Stortinget - Møte onsdag den 19. november 1997

Dato: 19.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Elsa Skarbøvik (KrF): Jeg vil stille et spørsmål til kulturministeren:

Norsk museum for fotografi - Preus Fotomuseum ble overtatt av staten ved Kulturdepartementet fra 1. januar 1995. Men fremdeles er ikke museet flyttet til statens lokaler.

Hvor står saken i dag?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Staten ved Kulturdepartementet overtok 1. januar 1995 samlingen til det private Preus Fotomuseum og opprettet den nasjonale institusjonen Norsk museum for fotografi - Preus Fotomuseum - etter at saken hadde vært lagt fram for Stortinget i forbindelse med St.prp.nr.56 (1993-1994), Skiping av eit nasjonalt fotomuseum. Proposisjonen la til grunn at museet skulle få lokaler i fjerde etasje i Magasin A ved Karljohansvern i Horten.

I det videre arbeid oppstod det uklarhet om plasseringen av museet, bl.a på grunn av forslagene til gjennomføring av brannsikringstiltak som Riksantikvaren fant det vanskelig å kunne akseptere. Forprosjektet som Forsvarets bygningstjeneste utarbeidet, viste også at ombyggingen ville bli dyrere enn forutsatt.

Disse vanskelighetene i oppfølgingsarbeidet har dessverre forsinket framdriften.

I brev av 18. november d.å. uttaler imidlertid Forsvarsdepartementet:

Forsvarsdepartementet har brakt i erfaring fra Forsvarets bygningstjeneste at tilfredsstillende brannsikring kan etableres i Magasin A. Brannsikringen vil kunne løses på en måte som ivaretar bygningens særpreg og derved kan aksepteres av Riksantikvaren.

I samme brev uttaler Forsvarsdepartementet at en plassering av museet i Magasin B, som har vært diskutert som en alternativ løsning, ikke er akseptabel for Forsvarsdepartementet på grunn av de vanskeligheter det vil skape for annen utnyttelse av de to magasinene. Bruk av Magasin B vil også kunne føre til at den beregnede kostnadsramme på 20 mill. kr overskrides, eventuelt også at ferdigstillelse av lokalene forsinkes.

Etter en samlet vurdering av lokaliseringsalternativer og kostnader vil museet bli lagt til Magasin A på Karljohansvern.

Forsvarsdepartementet uttaler i nevnte brev at de aktuelle lokaler i Magasin A vil kunne stå ferdig i løpet av sommeren/høsten 1998.

Elsa Skarbøvik (KrF): Jeg takker for svaret.

Det er gledelig at Preus Fotomuseum nå snart skal få sine forespeilte lokaler, som er Magasin A på Karljohansvern. Mange i Vestfold har ventet lenge på dette, men det synes som om man har gått mange omveier. Det er fint at kulturministeren nå bekrefter lokalitetene og skjærer igjennom, slik at åpningen av fotomuseet i Horten kan skje så raskt som mulig neste år.

Tidligere kulturminister Åse Kleveland sa da dette ble vedtatt i Stortinget 13. juni 1994, at Norge i løpet av kort tid vil kunne få et museum av internasjonal betydning som vil være fullt på høyde med liknende institusjoner andre steder i Europa. Men det synes nå som om denne korte tiden drar i langdrag.

Er det slik å forstå at Kulturdepartementet vil følge saken framover, slik at ferdigstillelse av lokalene ikke blir ytterligere forsinket?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg er helt enig med representanten i beskrivelsen av denne saken. Det har tatt altfor lang tid, og det er på tide - og veldig gledelig - at vi nå kan skjære igjennom og si at lokaliseringen skal være i Magasin A.

Nå er det Forsvarsdepartementet som har ansvaret for byggesaken, mens Kulturdepartementet har ansvaret for driften. Jeg skal love representanten at vi fra vår side selvfølgelig vil følge opp i forhold til Forsvarsdepartementet, og det ble altså i brev fra Forsvarsdepartementet i går klargjort at man regner med ferdigstillelse av lokalene sommeren/høsten 1998.