Stortinget - Møte onsdag den 5. november 1997

Dato: 05.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 35

Gunnar Breimo (A): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Ved behandlingen av St.meld.nr.35 (1996-1997) om rovviltforvaltningen var en enstemmig komite sterkt opptatt av at konfliktnivået burde reduseres mest mulig. Som et ledd i dette bad komiteen Regjeringen igangsette forsøk med myndighet tillagt ulikt sammensatte rovviltutvalg på fylkesnivå.

Når vil disse forsøkene bli iverksatt?

Statsråd Guro Fjellanger: Ved behandling av St.meld.nr.35 (1996-1997) , Om rovviltforvalting, bad Stortinget Regjeringen sette i gang forsøk med myndighet tillagt ulikt sammensatte rovviltutvalg på fylkesnivå. Stortinget skisserte også organisering og hvilken myndighet disse utvalgene bør ha.

På bakgrunn av dette har Direktoratet for naturforvaltning utarbeidet et utkast til forskrift om treårig forsøk med regionale rovviltnemnder. Utkastet følger de intensjoner Stortinget har lagt til grunn ved at det foreslås etablert regionale jervnemnder for henholdsvis Nord-Norge og Sør-Norge og fylkesvise gaupenemnder for Hedmark og Nord-Trøndelag. Jervnemndene skal bl.a fatte vedtak om årlig fellingskvote ved lisensjakt på jerv. Gaupenemndene skal ha samme myndighet i forbindelse med jakt på gaupe og skal i tillegg fatte vedtak om bruk av midler til forebyggende tiltak mot gaupeskader. Utvalgte fylkesmenn vil få sekretariatansvar for forsøkene.

Forskriftutkastet ble drøftet på det første møtet i det sentrale rovviltutvalget den 23. og 24. oktober, og direktoratet vil fastsette forskriften med det første. Dernest skal de berørte fylkesting og kommuner stå for oppnevningen av medlemmer i nemndene. Vi tar sikte på at nemndene blir operative i løpet av januar 1998.

I tråd med komiteens forutsetninger vil jeg sørge for at Stortinget får tilbakemelding om erfaringene med de ulike forvaltningsmodellene i løpet av denne stortingsperioden.

Gunnar Breimo (A): Jeg må bare si at jeg er glad for det svaret som miljøvernministeren her har gitt, og at det som var Stortingets intensjoner, skal bli fulgt opp.

Jeg ble litt overrasket over at man har angrepet dette spørsmålet ved at direktoratet setter seg ned nærmest på egen hand og lager forskrifter for hvordan dette skal fungere, hva slags myndighet som skal gis, og at man ikke har hatt kontakt med myndighetene lokalt, eksempelvis fylkesmenn i de forskjellige fylker, og ikke minst næringsinteressene. Og jeg vil stille et tilleggsspørsmål om i hvor stor grad næringsinteresser vil bli trukket inn ved sammensetningen av disse utvalgene. Jeg ser det som uhyre viktig at dette skjer, slik at vi på den måten kan få plassert ansvar også på det hold.

Statsråd Guro Fjellanger: Vi håper og tror at den arbeidsformen vi her har lagt opp til, følger opp Stortingets intensjoner, hvor vi har et felles ønske om å sette i gang tiltak som vil virke konfliktdempende. I hvor stor grad næringsinteressene vil bli trukket inn ved utnevningen av medlemmer, vil være opp til det lokalnivået som bruker å oppnevne medlemmer, fylkesting og kommuner. Men jeg er enig med representanten Breimo i at det er viktig at disse interessene blir trukket inn.

Grunner Breimo (A): Dette blir vel ikke noe tilleggsspørsmål, men bare en kort kommentar.

Jeg er fornøyd også med det siste svaret som jeg fikk, men jeg vil gjerne understreke at jeg syns det er viktig at vi får de forskjellige interessene inn i samme utvalg, slik at de får være med på ikke minst å ta ansvar. Det er jo ikke noe mål å få løsninger som er slik at man bare betaler ut erstatninger. Vi må finne fram til praktiske løsninger basert på lokale forhold når det gjelder å forebygge, og ikke minst på det området tror jeg at lokale interesser, grunneiere og de som driver med sau og ikke minst rein, kan bidra vesentlig.

Statsråd Guro Fjellanger: Det ser ut som om nordlendingene kan komme til rørende enighet om dette spørsmålet. Jeg er helt enig med representanten Breimo i at det nettopp er viktig at disse komiteene er bredt sammensatt, ikke minst for å diskutere hvordan man kan forebygge, og hvordan man kan dempe konfliktnivået. Og jeg er også enig i at det er viktig å finne fram til gode løsninger som gjør at man kan kombinere det å ta vare på rovviltstammen med det å bruke utmarka til beiteområder for både sau og rein. Der tror jeg vi har felles interesser.