forskuttere avgjørelsen av takstregulativet vil jeg vise til at staten gjennom overtakelsen av lufthavnen påtar seg det overordnede ansvaret for å tilrettelegge for fortsatt flyrutedrift på Røros, på samme måte som på statens øvrige lufthavner.

Hans J Røsjorde hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Morten Lund (Sp): Jeg takker for svaret. På Røros har de ved kommunalt eierskap fått til det kommunen kaller et relativt godt tilbud. Røros kommune ønsket ikke statlig overtakelse den gangen det ble diskutert i kommunestyret. Et solid flertall i Stortinget understreket ved behandlingen av den meldingen som var aktuell, at statlig overtakelse av de regionale flyplassene ikke skulle gi dyrere drift eller dårligere tilbud, men tvert imot - jeg siterer fra innstillingen:

Flertallet er av den oppfatning at statlig overtaking av de regionale flyplassene og rutetilbudene på sikt vil føre til bedre effektivitet og lønnsomhet, samt et bedre rutetilbud til et prisnivå som er til beste for både befolkning og næringsliv i Distrikts-Norge.

Jeg vil da stille følgende tilleggsspørsmål til statsråden: På hvilken måte sikrer departementet at Luftfartsverket og andre som forhandler på vegne av staten i en sak som denne, at de følger opp de klare intensjonene fra Stortingets flertall ved behandlingen av den saken jeg nevnte?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg har ikke noe å tilføye til det jeg sa i mitt første svar, at takstene skal fastsettes senere i høst, og at staten ved overtakelsen har tatt på seg et ansvar, som jeg også erkjente i det første tilsvaret jeg gav til representanten.

Morten Lund (Sp): Jeg synes det er rett å følge opp litt her. Røros har mistet nattogtilbudet sitt fordi det lønte seg for NSB å kutte ut dette, og dermed har flytilbudet blitt enda viktigere. Så ønsker de å utvide arbeidsplassene og investeringene innenfor reiseliv, men de er helt avhengig av at flytilbudet blir like bra som i dag.

Vi har etter hvert mange eksempler på at lønnsomhetsberegnerkulturen river bort grunnlaget for trygg bosetting i distriktene - ikke minst innenfor samferdselsbedriftene som staten eier, har vi sett en del eksempler på det - og da ser vi at konsekvensene for samfunnet blir lite vektlagt utover de rent bedriftsøkonomiske. Jeg vil prøve en gang til: Kan statsråden bekrefte at statens overtakelse av Røros Lufthavn ikke skal føre til dårligere eller dyrere tilbud for næringslivet og for samfunnet i denne noe utsatte regionen?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg har sympati for at representanten gjentar spørsmålet, men jeg tror han vil forstå meg når jeg gjentar svaret. Jeg vil ikke forskuttere behandlingen av takstregulativet, men jeg erkjenner at staten gjennom overtakelsen av de regionale lufthavnene skal ta det samme ansvaret der som på øvrige statlige flyplasser.