Stortinget - Møte onsdag den 19. november 1997

Dato: 19.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Aud Gaundal (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

Desentralisering av statlige etater har vært en hjertesak for Senterpartiet. Senterpartiet foreslo i valgkampen blant annet å flytte deler av Fiskeridepartementet til Tromsø.

Hva vil kommunalministeren konkret gjøre for å flytte funksjoner i offentlig forvaltning ut fra Oslo og andre større byer?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Regjeringen vil følge lokaliseringen av statlige arbeidsplasser meget nøye framover. I tillegg til at det er et spørsmål om arbeidsplasser er vi også bekymret for den sentralisering av styringsfunksjoner som skjer både i privat og offentlig sektor, med tilhørende sentralisering av både befolkning og makt. Regjeringen vil derfor sette ned et bredt utvalg for å vurdere desentralisering av arbeidsplasser, makt og myndighet ikke minst ved bruk av ny kommunikasjonsteknologi. Vi vil dessuten etablere et eget statssekretærutvalg for distrikts- og regionalpolitikken for å følge utviklingen på alle statssektorene nøye. Dette vil inngå som en viktig del av mitt departements styrkede samordningsrolle.

Det er ikke aktuelt å flytte departementer. Koblingen mellom regjering og storting er for tett til at dette synes hensiktsmessig. Andre deler av sentraladministrasjonen kan imidlertid bli aktuell. Men viktigst er at vi ved etableringen av nye institusjoner og større organisasjonsendringer i eksisterende virksomheter skal vurdere lokaliseringsspørsmålet meget nøye.

Jeg vil også benytte anledningen til å påpeke at Regjeringen er opptatt av å se på også andre sider ved dette spørsmålet.

Vi vil se nærmere på funksjonsbetingelsene og utviklingslinjene hos mer eller mindre fristilte statlige virksomheter som tradisjonelt har utgjort et viktig tjeneste- og sysselsettingsgrunnlag i kommuner og fylker. Post og tele er her naturlige sektorer å se på.

Vi har lenge hørt om de nye teknologienes muligheter til å overkomme avstandsproblemer. Jeg ønsker å utfordre hele den offentlige sektor til å vise kreativitet i både tekniske og organisatoriske løsninger som tar sikte på å fremme desentralisering av arbeidsplasser og tjenestetilbud.

Aud Gaundal (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er for så vidt enig i at det kan være verd å se på en del av desentraliseringsproblemene, selv om jeg er uenig i Senterpartiets valgkampspørsmål og lovnad.

Da vi behandlet flommeldinga i vår, var daværende komitéleder Ragnhild Queseth Haarstad med på et forslag og en merknad som sa følgende:

« Disse medlemmer mener det er viktig å sikre tilfredsstillende tilsyn og vedlikehold av alle flom- og erosjonssikringsanleggene i et vassdrag, og mener dette best kan skje ved at NVE overtar dette ansvaret.
Disse medlemmer foreslår derfor:

NVE skal ha ansvar for vedlikehold av flom- og erosjonssikringsanlegg. »

Dette er etter min mening sentralisering av oppgaver.

I St.prp.nr.1 mener regjeringen Jagland at vi bør rette opp dette. Mener også statsråden at kommunene kan ha ansvaret?

Presidenten: Presidenten finn det noko tvilsamt om tilleggsspørsmålet har den store samanhengen med hovudspørsmålet, men gir statsråd Ragnhild Queseth Haarstad ordet for å svare på spørsmålet - om ho ønskjer det.

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Ja, hvis jeg skal svare på tilleggsspørsmålet, må jeg faktisk svare på det som går på NVE, og det gjør jeg gjerne. Det det dreier seg om her, er nemlig å sørge for at vi har den riktige kvalifikasjon hos folk som har som spesialoppgave å bygge flomforsterkninger og flomverker. Det er nå engang slik at det ikke er mulig å tenke seg at hver enkelt av de små kommunene som ofte rammes av flom og som trenger å bygge ut flomforsterkning, vil ha mulighet til slik ekspertise. Derfor er det viktig å opprettholde den kompetansen og ekspertisen som NVE har desentralisert. I mitt eget fylke har de bl.a en avdeling på Elverum. Faren ved at den bygges ned, er nettopp at viktig kompetanse i distriktet blir borte hvis ikke NVE får denne hovedoppgaven. Og som sagt: Hedmark er ikke i noen spesiell situasjon i så måte.

Aud Gaundal (A): Jeg ber om at spørsmålet i forhold til flom og erosjonssikringstiltak blir brukt som et eksempel på en del av den politikken som Senterpartiet stod for i forrige periode i hvert fall. Det som er poenget mitt, er at vi kan komme i en slik situasjon at økonomi og kompetanse blir et problem når vi skal etablere ting i utkantkommunene. Vil statsråden bidra til at vi på en måte har den tilliten til kommunene at de kan ta oppgavene lell?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Ja, jeg tror at kommunene er fullt i stand til å ta mange oppgaver. Men i dette tilfellet, det eksemplet som representanten trakk fram, er det spesialkompetanse som er nødvendig - ved siden av at vi i Senterpartiet også mente at det å ta seg av flomforsterking var et viktig statlig ansvar, at det faktisk ikke kunne overlates til de kommunene som tilfeldigvis lå slik til at de var flomutsatt. Et annet moment i det bildet var at vi har hatt en ordning nå hvor det er kommunen som har hatt ansvaret. De kommuner som har hatt økonomi til det, har klart å holde ved like flomforbygningen. De kommuner som har hatt dårlig økonomi, har ikke klart å følge opp med vedlikehold. Og vi vet at i det svakeste leddet langs en elvebredd går det galt når vi får flom. Derfor var det viktig å få en samordning av dette og holde oppe den kompetansen NVE har i distriktene på det.