Stortinget - Møte onsdag den 19. november 1997

Dato: 19.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Liv Marit Moland (A): Jeg har følgende spørsmål til sosialministeren:

I Arendal drives det i dag et prosjekt mot rus, vold og kriminalitet av Kristenfolkets Edruskapsråd i nært samarbeid med kommunens helse- og sosialetat, politiet, arbeidsmarkedsetaten og næringslivet. Sosialdepartementet og Justisdepartementet har tidligere gitt prosjektet svært positiv omtale og prosjektmidler. Det vil i nærmeste fremtid bli sendt søknad om ytterligere prosjektmidler.

Vil statsråden prioritere denne type tiltak og ta initiativ til at prosjektet kan fullføres og evalueres?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Situasjonen for dei tyngst belasta rusmiddelmisbrukarane har vorte forverra gjennom dei siste åra, samstundes med at overdosedødsfalla har auka. Det er derfor nødvendig å satsa på tiltak for denne målgruppa med siktemål å betra misbrukaren sin situasjon, redusera talet på overdosedødsfall og auka sjansane for vellykka rehabilitering.

Etter lov om sosiale tenester har kommunane eit ansvar for tiltak overfor rusmiddelmisbrukarar. Fleire kommunar har utvikla gode tiltak for misbrukargruppa, men problemet har auka i eit slikt omfang at departementet dei siste åra har sett det som nødvendig å gje ekstra tilskot til nokre bykommunar som har mange tungt belasta misbrukarar. Desse bykommunane er Oslo, Bergen, Kristiansand, Trondheim, Drammen og Tromsø. På grunn av innsparing i nokre av desse tiltaka i 1997 kunne Sosial- og helsedepartementet også tildela midlar til tiltak for rusmiddelmisbrukarar i Tønsberg, Bodø og Arendal, bl.a til det aktuelle prosjektet til Kristenfolkets Edruskapsråd.

Departementet vil framleis prioritera tiltak for tungt belasta rusmiddelmisbrukarar og fylgja dei nøye opp. Ein eventuell ny søknad frå Arendal kommune vil bli vurdert saman med andre søknader i forhold til løyvinga for 1998. Eg er kjend med at ulike instansar har gjeve dette prosjektet positiv omtale, og eg er innstilt på å behandla denne søknaden imøtekomande, slik at dette prosjektet òg kan få støtte i 1998.

Liv Marit Moland (A): Jeg takker for svaret, og jeg er faktisk veldig glad for det. Prosjektet T5 i Arendal drives bl.a som en varmestue for tungt belastede rusmiddelmisbrukere. Her får de tilbud om mat, omsorg, helsetjenester, hobbyaktiviteter, motivasjon for behandling, hjelp til bolig, heldøgns krisetelefon og mye, mye annet. Basis for arbeidet er omsorg og respekt for medmennesker. De blir også tilbudt arbeid i prosjektet « Hold byen ren ». Det er lønnet arbeid, og det gir rusmiddelmisbrukerne tilbake litt selvrespekt og verdighet. Det forebyggende arbeidet blir ivaretatt av en rusfri musikkafé. Prosjektet har veldig stor overføringsverdi til andre. Vil statsråden bidra til at prosjektet på sikt kommer inn som en fast post på statsbudsjettet?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Representanten Moland har no gjeve ei utførleg beskriving av kva dette prosjektet går ut på. Det gjer at ho er med på å auka forståinga av at dette prosjektet må sjåast på som eit pilotprosjekt som har overføringsverdi til andre byar og område der liknande tiltak vil vera aktuelle.

Eg reknar med at representanten Moland har forståing for at eg eigentleg går ganske langt når eg seier at eg vil imøtekoma ein søknad som gjeld 1998, før den er send. I det ligg det sjølvsagt at departementet ynskjer å fylgja dette opp. Så får vi koma tilbake til åra utover 1998 i neste omgang. Det som eg kan seia, er at dei forpliktingane som ligg i Voksenåsen-erklæringa, og som gjeld forholdet til frivillige organisasjonar sitt engasjement, ligg fast.

Liv Marit Moland (A): Jeg takker for svaret fra sosialministeren nok en gang. Jeg kan forsikre om at vi nok skal komme tilbake til T5-senteret og det prosjektet ved senere anledninger.

Regjeringen Jagland foreslo å øke bevilgningen til tiltak for rusmiddelmisbrukerne med 41 mill. kr, bl.a ved etablering av et landsomfattende tilbud om metadonassistert behandling. Situasjonen for de tyngst belastede rusmiddelmisbrukerne er stadig blitt verre, og antall overdosedødsfall øker. De tyngst belastede rusmiddelmisbrukerne trenger hjelp til å få et normalisert og menneskeverdig liv i hverdagen. Det er i høyeste grad et spørsmål om medmenneskelighet og omsorg for andre, men det har også en prislapp. Forsøket med metadonassistert behandling i Oslo viser gode resultater. Vil Regjeringen prioritere en videreføring av metadonprosjektet, slik at det blir et permanent, landsomfattende behandlingstilbud til de tyngst belastede rusmiddelmisbrukerne?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Løyvinga frå den nye regjeringa til tiltak for å redusera rusmiddelmisbruk er faktisk auka med 1 mill. kr på neste års budsjett, og innretninga er noko annleis enn det som Jagland-regjeringa la opp til.

Når det gjeld metadonprosjektet, vil det bli vidareført, og det vil bli forsterka. Regjeringa meiner at det er eit tilbod til nokre av dei tyngst belasta rusmiddelmisbrukarane. Men det skal ikkje vera eit alternativ til utbygging av andre tilbod. Fylkeskommunane held i desse dagar på med å skaffa seg oversikt over kva dei vil ha behov for av den typen behandlingsplassar. Fristen er 1. desember. Det vil nok innebera ei utviding som vil omfatta fleire fylke enn det prosjektet som i dag går føre seg i Oslo.