Stortinget - Møte onsdag den 19. november 1997

Dato: 19.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Bjørnar Olsen (A): Det er mulig kommunalministeren har grunn til å beklage at vi ikke støttet de 28 mill. kr som nå er borte. Det ville gitt 31,75 kr pr utflyttet nordlending og distriktsboer i tilskudd. Det ville jo være noe å leve av ... (presidenten klubber).

Presidenten: Presidenten vil gjere merksam på at ein skal stille spørsmål.

Bjørnar Olsen (A): Jeg skal stille spørsmål. Kommunalministeren har tidligere i år sagt at Kommunaldepartementet i distriktspolitiske saker er overordnet andre departement med hensyn til de prioriteringer som foregår i Regjeringen.

Jeg vil da spørre: Dersom andre departement fatter vedtak som ikke er til fordel for distriktene, hvordan skal så Kommunaldepartementet konkret kunne etterprøve dette? Og er det slik å forstå at det er flere departement i Bondevik-regjeringen som fatter slike vedtak?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Jeg har forstått det slik at det ikke gis adgang til replikker i spørretimen. Jeg har også forstått det slik at de spørsmål som er levert inn skriftlig, skal refereres nøyaktig slik de er. Det ble ikke gjort i dette tilfellet, men jeg skal svare på det spørsmålet jeg har fått skriftlig. *

Det nye Kommunal- og regionaldepartementet vil, som representanten Olsen er inne på i sitt spørsmål, få en viktig samordnende oppgave med distriktspolitikken i Norge. Den distriktspolitiske effekten av innsatsen på politikkområder som f.eks landbruk, fiskeri, kommuneøkonomi, samferdsel, energi og den generelle økonomiske politikken, er meget omfattende. For å stoppe flyttestrømmen og styrke distriktene er det derfor nødvendig med en bred og samordnet innsats. Alle beslutninger som har betydning for distriktene, må ses i sammenheng med den virkning de har for distriktene og de distriktspolitiske målene.

Kommunal- og regionaldepartementet kan derfor be om at det foretas konsekvensutredninger av forslag som har særlig betydning for utviklingen i distriktene. På bakgrunn av slike konsekvensutredninger kan det være aktuelt å be om endringer i tiltakene for å motvirke eventuelle negative effekter. Andre virkemidler vil også bli utviklet for å sikre at mitt departement blir et reelt samordnende distriktsutbyggingsdepartement - virkemidler som er effektive, uten at de går utover målet om en raskest mulig saksbehandling. Dette betinger utvikling av nye rutiner og metoder, og det vil ta noe tid å ta endelig stilling til dette.

Bjørnar Olsen (A): La meg takke for svaret, selv om jeg egentlig ikke syns det var særlig godt. Jeg vil nytte dette høvet til å spørre kommunalministeren om ikke det går an å få noen visjoner fra det partiet som i de flaggprydede saler under valgkampen hardest kritiserte Arbeiderpartiets distriktspolitikk - noen visjoner om hvor Senterpartiets statsråd vil i distriktspolitisk satsing på vegne av eget departement. Eller hvordan skal vi tolke statssekretæren i hennes departement når han i Tromsø sier: Vi vet ikke hva som skal gjøres. Dere må gjerne skrive eller ringe til oss, så skal vi ta godt imot alle forslag. Det er ikke særlig visjonært på vegne av Distrikts-Norge! Jeg hadde egentlig forventet noe annet - jeg etterlyser en og annen visjon.

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Etter å ha vært her i huset i 16 år har jeg lært så pass at det er ikke i Spørretimen visjonene blir presentert. De presenteres i forbindelse med større debatter og ikke minst ved behandling av viktige meldinger - men la det ligge.

Det vi har gjort - og det er jeg litt overrasket over at representanten er så negativ til - er å si til de kommunene og fylkeskommunene som særlig sliter og har problemer i forbindelse med fraflytting. Kom med alle mulige gode forslag, for vi er åpne for dialog. Vi tar imot alle innspill, vi vil seriøst vurdere alle konkrete forslag som kommer. Det er nemlig slik at skal vi lykkes i dette arbeidet, kan vi ikke sitte og detaljstyre det fra Regjeringskvartalet her i Oslo. Da må vi spille på lag med dem som nå sliter for å opprettholde bosettinga.

Bjørnar Olsen (A): Det er mulig det er slik at Spørretimen ikke er det beste forum for visjoner, men det bør iallfall være et godt forum når det gjelder å gi svar på det det blir spurt om. Jeg registrerer altså at det kom ingen konkrete forslag. Jeg registrerer også at Bondevik-regjeringen har tatt bort de siste virkemidlene som de selv la inn, i et forsøk på å oppnå et budsjettforlik med Fremskrittspartiet og Høyre. Det betyr at distriktskommunene og Distrikts-Norge står dårligere rustet nå enn noen gang til å møte fraflytting.

Statsråden skal få signaler fra Arbeiderpartiet og fra Nordland om hva vi mener er riktig å gjøre. Men i det budsjettforliket som nå ligger, kan jeg ikke se at det finnes noen muligheter til å etterkomme de ønskene.

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Det er ikke korrekt som representanten sa, at distriktskommunene kommer dårligere ut med det opplegget som nå synes å bli vedtatt med subsidiær støtte fra Høyre og Fremskrittspartiet. Det som er situasjonen, er at vi styrker overføringene til utkantkommunene i det budsjettforslaget som vil bli vedtatt, men det er riktig at det blir en reduksjon i etableringsstøtten. Den etableringsstøtten er ikke ensidig ment å gå til utkanter, den kan gå geografisk uavhengig. Vi kommer til å sørge for å kanalisere mest mulig av etableringsstøtten til de områdene som trenger nyetableringer mest, og det er utkantene.

* Det innleverte spørsmålet hadde følgende ordlyd: « Kommunaldepartementet har med den nye regjeringen fått en overordnet rolle i distriktspolitikken. Dersom andre departement fatter vedtak som ikke er til fordel for distriktene, hvordan skal så Kommunaldepartementet konkret kunne etterprøve dette? »