Stortinget - Møte onsdag den 4. februar 1998

Dato: 04.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Anneliese Dørum (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

I det forebyggende brannarbeidet er det viktig å kjenne årsaken til brann. Det kan ofte være vanskelig å fastslå årsaken til branner fordi det mange steder er mangel på etterforskere med tilstrekkelig brannteknisk kompetanse. Det kan resultere i at forsikringsselskapet hevder at brannen er påsatt, og nekter brannlidte erstatningsutbetaling.

Vil statsråden medvirke til at det blir etablert egne grupper av fagfolk med høy kompetanse som kan bidra til oppklaring av brann og forebygge brann?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Jeg er helt enig i at det er viktig å kjenne årsaken til branner i det forebyggende brannarbeidet. Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern har i dag anledning til å granske hendelsesforløp o.l. i forbindelse med enhver brann. Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern vurderer imidlertid nå å opprette en egen granskningskommisjon for dødsbranner og storbranner. Et slikt organ vil kunne være med på å forebygge branner i framtiden ved at man får bedre kunnskap om hvor det brannforebyggende arbeid skal settes inn.

Jeg vil ellers opplyse om at det allerede er satt i gang et arbeid for å opprette regionale brannetterforskningsgrupper med personell fra politi, brannvesen og det lokale elektrisitetstilsynet, som kan bistå politiet der dette ikke disponerer den nødvendige kompetanse.

Anneliese Dørum (A): Jeg takker statsråden for et positivt svar. Jeg syns det er veldig bra at DBE vurderer å opprette en egen granskingskommisjon for dødsbranner og storbranner, slik som vi har Flyhavarikommisjonen når det gjelder flyulykker. Det er også positivt at det nå arbeides for å opprette regionale brannetterforskningsgrupper hvor både politi, brannvesen og det lokale elektrisitetsverk er til stede.

Det er mange tragiske menneskeskjebner i kjølvannet av uoppklarte branner, og mange er av forsikringsselskapene blitt urettmessig beskyldt for svik. Dermed får de ikke forsikringssummen utbetalt, og i tillegg blir de stemplet som brannstiftere. Dette er en sak som berører både kommunalministeren, som har ansvaret for branner, og justisministeren, som har ansvar for rettssikkerheten. Det haster med å opprette disse regionale gruppene, som jeg regner med må rykke ut ved enhver brann slik at brannårsaken kan bli fastslått. Det er mulig hvis folk er dyktige nok og har erfaring. Så hvor raskt vil det gå å få opprettet disse regionale gruppene?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: På det konkrete spørsmålet kan jeg ikke gi noen spesiell dato, men det arbeides med det nå, og jeg vet at det er prioritert å få satt dette i system.

Kanskje jeg også skulle gjøre oppmerksom på at Justisdepartementet har nedsatt en arbeidsgruppe for å få kvalitetssikring av brannetterforskningen, og at de regner med å kunne avgi sin rapport nå i vår. Det er også viktig at vi får en bedre etterforskning av brannene.