Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Jan Simonsen (Frp): Jeg skal få lov til å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Trafikksjefen i Rogaland har besluttet at førerprøve klasse B bare kan avvikles fra Nærbø trafikkstasjon under forutsetning av at halvparten av prøvene gjennomføres som doble førerprøver.

Mener samferdselsministeren at dette er et vedtak som er i tråd med den service man bør kunne forvente av det offentlige, og hvilket syn har han på at en klage til Statens vegvesen, Vegdirektoratet, på denne avgjørelsen sendt 16. juni 1997 ikke var besvart fem måneder senere?

Statsråd Odd Einar Dørum: Nærbø trafikkstasjon i Rogaland ble opprettet som prøvested for kjøring ved førerprøver i klasse B sommeren 1995, og begrunnelsen var å gi publikum et nytt tilbud i tillegg til de andre oppkjøringsstedene i fylket.

Vegkontoret har satt som vilkår at en viss andel av førerprøvene som kjøres fra Nærbø, skal gjennomføres som doble prøver, dvs. at to førerprøver avvikles etter hverandre på samme runde fra trafikkstasjonen. Vegkontoret har begrunnet ordningen med at det er nødvendig å få prøvd kandidatene i sentrale prøvemomenter på en rasjonell måte.

Vegdirektoratet anser at ideen om doble førerprøver har en god og praktisk side for et lite sted som Nærbø, hvor det er vanskelig å få til én prøve som er krevende nok. Direktoratet ser imidlertid også at ordningen kan ha betenkelige sider ved at en slik prøveavvikling ikke i tilstrekkelig grad ivaretar hensynet til publikums frihet i forhold til en offentlig instans, og at den enkelte kandidat bør ha krav på å få full individuell behandling.

På denne bakgrunn vil Vegdirektoratet gi vegkontoret i Rogaland beskjed om at Nærbø trafikkstasjon ikke kan kreve at kandidater som fremstiller seg til praktisk førerprøve i klasse B, skal være med på en dobbelt prøve.

Til representantens spørsmål om sen saksbehandling, er det å bemerke at denne saken har prinsipielle sider som berører flere sider av førerprøvesystemet. Det har derfor måttet ta noe tid før svar blir gitt. Vegdirektoratet beklager imidlertid tidsforbruket i saken.