Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil stille følgende spørsmål til finansministeren:

Alle fritids- og småbåteiere får i disse dager tilsendt et skjema fra Toll- og avgiftsdirektoratet for innhenting av opplysninger til det nye registeret. Opplysningene som innhentes, er meget detaljerte og vanskelig å gi og virker unødvendige, selv oppblåsbare båter skal registreres.

Vil statsråden medvirke til at kravet om opplysninger blir redusert til det helt nødvendige, og at det kun skal omfatte båter av en viss størrelse?

Statsråd Gudmund Restad: Toll- og avgiftsdirektoratet har av Stortinget fått i oppgave å etablere et sentralt fritids- og småbåtregister som skal settes i drift fra årsskiftet. Registeret skal erstatte dagens manuelle båtregistre som føres av politiet lokalt. Grunnlaget for opprettelsen av registeret er lov om registrering av fritids- og småbåter som Stortinget vedtok i 1994.

Loven angir hvilke båter som er registreringspliktige. Utgangspunktet er at alle båter med motor skal registreres. Denne plikten gjelder for øvrig allerede i dag. Det nye i forhold til registreringsplikt er at også seilbåter fra og med 4,5 meter uten motor skal registreres.

Representanten Nakkim viser til at selv oppblåsbare båter skal registreres. Jeg vil vise til at også slike båter bl.a kan bli utsatt for kriminelle handlinger - som tyveri - forårsake skade på andre, bli meldt savnet osv. Gummibåter finnes i mange modeller og størrelser, og er i de fleste tilfellene dimensjonert og godkjent for montering av motor, enkelte til dels svært hurtiggående. Et unntak for disse båtene synes ikke å være fornuftig.

Det følger av loven at registeret skal inneholde opplysninger om eier, båten, motoren og andre opplysninger etter departementets nærmere bestemmelser.

Registeret skal ivareta en rekke formål som også er nærmere angitt i loven. Dette gjelder trafikksikkerhetsformål til sjøs, forskning og samfunnsplanlegging, ivaretakelse av miljøvernhensyn, beredskapsformål, innkreving av skatt, avgift, toll og gebyrer i tilknytning til båter og båtmotorer, forsikringsformål, politietterforskning, forbruksundersøkelser og informasjon. Dette krever at det blir innhentet en rekke opplysninger om den enkelte båten.

Til slutt vil jeg understreke at det nå er viktig for departementet å få etablert et godt sentralt båtregister i samsvar med Stortingets vedtak. Jeg er selvsagt også opptatt av at registeret ikke skal påføre båteierne unødige plikter.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker finansministeren for svaret.

Jeg synes ikke det var noe godt svar, for her pålegges det å registrere selv den minste båt, selv om man bare har en liten påhengsmotor. Det fremgår også av forslaget til forskrifter som er sendt ut, at dette skal gjelde enhver flytende innretning som kan påsettes motor. Det skal også gjelde om man bare kan påsette motor en gang imellom. Det vil si at man får en veldig omfattende registrering, pluss at man ber om ganske mange opplysninger som det er ganske uforståelig at man ber om å få oppgitt, f.eks båtens egenvekt med motor, som skal oppgis innenfor nærmeste 10 kg. Man ber også om å få båtens lengde inntil nærmeste to desimaler. Hvis man ser på hvordan byråkratiet har foreslått at man skal beregne båtens lengde, burde man kanskje tilkalle noen med sivilingeniørutdanning.

Asmund Kristoffersen hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Gudmund Restad: Det som er departementets og direktoratets oppgave, er nå å innføre et båtregister, slik det er vedtatt i Stortinget. Det meste av det som Kjellaug Nakkim nevnte, er det Stortinget som har bestemt. Når det gjelder størrelsen på båter osv. er det Stortinget som har bestemt at sånn skal det være. Da er det jo umulig for departementet å ha en annen oppfatning av det. Jeg ser at noe av det Nakkim tok opp, som f.eks båtvekten med en nøyaktighet innenfor 10 kg, kan bli vanskelig å oppfylle, men jeg tviler på om det vil bli noen sterke reaksjoner om man skulle bomme med et par kilo, for å si det på den måten.

Båtens lengde kan jeg derimot ikke skjønne det skal være noe stort problem å måle. Det finnes målebånd, så det går helt sikkert greit.