Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil få stille følgende spørsmål til finansministeren:

Det skal betales en avgift ved registrering i Fritids- og småbåtregisteret. Ifølge forskriftene skal alle endringer vedrørende båten, motoren eller f.eks endring av båthavn meldes registeret. Registeret ser ut til å bli meget omfattende, og det skal være selvfinansierende.

Hvordan vil statsråden holde kostnadene nede slik at avgiften kan bli lavest mulig?

Statsråd Gudmund Restad: Aller først før jeg svarer - dette svaret er muligens litt langt, men jeg har foretrukket å lage det langt og utfyllende og dermed muligens spare oppfølgingsspørsmål.

Presidenten: Hvis ingen har innvendinger mot det, er det i orden.

Statsråd Gudmund Restad: Aller først vil jeg presisere at det aldri har vært aktuelt med en avgift ved registrering i Fritids- og småbåtregisteret. Det er imidlertid i lov om registrering av fritids- og småbåter av 19. august 1994 nr. 57 § 8 inntatt en hjemmel for innkreving av gebyr. I motsetning til avgifter er gebyr betaling for en konkret tjeneste. Loven åpner for at det kan innkreves gebyr ved førstegangsregistrering av båten og ved omregistrering.

Et gebyr vil bare være aktuelt når en båt registreres første gang, og når den skifter eier.

Som jeg vil komme tilbake til i svaret på neste spørsmål fra representanten Nakkim, vil det nye båtregisteret inneholde en rekke opplysninger om hver enkelt båt, som f.eks skrogfarge og motortype. Flere av disse opplysningene tas med for å lette bl.a politiets arbeid med å identifisere båter og båteiere i forbindelse med etterforskning av tyverier, skadeverk, kollisjoner og påkjørsler, oppsporing av eiere og ved leteaksjoner etter savnede. Det er viktig at registeret er så oppdatert som mulig med slike opplysninger. Derfor vil det være eierens plikt å melde fra til registeret ved endringer i slike forhold. Jeg viser imidlertid til at loven ikke hjemler innkreving av gebyr i slike tilfeller.

Det har hele tiden vært forutsatt at størrelsen på et eventuelt gebyr skal stå i forhold til ressursinnsatsen ved driften av registeret. Finansdepartementet har ikke lagt opp til at det skal oppkreves slike gebyr i 1998. Dette kan bidra til at flere velger å registrere båten i det nye registeret så raskt som mulig. Hvorvidt gebyr skal innføres når registeret er i normal drift, vil bli vurdert senere.

Driften av registeret vil skje i regi av Toll- og avgiftsdirektoratet. Både utgifter forbundet med registeret og størrelsen på et eventuelt gebyr vil bli vurdert i forbindelse med de årlige budsjettene for etaten. En gebyrinntekt vil bli ført på inntektssiden i etatens budsjett. Det er Finansdepartementets og etatens oppgave å påse at driften av registeret skjer så effektivt som mulig i forhold til målet som er trukket opp for registeret.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er riktig at det skal oppkreves et gebyr og ikke en avgift, men det er ikke alle som skiller så nøye mellom gebyrer og avgifter. Det er riktig at det også står i loven at registeret skal være selvfinansierende. Da loven ble behandlet, ble det antydet et gebyr på 200-250 kr. Det ble anslått den gangen at registeret ville komme til å koste ca 7,5 mill. kr. Nå har vi fått oppgitt at i et normalt år vil det være ca 10.000 båter som blir solgt, enten som nye eller som gamle. Det vil da tilsi at man enten vil få et langt høyere gebyr eller at det er 30.000 båter som må registreres hvis man skal holde seg innenfor 250 kr. Nå ser jeg det er anslått at registeret i drift vil koste ca 12 mill. kr, og hvis man legger til grunn det som er sagt i loven, at det skal være selvfinansierende, selv om det ikke kommer i 1998, vil jo gebyret bli ganske høyt. I henhold til forskriftene er det Toll- og avgiftsdirektoratet som skal innkreve dette gebyret.

Statsråd Gudmund Restad: Det er foreløpig ganske mange usikkerhetsmomenter omkring dette båtregisteret og avgiften ved å være registrert der. Man antar at det er ca 500.000 båter som skal inn i registeret, og at det vil være mellom 25.000 og 30.000 omregistreringer fra år til annet. Hvor mange nyregistreringer det kan bli tale om, har man ikke særlig grunnlag for å ha noen formening om. Jeg har sett i noen lokalaviser at det er antydet veldig høye gebyrbeløp. I Moss Avis var det antydet et gebyr i størrelsesorden 1.200-2.000 kr. Det er i hvert fall langt over det som vil bli aktuelt. Foreløpig antar vi at det vil bli snakk om ca 40.000 transaksjoner i året, og at den årlige kostnaden vil bli omkring 10 mill. kr. Det nærmeste tallet jeg kan komme til foreløpig, er derfor det samme som Nakkim nevnte, omkring 250 kr. Men det må vi komme tilbake til i de årlige budsjettene, når vi vet mer om kostnader og omfang.