Stortinget - Møte onsdag den 18. februar 1998

Dato: 18.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Christopher Stensaker (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsminister Odd Einar Dørum:

Problemene med Gardermobanen medfører at betydelige midler går til denne strekningen på bekostning av veiutbygging og opprusting av eksisterende jernbane. På denne bakgrunn vil det være uklokt å satse på utbygging av ny Ringeriksbane og tunnel gjennom Krokskogen.

Kan samferdselsministeren garantere tørr tunnel som ikke drenerer Vestmarka, Nordmarka og Krokskogen, og dersom svaret er nei, vil han da stoppe prosjektet?

Statsråd Odd Einar Dørum: I arbeidet med å utforme ulike traséalternativer i de to hovedkorridorene som Stortinget har vedtatt for Ringeriksbanen og som det skal planlegges innenfor, har Jernbaneverket engasjert eksterne konsulenter og rådgivere for å klarlegge geologien, hydrogeologien og alternative drivemetoder. Dette er gjort for å kartlegge og om mulig unngå vanskelige områder samt finne avbøtende tiltak til bruk i anleggs- og driftsfasen.

Jernbaneverket bruker den erfaring og kompetanse som er tilgjengelig i Norge, herunder også erfaringer fra Romeriksporten. Dette gjelder bl.a i forhold til geologi og dreneringsforhold i Vestmarka, Nordmarka og på Krokskogen. Gjennom dette vil risikoen for uforutsette vanskeligheter bli nøye vurdert. Garantier for tørr tunnel kan naturligvis ikke gis, samtidig som det selvfølgelig ikke kan iverksettes et prosjekt som drenerer nevnte områder.

I henhold til foreliggende tidsplan vil saken på nytt kunne legges fram for Stortinget til behandling på grunnlag av kommunedelplaner og godkjent konsekvensutredning fase II i løpet av 1999. Regjeringen vil på det tidspunkt gjøre sine endelige vurderinger av prosjektet.

Christopher Stensaker (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Stortingsmeldingen om Ringeriksbanen er basert på en lokaltrafikk på ca 7.600 passasjerer pr. dag i åpningsåret. Dagens busstrafikk mellom Hønefoss og Oslo har ca 2.100 passasjerer daglig. Hvordan vil statsråden sikre seg mot at trafikkprognosen for Ringeriksbanen ikke blir like urealistisk som flytoget og Gardermobanen?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg vil her kun tilføye at Stortinget får saken med alle tilhørende data når vi kommer så langt, og da inngår det selvfølgelig en vurdering både av trafikkprognoser, traséalternativer og de utfordringer som finnes i den sammenheng. Så får representanten og undertegnede ta med oss alle de undringer vi kan ha på veien. Jeg skal iallfall gjøre min del av jobben.

Christopher Stensaker (Frp): Jeg vil takke statsråden for svaret.

Men jeg har lyst til å høre om statsråden kan forklare nødvendigheten av et nytt jernbaneprosjekt til over 3.000 mill. kr, når befolkningen på Ringerike allerede har et førsteklasses, effektivt, fleksibelt og ikke minst et rimelig busstilbud, og når vi vet at veinettet E6 og E18 rundt Oslo trenger betydelige midler.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det en statsråd skal forklare, skal han forklare for Stortinget etter de instrukser Stortinget har gitt. Det er det en statsråd skal gjøre. I mitt hovedsvar gav jeg uttrykk for at det selvfølgelig er slik jeg går fram. Det er jobben min. I den sammenheng har Stortinget tidligere bedt om at dette prosjektet legges fram etter de retningslinjer som er bestemt. Jeg vil sørge for at det skjer, men selvfølgelig også gjennomgå alle kritiske kommentarer og spørsmål, inkludert trafikkprognoser og geologiske, miljømessige og alle andre forhold. Det ligger i sakens natur. Det er slike retningslinjer som generelt også er trukket opp for samferdselsprosjekter, senest ved budsjettbehandlingen for 1998.