Stortinget - Møte onsdag den 19. november 1997

Dato: 19.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Manglende tilbakeflytting og befolkningsnedgang i mange distriktskommuner er et stort og alvorlig problem, som jeg kan forsikre at denne regjeringen tar på alvor.

Gjennom statsbudsjettet legger Regjeringen opp til en omfattende utkantsatsing. Det vil først og fremst involvere kommunene, men også fylkeskommunene og staten har viktige roller.

Utkantproblemet vil få topp prioritet innenfor alle de distriktspolitiske støtteordningene gjennom så vel SND som fylkeskommunene. I tillegg er den foreslåtte økningen i kommunale næringsfond på om lag 36 mill. kr i sin helhet forbeholdt utkantkommuner. For det tredje er det foreslått en ny post i statsbudsjettet på 28 mill. kr, som i hovedsak vil gå til kommuner med sterkest fraflytting.

Dessuten vil Kommunaldepartementet i egen regi følge opp med bl.a erfaringsutveksling og informasjonsspredning til alle utkantkommunene. Vi vil også fortsette samarbeidet med de utvalgte pilotkommunene, men det er viktig å merke seg at alle utkantkommuner med fraflytting er vår målgruppe for denne samlede innsatsen.

Det er med andre ord en bred prosess og omfattende satsing som nå starter opp overfor utkantkommunene. Forslaget om returkonsulenter er et bidrag i denne debatten, men i den brede prosessen som nå er i gang, har jeg kommet til at det først og fremst bør være kommunene sjøl som finner fram til de tiltak som er best egnet til å påvirke deres situasjon. Departementet vil derfor nøye studere effekten av de tiltak som nå gjennomføres i noen kommuner for å styrke tilbakeflyttingen. Mange kommuner vil ha økt tilbakeflytting som mål. For å få det til er det viktig å få flere arbeidsplasser og gi kommunene mulighet til å tilrettelegge service og kulturtilbud på en god måte.

Det finnes ikke noe trylleformular som snur flyttestrømmen på kort sikt. Regjeringens mål er å bidra til at dette på lengre sikt kan skje, og at det er de første skrittene som må tas nå.

Leif Lund (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at regjeringen Bondevik er opptatt av fraflyttingsproblemet, slik som vi i Arbeiderpartiet også er. Men jeg reagerer litt når det i budsjettforslaget fra regjeringen Bondevik legges på 5 mill. kr i etableringsstipend til kommunene i forhold til Gul bok, og det nå plutselig trekkes tilbake 25 mill. kr etter at det er inngått et forlik med Fremskrittspartiet og Høyre. Statsbudsjettets 28 mill. kr til næringsutvikling utgjør 31,75 kr pr. innbygger i Utkant-Norge, så det kan ikke være den store satsingen denne regjeringen har lagt opp til. Men jeg er glad for at Regjeringen tar fraflyttingen fra distriktene alvorlig.

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Jeg oppfatter faktisk det representanten nå sa, som et løfte om at vi vil kunne regne med Arbeiderpartiets støtte i Stortinget for økt satsing på å snu flyttestrømmen. Jeg oppfatter innlegget slik at representanten er genuint interessert i å få til et samarbeid som gjør det mulig, i alle fall i første omgang, å bremse flyttestrømmene.

På bakgrunn av dette er det beklagelig at Arbeiderpartiet brøt forhandlingene med sentrumsregjeringen for å få til et budsjettopplegg som vi kunne ha levd godt med. Det er riktig at det såkalte forliket mellom sentrumsregjeringen, Høyre og Fremskrittspartiet har medført en reduksjon i etableringsstipendet. Jeg forstår det slik at det kunne vi unngått hvis Arbeiderpartiet hadde vist litt velvilje til å imøtekomme sentrumsregjeringens budsjett.

Leif Lund (A): Jeg takker statsråden for svaret. Selvfølgelig vil Arbeiderpartiet være behjelpelig med å sørge for at ikke fraflyttingen i Kommune-Norge utvikler seg mer negativt enn den har gjort i den senere tid. Og som du sa i hovedsvaret til spørsmålet mitt, så er det ingen lette løsninger her. Det er klart at Arbeiderpartiet skal være medspiller i dette viktige spørsmålet, men da må Bondevik-regjeringen søke støtte andre steder enn hos Fremskrittspartiet og Høyre når det gjelder å løse slike saker.

Presidenten: Presidenten vil gjere merksam på at all tale skal rettast til presidenten.

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Jeg vil bare minne om at de første forhandlingene i forbindelse med å få på plass et budsjett for neste år, startet med at sentrumspartiene inviterte Arbeiderpartiet med på et samarbeid, og jeg konstaterer at Arbeiderpartiet brøt de forhandlingene. Jeg håper nå at det representanten Lund sa, er et tegn på at de neste år vil føle litt ansvar for å hjelpe oss med å få på plass et budsjett som både Arbeiderpartiet og sentrumsregjeringen kanskje kunne være godt fornøyd med.