Stortinget - Møte onsdag den 19. november 1997

Dato: 19.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Unn Aarrestad (Sp): Eg vil få stilla følgjande spørsmål til kulturministeren:

Det er debatt om regelverket for sponsing i NRK.

Meiner kulturministeren regelverket er godt nok, og er NRK si praktisering av det tilfredsstillande?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Sponsing innebærer at noen som ikke til vanlig driver produksjon av kringkastingsprogrammer, yter bidrag for å få slike programmer finansiert. Ethvert program som er sponset, skal identifiseres som et sponset program. Stortinget har slått fast at NRKs inntekter fra sponsing ikke skal overstige 1 % av det årlige driftsbudsjettet. Det er dessuten fastsatt at maksimum halvparten av disse midlene skal kunne komme fra næringslivskilder, mens resten forutsettes å komme fra offentlige kilder.

I forbindelse med den pågående debatten om sponsing i NRK tok jeg nylig initiativ til et møte med ledelsen i NRK. NRK har også gitt en skriftlig redegjørelse for sin sponsepraksis. Departementet vil ut fra redegjørelsene fra NRK vurdere om NRKs praktisering er i samsvar med gjeldende regelverk. Eventuelle brudd vil bli påtalt. Det er Statens medieforvaltning som har ansvaret for å føre tilsyn med at reglene følges, og også for å følge opp eventuelle brudd i forhold til NRK.

La meg videre opplyse at departementet har startet arbeidet med en gjennomgang av regelverket for bl.a å vurdere behovet for endringer og presiseringer. Dette arbeidet skjer på grunnlag av et notat som er utarbeidet av Statens medieforvaltning. Hensikten er å få på plass et regelverk som er så presist som mulig, og som ikke gir stort rom for tolkninger og misforståelser. Blant de forslag som vil bli vurdert, er at NRK kun skal kunne motta sponsormidler til sportsprogrammer og undervisningsprogrammer og til programmer i forbindelse med større arrangementer. Disse forslagene vurderes nå nærmere i departementet og vil bli sendt ut på høring.

Sponsing av kringkastingsprogrammer kan ikke ses isolert i forhold til det enkelte kringkastingsselskap. Muligheten for at små produksjonsselskaper i hele landet skal kunne produsere fjernsynsprogrammer, er i stor grad avhengig av at slike programmer kan bli sendt i riksdekkende kringkasting. Dette betyr at en omfattende avgrensning av NRKs muligheter til å motta sponsormidler kan få negative konsekvenser for mindre produksjonsselskaper i distriktene.

La meg til slutt presisere at jeg er opptatt av at NRK, som er vår suverent viktigste allmennkringkaster, har rammebetingelser som gjør at institusjonens viktige samfunnsmessige og kulturelle forpliktelser kan oppfylles.

Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.

Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar for svaret.

Med bakgrunn i debatten som nå pågår om sponsing i NRK, er det viktig å sjå nærare på regelverket for dette og drøfta prinsippa omkring det. Som politikarar vedtek me kvart år at folk skal betala inn milliardar i lisenspengar til NRK nettopp for å ha eit uavhengig allmennkringkastingsselskap. Det er urovekkjande dersom det syner seg at gjeldande regelverk for sponsing ikkje vert følgt. Dette kan vera med på å svekkja NRK sitt truverde og uavhengige stilling.

Kan eg nå med det svaret statsråden gav, tolka det slik at statsråden meiner praktiseringa av sponsorordningane er tilfredsstillande? Eller er dette ein kritikk mot NRK?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Det lå implisitt i mitt svar at jeg ikke syns at regelverket er godt nok, og at jeg heller ikke syns at praktiseringen av det er god nok. Derfor har jeg hatt en samtale med og fått en skriftlig redegjørelse fra ledelsen i NRK, og det er satt i gang et arbeid for å utarbeide klarere regler.

Jeg er opptatt av at NRK som vår viktige allmennkringkaster med helt spesielt ansvar bør få gode arbeidsbetingelser. Det betyr også at NRK på sin side må sørge for å følge et regelverk, og at man ivaretar det redaksjonelle ansvar og den integritet som vi forlanger av en allmennkringkaster som NRK. Så vi vil utarbeide et nytt regelverk på basis av bl.a det som er kommet fra Statens medieforvaltning.

Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar igjen for svaret.

Ifylgje Aftenposten sist laurdag vert nå minst 25 mill. kr haldne utanfor sponsorrekneskapen som NRK har levert til Stortinget. Dersom Stortinget og folk flest skal ha tillit til leiinga i NRK, må det ryddast opp i dette. Her trengst det altså klåre etiske retningsliner i høve til problemstillingane. Nå forstår eg det slik at statsråden vil sjå på nye retningsliner, og at desse vert følgde. Eg rekner òg med at den etiske delen av dette i høgste grad vert teken til følgje, og eg vil berre ha ei forsikring om det.

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Nå skulle jeg ideelt sett gjerne ønske at vi i forhold til sponsorinntekter for en allmennkringkaster som NRK bare kunne si absolutt nei. Det tror jeg imidlertid ville føre til at en del sportsprogrammer og en del større kulturbegivenheter ikke kunne overføres til det som dekker hele landet, og som skal være vår allmennkringkaster. Derfor er det nødvendig å få klare retningslinjer, slik at vi kan ha tillit til NRK. Jeg mener at det arbeidet som er i gang nå - som jeg regner med at Stortinget kan følge opp i forbindelse med behandlingen av St.meld.nr.62, hvis man har behov for å gi uttrykk for spesielle synspunkter - vil bidra til å få ryddet opp i disse forholdene, og at vi kan sette en klar standard som er håndterbar for NRK, og som samtidig sikrer de ideale fordringer som vi ønsker å stille til NRK.