Stortinget - Møte onsdag den 19. november 1997

Dato: 19.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Jørn L Stang (Frp): Jeg vil gjerne stille justisministeren følgende spørsmål:

Bekjempelsen av narkotika i norske fengsler hevdes å ha spilt fallitt i den forstand at misbruket ikke minker. Vi vet at det smugles inn narkotika i fengslene. Innsatte er ruset, men ansatte får ikke stoppet innsmuglingen. Hvert år er det rundt 2.000 innsatte som blir funnet som brukere av narkotika i soningstiden.

Hvilke nye tiltak vil justisministeren sette i verk for bedre å kunne bekjempe narkotikaen i norske fengsler?

Statsråd Aud-Inger Aure: Bekjempelse av narkotika i fengslene er en prioritert oppgave for Regjeringen. Fengselsmyndighetene har de senere år iverksatt en rekke tiltak mot det økende narkotikamisbruket. Tiltakene som er iverksatt, er av både restriktiv og positiv karakter.

Når det av representanten Stang nå etterlyses nye tiltak, kan jeg opplyse at Regjeringen har under utarbeidelse en tiltaksplan for å styrke bekjempelsen av narkotika i fengslene.

Når det gjelder omfanget av innsatte som bruker rusmidler i fengsler, har man ingen sikre tall på dette. I spørsmålet er det nevnt at 2.000 innsatte årlig blir funnet som misbrukere av narkotika. Dette er et ukjent tall for Justisdepartementet. Av stortingsmeldingen om narkotikapolitikken, som Stortinget behandlet i vårsesjonen 1997, St.meld.nr.16 (1996-1997) , framgår at 30 % av fangebefolkningen er dømt for overtredelse av narkotikalovgivningen. Det framgår videre at fengselsmyndighetene anslår at ca 40-60 % av innsatte i norske fengsler bruker narkotika én eller flere ganger under soningen.

Bakgrunnen for tiltaksplanen er det vedtak som ble fattet i Stortingets møte 5. november 1996 under behandlingen av B.innst.S.nr.4 (1996-1997), fra justiskomiteen. Jeg siterer forslaget som ble vedtatt:

Stortinget ber Regjeringen å legge fram en tiltaksplan for å få bukt med den utstrakte narkotikaomsetningen i fengslene.

Justisdepartementet har under utarbeidelse et høringsnotat i samband med nevnte tiltaksplan, hvor flere forslag er aktuelle. Som eksempler på tiltak som her vil bli vurdert, kan jeg nevne:

  • utvidelse av adgangen til å avkreve urinprøver av innsatte
  • utvidelse av bruken av narkotikahund
  • adgangen til å kunne visitere de besøkende

Dette er altså noen av flere nye tiltak som Regjeringen vil vurdere nærmere.

Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med saken så snart arbeidet med nevnte tiltaksplan er ferdigstilt.

Jørn L Stang (Frp): Jeg registrerte at justisministeren henviste til tiltaksplanen, som hun refererte til punktvis.

Det er en del elementer som jeg, iallfall, savner i den sammenheng, med henblikk på at i statsbudsjettet er målene for kriminalomsorgen klart definert gjennom diverse aktiviteter. En del av problemet er jo at man blir påvirket gjennom rusmisbruk, og at man blander vanlige sonende og rusmiddelmisbrukere. Og her er vi ved kjernen i problemet: Ønsker justisministeren å skille rusmisbrukere og vanlige soningsdømte personer?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg kan forsikre at justisministeren er svært opptatt av å komme med tiltak som kan redusere faren for tilvenning til rusmiddelbruk i fengsel.

Jeg ser at det her er veldig mange forskjellige virkemidler vi kan ty til. At noen virkemidler blir vurdert og kanskje ikke funnet så godt egnet, mens andre vil vise seg å kunne bidra sterkt til å nå det ønskede mål, stiller jeg meg åpen til. Og når jeg ikke kan svare konkret på hvilke virkemidler vi ser som tjenlige, er det fordi jeg ønsker å ha en åpenhet her, og ikke nå gå ut og si at de og de virkemidlene vil vi prøve, og avskrive andre. Så jeg skal stille med full åpenhet i forhold til hva som kan være tjenlig innenfor de økonomiske rammene vi har.

Jørn L Stang (Frp): Fagetaten selv ber jo om at denne problematikken som jeg her reiser, ikke blandes sammen med kriminalomsorgsmeldingen. Dette som jeg nå skisserte, er jo forhold og problemer som har vært kjent i lengre tid.

Justisministeren var inne på en rekke tiltak. Men går det an nå, i sluttfasen av denne spørreomgangen, å spørre justisministeren om hun kan fastsette en tid for når disse tiltakene vil bli fremmet innenfor de riktige organene? Dette er et prekært problem for etaten og for fengselsvesenet, og det er vel et spørsmål som bør få en avklaring så raskt som mulig.

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg er helt enig med spørsmålsstilleren i at dette er saker som kaller på en rask avklaring, og det skal jeg bidra til så godt jeg kan. Og når det gjelder kriminalomsorgsmeldingen og denne tiltaksplanen for å styrke bekjempelsen av narkotika i fengslene, er det jo riktig at dette er to forskjellige ting, men vi ser jo også at det er en klar sammenheng, og det vil det også bli tatt hensyn til.

Når det gjelder alle forsøk på og fristelser til å få meg til å tidfeste noe, blir svaret mitt det samme som det har vært på tidligere spørretimespørsmål i dag: Det blir nok ikke fastsatt noen fast dato fra min side.

Presidenten: Og det vil seie så snart som mogleg.

Vi går då til spørsmål 19, som er stila til planleggingsministeren.