Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998

Dato: 11.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Jan Simonsen (Frp): Jeg har gleden av å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Stryn kommune er den største turistkommunen på Vestlandet, og turismen er primært sommerturisme. Mer enn 2/3 av de forbrytelser og forseelser som blir etterforsket ved Stryn og Hornindal lensmannskontor, blir begått i de tre sommermånedene. I tillegg er det store mørketall når det gjelder brudd på løsgjengerloven, politivedtektene og narkotikalovgivningen.

Vil Justisdepartementet bidra til å avhjelpe den vanskelige situasjonen i sommermånedene ved å tilføre lensmannskontoret minst fire sommervikarer?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg er klar over at arbeidsforholdene i Stryn lensmannsdistrikt kan være vanskelige i sommermånedene. Det er imidlertid politimesteren i Fjordane som har det øverste ansvaret for at arbeidsoppgavene i lensmannsdistriktet blir utført på en tilfredsstillende måte. Politimesteren må, innenfor den tildelte budsjettramme, avveie hvilke virkemidler som er nødvendig å ta i bruk, herunder behovet for ekstrahjelp ved lensmannskontoret i den mest arbeidsbelastede perioden i sommerhalvåret.

Fordeling av bevilgningen til de ulike driftsenhetene i politidistriktet er gjenstand for en lokal prosess, der de tillitsvalgtes medvirkning er sikret ved drøftinger. Jeg legger til grunn at disponeringen av budsjettmidlene, herunder midler til eventuell ekstrahjelp ved Stryn lensmannskontor i sommermånedene, skjer i henhold til de prioriteringer og målsettinger som er fastsatt for politidistriktet.

Jan Simonsen (Frp): Dette synes jeg var en liten ansvarsfraskrivelse. Hvis justisministeren mener at det er politimesterens ansvar å tilføre lensmannskontoret ressurser, hvilket selvfølgelig er riktig, burde hun ha tolket mitt spørsmål som følger, nemlig om politidistriktet bør tilføres ekstraordinære midler til sommervikarer.

Det er ikke bare Stryn, men også en del andre kommuner i Norge som er helt spesielt belastet i turistsesongen om sommeren eller om vinteren. Ved disse lensmannskontorene bør man sette inn ekstra virkemidler, ekstra støtteapparat, slik at de problemene de har på grunn av turismen, blir løst. Jeg synes at det å bruke politiaspiranter, elever ved Politihøgskolen, til den slags sommerjobber kan være en fornuftig løsning. Jeg vil derfor gjenta spørsmålet: Kan statsråden tenke seg å sette inn ekstra ressurser, tildele ekstraordinære midler til dette og andre tilsvarende politidistrikter i sommermånedene ved hjelp av politihøgskolestudenter?

Statsråd Aud-Inger Aure: Vi er her inne på spørsmålet om det er slik at det enkelte departement skal sitte og detaljstyre hvordan man på lokalt nivå skal løse sine problemer. Det er ingen nyhet at Stryn har mange turister i sommermånedene. Det er heller ikke noe nytt at andre distrikter kan ha ulike typer problemer knyttet til årstid eller andre ting. Men dette er noe som et politidistrikt, en politimester og de øvrige ansatte, må ta hensyn til i sine prioriteringer, og det skal være lagt inn ressurser slik at man skal kunne møte toppene når de kommer, om man bare prioriterer langsiktig og for hele året. Jeg tror ikke at det blir noen bedring her fordi om vi foretar en ansvarsforskyvning fra dem som er nær problemet og utfordringene, og over til noen som sitter langt borte.